OBLANY EGZAMIN, EGZAMINATOR POPEŁNIŁ BŁĄD? ODWOŁAĆ SIĘ?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

OBLANY EGZAMIN, EGZAMINATOR POPEŁNIŁ BŁĄD? ODWOŁAĆ SIĘ?

Postprzez sqyangel » czwartek 02 lutego 2012, 06:07

Bardzo proszę o komentarze w tej sprawie, bliska mi osoba oblała wczoraj egzamin pod sam koniec... moim zdaniem niesłusznie i powinna się odwołać, ale może sami jesteśmy niedouczeni czy coś, chociaż ta sytuacja to dla mnie absurd.... już tłumacze o co chodzi.

http://imageshack.us/f/689/egzaminm.jpg/ - tu przedstawiłam sytuację

zielona kropka czyli Elka, staje przed stopem na wapiennej... przepuszcza wszystkich, włącza się do ruchu na główną kamienną... i nagle egzaminator daje po hamulcach, kiedy Elka dojeżdżała do drugiej podporządkowanej, z której inny samochód (czyli żółta kropka) chciał włączyć się do ruchu. Według egzaminatora znak STOP tam również obowiązywał i włączając się do ruchu z wapiennej, tych z tej drugiej podporządkowanej również mamy puścić... heloł? znajdujemy się już przecież na głównej kamiennej... od kiedy tam obowiązują zasady skrzyżowania równorzędnego? i od kiedy znak stop obowiązuje na taki ogromny obszar skoro niweluje go główna?

proszę powiedzcie co myślicie, bo moim zdaniem egzaminator po prostu chciał udupić, ale nie miał podstaw....
sqyangel

Re: OBLANY EGZAMIN, EGZAMINATOR POPEŁNIŁ BŁĄD? ODWOŁAĆ SIĘ?

Postprzez common » czwartek 02 lutego 2012, 10:40

Jak dla mnie - może bardziej doświadczeni użytkownicy mają inne zdanie - egzaminator popełnił błąd i "bliska osoba" powinna się odwoływać.
common

Postprzez tomcioel1 » czwartek 02 lutego 2012, 11:14

Niestety , przykro mi bardzo ale nie masz racji . Po pierwsze - my wjeżdżamy na skrzyżowanie mając stop a więc obowiązek przepuszczenia innych i z takim statusem przejeżdżamy przez całe skrzyżowanie. To że jedziemy parę metrów drogą główną nic tu nie zmienia. Tym bardziej że na skrzyżowaniu my skręcamy w lewo czyli mamy obowiązek przepuścić innych użytkowników . Tu był jeden problem - czy to jest jedno skrzyżowanie czy może już 2 oddzielne . Gdyby było 2 skrzyżowania to tego problemu by nie bylo. I ponieważ interpretacje były różne w tym przypadku zapadł wyrok sądowy który traktuje to jako jedno skrzyżowanie - a więc my skręcając w lewo w momencie kiedy ktoś dojeżdża do kamiennej "z góry" mamy obowiązek go przepuścić . Inna sprawa że ten jadący głupieje najczęściej widząc zatrzymujący się pojazd jadący drogą główną.
Osoba która tutaj ma przerywany egzamin jest oblewana prawidłowo i nic tu raczej nie wskóracie . Inna sprawa że powinna mieć pretensje do szkoły i instruktora który jej o tym nie powiedział a byc może nawet sam o tym nie wiedział. Ja moich na to uczulam bo naprawdę niejeden tu poległ np w 43 minucie podczas powrotu do wordu
Kolejna lekcja , szkoda że kosztowala 112 + 2,50 zł .
uczymy się całe życie - głowa do góry następnym razem będzie lepiej !!!
tomcioel1

Postprzez sqyangel » czwartek 02 lutego 2012, 11:54

to fatalnie... nikt nigdy nam tego nie tłumaczył, pokazałam to skrzyżowanie też wielu osobom i wszyscy się pukali w czoło, co oznacza, ze każdy myśli tak samo - droga główna i koniec, nie puszczamy tego z prawej bo nie ma równorzędnego skrzyżowania...
jeśli tu faktycznie jest taki haczyk to powinni coś z tym skrzyżowaniem zrobić, bo jestem pewna, że 99% osób tam jadących nie puszcza w tym miejscu, bo każdy wie tylko, że jest na głównej i tyle.
absurd, jak wiele innych w tym kraju, egzamin powinien kosztować 3/4 tego co teraz, wtedy sobie można oblewać bez żalu, tak samo wewnętrzne - super idea, przygotować nim się wypuści na panstwowy, żeby go nie zdawać w nieskończoność, ale niech chociaż będzie bezpłatny !
nic tylko siąść i płakać, ludzie nie mają pieniędzy, a stówę trzeba wywalić na kolejny egzamin, żeby znowu oblać na jakimś absurdzie, o którym nikt nie wiedział....

apropo tego skrzyżowania - a co jak ktoś przyjedzie spoza miasta? nim wjedzie to ma przeczytać wszystkie orzekania sądu? przecież dla takiej osoby, która tu nie mieszka, też to są dwa skrzyżowania. Czyli wszyscy tam łamią przepisy.
sqyangel

Postprzez polex » czwartek 02 lutego 2012, 12:10

Jaki znak ma żółty przed wjazdem na Kamienną?

edit: już sam znalazłem. Żółty ma A-7. A to oznacza, że egzaminator i inni, którzy oblewają w tym miejscu zdających, popełniają błąd.
Zaś co się tyczy wyroku sądowego to ja w pełni szanuję sądowe wyroki. Nie oznacza to jednak, że taki wyrok zamyka drogę i..,. usta. Jest jeszcze instancja odwoławcza.
Nie może być zresztą tak, że dopiero wyrok sądowy ma decydować o ilości skrzyżowań.
O błędzie egzaminatora świadczy nie tylko wspomniany A-7, ale także D-1 na Kamiennej przed ulicą, z której wyjeżdżał żółty.
Ostatnio zmieniony czwartek 02 lutego 2012, 12:28 przez polex, łącznie zmieniany 1 raz
...............Na PoRD świat się nie kończy; korzystaj też ze zdrowego rozsądku.
............................................Obrazek
polex

Postprzez sqyangel » czwartek 02 lutego 2012, 12:28

nie mam pojęcia... dziś zwrócę uwagę, ale ta ulica z której wyjeżdża nawet się nijak nie nazywa na mapie, bo ona wyjeżdża z osiedla...

patrząc na zdjęcie satelitarne to pada tam cień trójkąta, czyli ma pewnie 'ustąp pierwszeństwa'
sqyangel

Postprzez polex » czwartek 02 lutego 2012, 12:34

Oznakowanie widać na norc.pl
...............Na PoRD świat się nie kończy; korzystaj też ze zdrowego rozsądku.
polex

Postprzez sqyangel » czwartek 02 lutego 2012, 14:17

pojechałam tam dzisiaj, będąc z perspektywy żółtego, faktycznie mam trójkąt ustąpienia pierwszeństwa. Gdyby ktoś mnie tam puścił spytałabym się go po co się fatyguje.
Pytanie brzmi teraz - czy w kodeksie jest napisane o właśnie ustępowaniu pierwszeństwa z wyjątkami? osoba spoza miasta skąd ma wiedzieć jak tu się zachować? skoro wszyscy głupieją?
sqyangel

Postprzez polex » czwartek 02 lutego 2012, 14:51

Przyjrzałem się się bliżej tej sytuacji. Wprawdzie ze zdjęć trudno jest jednoznacznie oceniać w sposób ostateczny, ale pozwalają one dostrzec, że wylot ulicy osiedlowej na Kamienną jest przesunięty w stosunku do Wapiennej. To z pewnością utrudnia, a zapewne niektórym uniemożliwia, dokonanie właściwej oceny sytuacji. W związku z tym powinno być odpowiednio oznakowane, np T-6d. Wówczas jadący tam mieliby jasność co do tego, że chodzi o jedno skrzyżowanie. Wobec jego braku istnieje dwoistość interpretacji czy mamy do czynienia z jednym skrzyżowaniem, czy też z dwoma.
Obecnie bowiem sytuacja wygląda tak:
Obrazek
W praktyce oznacza to, że sytuacja pojazdu zielonego i niebieskiego, gdy znajdą się dokładnie w tym samym miejscu (końce grotów strzałek) jest różna: niebieski ma pierwszeństwo wobec żółtego, a zielony nie.

Zastanawia mnie jednocześnie znak STOP. Przede wszystkim chciałbym poznać odpowiedź czy jego użycie tam jest faktycznie uzasadnione, bo A-7 (analogicznie jak na ulicy osiedlowej po przeciwnej stronie) też mogłoby spełnić swoje zadanie.
polex

Postprzez tomcioel1 » czwartek 02 lutego 2012, 23:17

A co za róznica czy będzie tam znak stop czy ustąp pierwszeństwa ? Zachowanie jest przecież identyczne - na skrzyżowaniu skręcając w lewo mamy obwiązek przepuścić i tyle . czy znak stop jest tam zasadny ? myślę że tak ponieważ ruch od strony ul . Wapiennej jest dużo większy niż z przeciwka.
Żale nic tu nie dają , może tylko do siebie że źle wybralo sie szkołe w której nie znają sytuacji w miejscu gdzie uczą ...żal - ja bym miał pretensje do szkoły i instruktora
Fakt - sytuacja nietypowa i właśnie dlatego potrzeba bylo sądu żeby uciął wszelkie dyskusje.
tomcioel1

Postprzez Przemek211 » piątek 03 lutego 2012, 17:29

dlaczego nietypowa? przecież takich sytuacji można by setki naliczyć. nigdy nie ma pewności czy to jeszcze jedno skrzyżowanie, czy może już dwa.
Przemek211

Postprzez polex » piątek 03 lutego 2012, 18:04

tomcioel1 napisał(a):1. A co za róznica czy będzie tam znak stop czy ustąp pierwszeństwa ? Zachowanie jest przecież identyczne - na skrzyżowaniu skręcając w lewo mamy obwiązek przepuścić i tyle .
2. czy znak stop jest tam zasadny ? myślę że tak ponieważ ruch od strony ul . Wapiennej jest dużo większy niż z przeciwka.
3. Żale nic tu nie dają , może tylko do siebie że źle wybralo sie szkołe w której nie znają sytuacji w miejscu gdzie uczą ...żal - ja bym miał pretensje do szkoły i instruktora
4. Fakt - sytuacja nietypowa i właśnie dlatego potrzeba bylo sądu żeby uciął wszelkie dyskusje.

1. Gdybyś ze zrozumieniem przeczytał to co poprzednio napisałem to nie stawiałbyś swoich pytań.
2. Natomiast uzasadnianie stawiania STOP "ponieważ ruch od strony ul . Wapiennej jest dużo większy niż z przeciwka." jest ewidentnym niezrozumieniem istoty znaków.
3. Czyli trzeba być jasnowidzem wybierając szkołę? :shock:
4. Zabawny wniosek: sąd jako lekarstwo na nietypowe sytuacje! :lol: To może od razu powołajmy sąd d/s nietypowych? Przecież sporo ich mamy wokół siebie.

Przemek211 napisał(a):dlaczego nietypowa? przecież takich sytuacji można by setki naliczyć. nigdy nie ma pewności czy to jeszcze jedno skrzyżowanie, czy może już dwa.

I uznajesz, że taki brak pewności na drodze jest czymś naturalnym? :shock:
polex

Postprzez oskbelfer » piątek 03 lutego 2012, 23:19

Witam :) Pomimo braku informacji dotycżacej miasta, pofatygowałem się i jest to Wrocek :) hihihi ale jestem bystry :)

Słowo do tomcioel1 :) kolego nie tedy droga do Twojej interpretacji :)

Kamienna jest oznaczona znakiem D1

Wapienna znakiem B20 (jadąc autkiem Wapienną mam po prawej)

Po lewej mam jakąś osiedlówkę ze znakiem A7 (czy to jest wapienna czy jakaś inna nazwa ???) Zresztą wiele to nie zmienia.

Gość po znaku B20 jedzie w lewo i już znajduje się na drodze ze znakiem D1 podobnie jak cała reszta która sypie Kamienną z obu stron.

Słusznie chyba polex zauważył .... to co namalował na fotce :)

Reasumując --- jezeli auto z osiedlówki było już na Kamiennej a osoba egzaminowana nie reagowała i jej jazda mogła doprowadzić do kolizji to egzaminator hamuje i przerywa ze względu na mozliwość spowodowania zagrozenia dla BRD ale NIE ZA BRAK USTAPIENIA PIERWSZEŃSTWA :)

zaś jezeli auto z osiedlówki ze znakiem A7 było przed wjazdem na Kamienną a egzaminator zachamował i przerywa z paragrafu związanego z Tabelą 12 i nieustapieniem na znaku STOP to jest to wielkie nieporozumienie i moim skromnym zdaniem wszystkie przerwane egzaminy powinny zostać powtórzone :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez tomcioel1 » piątek 03 lutego 2012, 23:33

nie zapominaj że to się dzieje wszystko w obrębie jednego skrzyżowania więc jak twoim zdaniem należy sie zachować na skrzyżowaniu skręcejąc w lewo wjeżdżając ze znakiem stop ?
tomcioel1

Postprzez Amos » piątek 03 lutego 2012, 23:42

W takim wypadku należy ustąpić tym, co jadą drogą z pierwszeństwem, a jak ktoś skręca z naprzeciwka w lewo, to jesteśmy z nim w sytuacji równorzędnej...
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy