Kto ma pierwszeństwo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kto ma pierwszeństwo

Postprzez Grzesiek023 » poniedziałek 30 stycznia 2012, 20:14

Witam

Mam takie pytanie kto ma pierwszeństwo na takim skrzyżowaniu, pojazd A czy B ?

Obrazek
Grzesiek023

Re: Kto ma pierwszeństwo

Postprzez Amos » poniedziałek 30 stycznia 2012, 20:31

Pojazd B. Są w równorzędnej sytuacji, a B jest po prawej stronie A.
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez M.S. » poniedziałek 30 stycznia 2012, 20:43

Dokładnie tak jak mówi Amos. Należy pamiętać, że regułę "prawej ręki / strony" stosujemy nie tylko na skrzyżowaniu równorzędnym, ale również w sytuacji równorzędnej, czyli kiedy dwa pojazdy mają ustąp, albo gdy dwa pojazdy mają pierwszeństwo.
M.S.

Postprzez Grzesiek023 » poniedziałek 30 stycznia 2012, 20:50

A nie ma znaczenia, że pod znakiem stop nie ma tablicy informacyjnej a pod ustąp pierwszeństwa taka tablica się znajduje ?
Grzesiek023

Postprzez skov » poniedziałek 30 stycznia 2012, 20:52

nieprawidłowe oznakowanie skrzyżowania
skov

Postprzez Olin » środa 01 lutego 2012, 21:31

Grzesiek023 napisał(a):A nie ma znaczenia, że pod znakiem stop nie ma tablicy informacyjnej a pod ustąp pierwszeństwa taka tablica się znajduje ?

Nie ma to żadnego znaczenia.
Olin

Postprzez ringus1 » środa 01 lutego 2012, 21:36

Zapamiętaj, że znak B-20 to tylko A-7, wzbogacone o nakaz bezwzględnego zatrzymania.
"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

Prawo jazdy na kat. A, B.
ringus1

Postprzez maryann » czwartek 02 lutego 2012, 11:34

Ma znaczenie- w tym wypadku bez T6 pod STOP można domniemywać, że droga poprzeczna ma pierwszeństwo; zatem temu z lewej spod A7 ustępujemy, a on nam, bo ma nas po prawej.
Błąd oznakowania.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Olin » czwartek 02 lutego 2012, 13:33

maryann napisał(a):Ma znaczenie- w tym wypadku bez T6 pod STOP można domniemywać, że droga poprzeczna ma pierwszeństwo; zatem temu z lewej spod A7 ustępujemy, a on nam, bo ma nas po prawej.
Błąd oznakowania.

Większej bzdury nie widziałem i nie słyszałem.
Powodzenia.
Olin

Postprzez ks-rider » czwartek 02 lutego 2012, 14:01

skov napisał(a):nieprawidłowe oznakowanie skrzyżowania

Rozwiniesz dlaczego ?

Olin napisał(a):
maryann napisał(a):Ma znaczenie- w tym wypadku bez T6 pod STOP można domniemywać, że droga poprzeczna ma pierwszeństwo; zatem temu z lewej spod A7 ustępujemy, a on nam, bo ma nas po prawej.
Błąd oznakowania.

Powodzenia.

A tu sie z Toba zgodze.

:wink:
ks-rider

Postprzez szymon1977 » czwartek 02 lutego 2012, 17:37

skov napisał(a):nieprawidłowe oznakowanie skrzyżowania
Zgadza się. Jeżeli droga z pierwszeństwem przejazdu na skrzyżowaniu zmienia kierunek tabliczkę T-6 umieszcza się na każdej drodze z pierwszeństwem przejazdu. Choć to pewnie uproszczony rysunek a w rzeczywistości oznakowanie jest prawidłowe.
-----
Amos napisał(a):Pojazd B. Są w równorzędnej sytuacji, a B jest po prawej stronie A.
Zgadza się. Jeżeli dwa pojazdy dojeżdżają do skrzyżowania drogą podporządkowaną znaki nie regulują pomiędzy nimi pierwszeństwa przejazdu, są wobec siebie w sytuacji równorzędnej. Do ustalenia pierwszeństwa przejazdu pomiędzy nimi stosujemy "regułę prawej ręki".
-----
Grzesiek023 napisał(a):A nie ma znaczenia, że pod znakiem stop nie ma tablicy informacyjnej a pod ustąp pierwszeństwa taka tablica się znajduje ?
Nie ma znaczenia. Zarówno znak B-20 "stop" jak i A-7 "ustąp pierwszeństwa" mówią o obowiązku ustąpienie pierwszeństwa przejazdu pojazdom nadjeżdżającym na skrzyżowanie drogą z pierwszeństwem przejazdu, a nie "drogą poprzeczną".

Kłopot może sprawić tutaj brak tabliczki T-6 wskazującej rzeczywisty przebieg drogi z pierwszeństwem przez skrzyżowanie pod znakiem "Stop". Pojazd "B" zatrzyma się celem ustąpienia pierwszeństwa przejazdu pojazdowi "A", bowiem kierujący pojazdem "B" będzie w przekonaniu, że pojazd "A" nadjeżdża drogą z pierwszeństwem przejazdu. Z kolei pojazd "A" poinformowany o faktycznym przebiegu drogi z pierwszeństwem przejazdu przez skrzyżowanie zatrzyma się celem ustąpienia pierwszeństwa przejazdu pojazdowi "B". Oba pojazdy zostaną zatrzymane, a kierujący rozłożą ręce i zaczną wymownie pukać się w czoło. Co wtedy?

Wystarczy, że kierujący pojazdem "B" zerknie na oznakowanie na drodze dochodzącej do skrzyżowania, którą nadjeżdża pojazd "A". Bez problemu rozpozna po kształcie znak A-7 (jedyny znak w kształcie trójkąta umieszczony "dzióbkiem" do dołu), ewentualnie znak B-20 (jedyny znak w kształcie ośmiokąta), co pomimo braku tabliczki T-6 wyjaśni mu sytuację. Drogi, którymi dojeżdżają do skrzyżowania pojazdy "A" i "B" to drogi podporządkowane, pozostałe dwie drogi to drogi z pierwszeństwem przejazdu. Innych możliwości brak.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez maryann » piątek 03 lutego 2012, 09:40

Napisałeś to samo co ja, a więc oczyma znafcuf bzdury! Ja natomiast nie zakładam, że znaki B20 i A7 są widoczne skądinnąd niż przeznaczono, bo nie zawsze są.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Joter » piątek 03 lutego 2012, 11:59

Skov
nieprawidłowe oznakowanie skrzyżowania
ks-rider
Rozwiniesz dlaczego ?

Może ja rozwinę.
Rozp. Min.Infrastruktury z 28 marca 2008 w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych. Zał nr1, rys. 5.2.1.4

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/57f ... 3a15e.html
Joter

Postprzez lith » piątek 03 lutego 2012, 18:48

szymon1977 napisał(a):
skov napisał(a):Wystarczy, że kierujący pojazdem "B" zerknie na oznakowanie na drodze dochodzącej do skrzyżowania, którą nadjeżdża pojazd "A".

Tia... o ile będzie w ogóle tam szukał... w co wątpię.

A teraz sytuacja 2- dużo bardziej niebezpieczna. Jedzie autko z prawej prosto i z lewej skręca z pierwszeństwem w lewo. Jadąc prosto mając A7/Stop wyszukujesz na każdym skrzyżowaniu wszystkie znaki dot pierwszeństwa na wszystkich wlotach?

Jak dla mnie takie oznakowanie jest po prostu strasznie niebezpieczne.
lith

Postprzez dylek » piątek 03 lutego 2012, 19:55

Olin napisał(a):
Błąd oznakowania.

Powodzenia.

Olin :
170 napisał(a):§ 21. 1. Znak B-20 "stop" oznacza:
(...)
5. Umieszczona pod znakiem B-20 tabliczka T-6c lub T-6d wskazuje rzeczywisty przebieg drogi z pierwszeństwem przez skrzyżowanie.

Znaczy chyba nie o umieszczaniu tabliczki T-6 pod B-20 mówisz : "bzdura" ...
220 napisał(a):5.2.1.3
Jeżeli droga z pierwszeństwem zmienia kierunek na skrzyżowaniu, to pod wszystkimi znakami określającymi pierwszeństwo (D-1, A-7, ewentualnie B-20) umieszcza się odpowiednie odmiany tabliczek T-6a i T-6c.

Więc chyba również i to, że musi być tabliczka nie jest "bzdura".
To co jest "bzdura" ?
To, że jak nie ma tabliczki pod B-20 to informacja, że droga poprzeczna ma pierwszeństwo jest "bzdura" ??
Weź no odpowiedz, co jest "bzdura", bo o ile mogę się z niektórymi kłócić w innych kwestiach, to tu mnie zastanowiła mocno ta twoja "bzdura"
Możesz jaśniej, co miałeś na myśli ??
Jak mam B-20 golutkie przed skrzyżowaniem, to komu wg ciebie mam ustąpić ?
Tym na poprzecznej (+ skręcając w lewo tym z przeciwka jadącym prosto lub tam gdzie ja zamierzam wjechać), czy jakieś inne rozwiązanie proponujesz ??
Ja tam post Mańka dość jednoznacznie odczytałem.
B-20 ustępuje swojej prawej i lewej
A-7+T-6 ustępuje pierwszeństwu z T-6 + podporządkowanej po swojej prawej (B-20)
Więc jeden drugiemu nawzajem ustępuje w takim oznaczeniu.
To jest ta "bzdura" ??
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze