Pytanie o pytanie :)

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Pytanie o pytanie :)

Postprzez ws_man » środa 10 marca 2004, 08:03

Siemka,
Mam mały problem......
Jest takie pytanie ........ Na drogach dwujezdniowych o 3 pasach ruchu poza obszarem zabudowanym , dozwolone jest wyprzedzanie pojazdu silnikowego.
a) z lewej strony
b) z prawej strony

W internecie jest ze mozna z lewej i prawej, w ksiązce IMAGE ze tylko z lewej, a na CD w testach - ze z lewej.

Moim zdaniem mozna z lewej i prawej.
Co wy o tym sadzicie ??
ws_man

wyprzedzanie z prawej

Postprzez kos » środa 10 marca 2004, 12:13

Masz problem - wracaj do przepisu.
Aby wyprzedzić z prawej na jezdni dwukierunkowej:
- wydzielone (liniami) pasy ruchu, linie przerywane,
- trzy pasy ruchu w jedną stronę,
- brak zakazu wyprzedzania w tym miejscu ( znaki, łuki niebezpiecznych zakrętów, niewidoczne wzniesienia, skrzyżowania, przejscia dla pieszych, przejazdy dla rowerzystów, ..)
- sens i uzasadniona różnica prędkosci,
- miejsce i nie utrudnianie jazdy innym,
- ustępowanie pierwszeństwa i nie zagrażanie bezpieczeństwu ruchu drogowego...
Jak widać test i obrazek to nie wszystko.
pozdrawiam :wink:
kos

Postprzez Łakom » środa 10 marca 2004, 13:05

kos ale zamotałes kolege, :D

z prawej strony wyprzedzac moza tylko :
:arrow: na skrzyżowaniach o ruchu okrężnym ( ronda)
:arrow: na skrzyżowaniach zwykłych co poprzedzający nas pojazd skręca na skrzyżowniau w lewo,
:arrow: na drodze dwujezdnej o co najmiej trzech pasach ruchu w jedna strone poza obszarem zabudowanym,
Tylko w tych trzech sytułacjach jest dozwolnoe wyprzedzanie z prawej strony......
aha i na skrzyżowaniach o ruchu "sterowanym" czy kierującym, no nie wiem jak to sie fachowo nazywa ale oznacza to że jest dozwolone w przypadku gdy na skrzyżowaniu stoi policjant lub inna osoba do tego uprawiona......
czasmi chciało by sie modlić o istnienie boga
Łakom

Postprzez Mara » czwartek 11 marca 2004, 02:21

Łakom napisał(a): aha i na skrzyżowaniach o ruchu "sterowanym" czy kierującym, no nie wiem jak to sie fachowo nazywa ale oznacza to że jest dozwolone w przypadku gdy na skrzyżowaniu stoi policjant lub inna osoba do tego uprawiona......

A ruch kierowany to nie jest przypadkiem też taki ze światłami (działającymi)?
Mara

Postprzez Łakom » czwartek 11 marca 2004, 13:55

Mara a powiedz mi jeżeli na skrzyżowniu stoja znaki to według Ciebie też jest to skrzyżownie "kierowane" bo jakby nie patrzec na tym skrzyżowaniu kierują znaki, ( a jak wiadomo prawie na wszystkich skrzyzowaniac w tym kraju są znaki albo światła..... mało kiedy spotyka sie skrzyżownia równorzędne ( są to takie gdzie obowiązuje reguła ( zasada) prawej ręki ) A skrzyżownia kierowane sa kierowane przez polocjanta lub inne osoby od tego uprawione ( nie wiem jakie "ograny" mają do tego prawo ale napewno są to "straż pożarna" ( np. w razie wypadku kieruje ruchem wachadłowym,) i "celnicy".......
Łakom

Postprzez Slawek » czwartek 11 marca 2004, 18:13

Skrzyżowanie o ruchu kierwanym, to skrzyżowanie ze światłami Łakomku.
Slawek

Postprzez Mara » piątek 12 marca 2004, 02:51

Łakom napisał(a):Mara a powiedz mi jeżeli na skrzyżowniu stoja znaki to według Ciebie też jest to skrzyżownie "kierowane" bo jakby nie patrzec na tym skrzyżowaniu kierują znaki

Według mnie to nie jest ruch kierowany. Jeżeli są znaki np. ustąp pierwszeństwa to jak coś jedzie to stoję a jak jest pusto to jadę. A jak są światła to nawet jak jest pusto a jest czerwone to stoję. I to jest moim zdaniem ruch kierowany. Oczywiście masz rację z tymi policjantami ale sygnalizacja świetlna też kieruje ruchem. Pozdrawiam.
Mara

Postprzez Łakom » piątek 12 marca 2004, 11:58

sorry myliłem sie,
a więc z prawej strony można wyprzedzac na skrzyżowaniu ze swiatłami czyli na ruchu kierowanym
Łakom

Postprzez ella » piątek 12 marca 2004, 12:16

Ciekawe ile z tego wszystkiego zrozumiał ws_man?

Jest takie pytanie ........ Na drogach dwujezdniowych o 3 pasach ruchu poza obszarem zabudowanym , dozwolone jest wyprzedzanie pojazdu silnikowego.
a) z lewej strony
b) z prawej strony

Zbierając to wszystko do kupy odpowiedź na jego pytanie brzmi- mozna z prawej i lewej
ella
Moderator

wyprzedzanie

Postprzez Mikolaj » sobota 20 listopada 2004, 19:05

ZAKAZY
1do wzniesien
2 na zakretach
3 na skrzyz( z wyj okr i kier)
4 na przejsciach
5 uprzywilej(w zabud)
6przejazd dla rower.
7 przejazd kolej
8 znaki B-25 plus T23a--T23j
9 znak B--26

DOPUSZCZA się
1 na wznies 2 na zakretach na j. jednokier i j. dwukier z wyznacz pasami(pod war , ze nie przekroczy sie podwojnej ciagłej)
3 na skrzyz, ale pojazd zamierzajacy skrecic w prawo, pod warunkiem ,ze nie wjezdza sie na czesc jezdni przeznacz dla kierunku przeciwnego

Z PRAWEJ
1 sygn skr w lewo
2 na jezdn z wyzn. pasami : a) na jednokier b) na dwukier ( 2 pasy na zabud , 3 pasy poza zabud)---ZA WYJATKIEM wzniesien--znak, zakrety--znak, skrzyz(z wyj okreż i kierowanego)

SZYNOWY
tylko z prawej, chyba ze ułozenie torow nie pozwala
z prawej i z lewej na jezdni jednokier :D :) :( :twisted: :evil:

miłego wyprzedzania, a jesli cos pominałem , to poprawcie mnie :shock:
Proste , prawda?????? :?
Mikolaj

Postprzez Morton » niedziela 21 listopada 2004, 17:55

Najlepiej zajrzyj do encyklopedii http://www.prawojazdy.com.pl/display.php?site=106 pod haslo wyprzedzanie.
pozdrawiam
Morton
IRC: #prawojazdy (wroclaw.ircx.net.pl)
Morton

Postprzez scorpio44 » niedziela 21 listopada 2004, 22:27

Mikolaj napisał(a):miłego wyprzedzania, a jesli cos pominałem , to poprawcie mnie :shock:
Proste , prawda?????? :?

Proste, tylko że:

1. Przepisałeś tutaj pół Kodeksu Drogowego, a tego na forum staramy się nie robić, ponieważ jego treść jest ogólno dostępna w necie.
2. Napisałeś wszystko skrótami, które trzeba 15 minut rozszyfrowywać.
3. Topic dotyczył tylko konkretnego pytania egzaminacyjnego - czyli wyprzedzania z prawej strony poza obszarem zabudowanym na drogach dwujezdniowych o 3 pasach ruchu dla każdego kierunku.
4. Wszystko wcześniej zostało szczegółowo wyjaśnione (jest to topic sprzed ponad pół roku), a Ty teraz wprowadzasz mętlik.

Pozdrawiam. :D
scorpio44

Postprzez autopol-serwis » poniedziałek 22 listopada 2004, 13:31

scorpio44 napisał(a): Proste, tylko że:

1. Przepisałeś tutaj pół Kodeksu Drogowego,
2. Napisałeś wszystko skrótami, które trzeba 15 minut rozszyfrowywać.

mnie to zajęlo mniej czasu :lol:
scorpio44 napisał(a):4. Wszystko wcześniej zostało szczegółowo wyjaśnione (jest to topic sprzed ponad pół roku), a Ty teraz wprowadzasz mętlik.

Scorpio, mnie się wydaje, że za mocno strofujesz wszystkich zwłaszcza naszych nowych kolegów na forum :wink: myślę że oczekują oni raczej pomocy od tak zorientowanego kolegi a nie łajania :lol:
autopol-serwis

DZIĘKI

Postprzez Mikolaj » wtorek 23 listopada 2004, 11:19

Dziękuję SERWISIKOWI i Skorpionkowi za UWAGI!!!
Będę pracował nad sobą i KU CHWALE bezpieczenstwa i kulturze na naszych drogach :D :D :D
Mikolaj

Postprzez sonix » wtorek 23 listopada 2004, 12:53

to jest proste. Poza obszarem zabudowanym mozna wyprzedzać z lewej strony. Jedyne ograniczenie to znaki - tam w teście jest to wyraźnie sygnalizowane. na jednym są znaki a na drugim nie ma. W pytaniu 275 nie może wyprzedzić z lewej strony a w pytaniu 279 może wyprzedzić z lewej strony. Popatrz na obrazki. Źródło - testy egzaminacyjne kat. B z Października 2004 - książka
sonix

Następna strona

Powrót do Szkolenie kierowców