Ciekawa kolizja - cofanie na jednokierunkowej

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Ciekawa kolizja - cofanie na jednokierunkowej

Postprzez polex » poniedziałek 30 stycznia 2012, 21:54

ringus1 napisał(a):Jak to ktoś mądry kiedyś powiedział: "Proszę nie mylić jazdy pod prąd z cofaniem."

Nie dopominam się o jego nazwisko. Wystarczy jak mi określisz gdzie przebiega granica między jazdą pod prąd a cofaniem.

ringus1 napisał(a):A teraz porównaj to i powiedz. Dlaczego drogę jednokierunkową dodano przy zakazie zawracania a cofanie nie?
Da radę zawrócić i dalej jechać w tym samym kierunku? Skoro nie, to czemu specjalnie tego zakazali na drodze jednokierunkowej, a cofania nie?

Nie wiem. Tak samo jak nie wiem dlaczego rower można zaparkować na chodniku jedynie przy krawężniku + 1,5 metra itd itp
I właśnie m.in. dlatego tak mocno akcentuję potrzebę zdrowego rozsądku, a śmieję się z tych, którzy ciągle dopominają się o podanie przepisu.
Swój, ale tylko swój, domysł podałem nieco wyżej - ulica jednokierunkowa ma prowadzić ruch w jednym kierunku, ale... ze zdroworozsądkowym traktowaniem tej sprawy.
...............Na PoRD świat się nie kończy; korzystaj też ze zdrowego rozsądku.
............................................Obrazek
polex

Postprzez ringus1 » poniedziałek 30 stycznia 2012, 22:04

polex napisał(a):
ringus1 napisał(a):Jak to ktoś mądry kiedyś powiedział: "Proszę nie mylić jazdy pod prąd z cofaniem."

Nie dopominam się o jego nazwisko. Wystarczy jak mi określisz gdzie przebiega granica między jazdą pod prąd a cofaniem.
W definicji. Jazdy pod prąd i tak jako takiej de facto nie ma. Dlatego tym bardziej nie widzę problemu.

Poza tym całą wypowiedź kierowałem do naszej miłej koleżanki Jolanty. I to na jej odpowiedź zgodną z "przepisami" ze zniecierpliwieniem czekam.
"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

Prawo jazdy na kat. A, B.
ringus1

Postprzez JolantazMlawy » poniedziałek 30 stycznia 2012, 22:11

Inny mądry powiedział, że w Moskwie na Placu Czerwonym rozdają samochody. Potem się okazało, że nie w Moskwie, tylko w Leningradzie, nie na Placu Czerwonym tylko na Newskim Prospekcie, nie samochody, tylko rowery, i nie rozdają tylko kradną. Tak jest z mądrościami ludowymi.
Cofanie, to jazda w kierunku wskazanym D-3, czy to może w ogóle nie jazda?
JolantazMlawy

Postprzez ks-rider » poniedziałek 30 stycznia 2012, 22:25

kg1956 napisał(a):Na pierwszy rzut oka wygląda na współwinę.

Rozwin dlaczego ?

Olin napisał(a):Cofanie na jezdni jednokierunkowej nie jest zabronione.

Od kiedy ?

Zabronione nie jest, problem w tym jak daleko cofasz ( ile metrow ). Wjazd w ulice jednokierunkowa tylem jest zabroniony. Na tym koniec

Olin napisał(a):Z rysunku nie wynika, czy pojazd VW Passat równiez cofa, czy wyjeżdża przodem. Jeżeli wyjeżdża przodem, winnny jest kierujący VW Passatem-ponieważ, pomimo tego, że oba pojazdy znajdują się w sytuacji powodującej koniecznosc ustapienia pierwszeństwa innym uczestnikom ruchu i innym pojazdom, art. 17 dotyczący włączania się do ruchu znajduje się wyżej w hierarchi przepisów dot. ruchu pojazdów.

Pierdu, pierdu nie ma jakiejkolwiek roznicy czy wyjezdza z luki parkingowej przeodem czy tylem, jest zobowiazany do zachowania szczegolnej ostroznosci, tak samo jek ten ktory cofa do tylu na parkingu.

1. Na parkingach rowniez obowiazuje pierszenstwo z prawej, bez wzgledu czy pojazd nadjezdzajacy z prawej jedzie do przodu czy do tylu

2. luka parkingowa nie jest an droga, ani ulica ani droga wewnetrzna wiec be wzgledu na jakiej drodze wyjezdzajac z niej masz w reku „ Czarnego Piotrusia “

Idac Twoim tropem to wlaczajacy sie do ruchu pojazd na drodze z pierszenstwem ma pierszenstwo przed tym znajdujacym sie juz w ruchu – zgadza sie ? Jak sie wiec to ma do przepisow ?

Olin napisał(a):Jeżeli oba pojazdy cofały, wina jest obopólna.

Bzdura, wyjesnienie powyzej.

JolantazMlawy napisał(a):Inny mądry powiedział, że w Moskwie na Placu Czerwonym rozdają samochody. Potem się okazało, że nie w Moskwie, tylko w Leningradzie, nie na Placu Czerwonym tylko na Newskim Prospekcie, nie samochody, tylko rowery, i nie rozdają tylko kradną.

Nie wiem czy wiesz ale Polska podpisala juz ACTA, takze cytowanei moich dowcipow jako swoich jest karalne. - Naruszenie praw autorskich.

:wink:
ks-rider

Postprzez ringus1 » poniedziałek 30 stycznia 2012, 22:28

Masz inne argumenty poza postacią graficzną znaku D-3? Jeśli znak STOP jest wzbogacony o linię bezwarunkowego zatrzymania to stajesz przy znaku czy przy linii? Jak widzisz polną dróżkę mającą przecięcie z drogą krajową, to uważasz to za skrzyżowanie? Mógłbym tak jeszcze długo.
Droga jednokierunkowa oznacza tyle, że nie powinnaś się spodziewać pojazdów jadących "normalnie/maską do przodu" w kierunku przeciwnym do Twojego, bo wtedy nic ich nie zobowiązuje do ustępowania Tobie pierwszeństwa, jak to ma miejsce w przypadku cofania. Jeśli widzisz kogoś, kto cofa na jednokierunkowej możesz go oskarżyć co najwyżej o utrudnianie ruchu. Poza tym nikt przy zdrowych zmysłach nie przyjedzie z Gdyni do Krakowa tyłem, tylko dlatego że mu wolno, nie uważasz?
"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

ringus1

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 30 stycznia 2012, 22:35

Kodeks napisał(a):Oddział 2
Włączanie się do ruchu
Art. 17.
2. Kierujący pojazdem, włączając się do ruchu, jest obowiązany (...) ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu.
Kodeks napisał(a):Oddział 5
Wymijanie, omijanie i cofanie
Art. 23.
1. Kierujący pojazdem jest obowiązany:
przy cofaniu ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu...
Na pierwszy rzut oka oba przepisy się równoważą. Cofający ma ustąpić pierwszeństwa, włączający także, więc albo stoją i ustępują sobie pierwszeństwa albo jadą i dochodzi do wymuszenia pierwszeństwa przejazdu i kolizji. Zwróćmy jednak uwagę, na kolejność zdarzeń w sytuacji z tematu.
mariopiekario napisał(a): (...) zatrzymał się i rozpoczął manewr cofania, zachowując przy tym szczególną ostrożność na ewentualne pojazdy nadjeżdżające z tyłu, w jego kierunku (...)
Cofający ma obowiązek ustąpić pierwszeństwa przejazdu. Z opisu można wnioskować, że w momencie kiedy cofanie rozpoczynał pierwszeństwa nie ustąpił bo po prostu nie miał komu.
mariopiekario napisał(a):W trakcie wykonywania wspomnianego manewru cofania (...) niespodziewanie, próbował włączyć się do ruchu pojazd (...)
Wynika z tego, że kierujący zaparkowanym pojazdem próbował włączyć się do ruchu wymuszając pierwszeństwo na cofającym pojeździe.
-----
Niestety, nawet jeżeli to dobry tok rozumowania wątpię, aby cokolwiek z tego udało się udowodnić w Sądzie.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Amos » wtorek 31 stycznia 2012, 14:22

ringus1 napisał(a): Jazdy pod prąd i tak jako takiej de facto nie ma. Dlatego tym bardziej nie widzę problemu.

Aha, więc cofając na jednokierunkowej, de facto jadę w kierunku na niej dozwolonym, czyli do przodu??
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez ringus1 » wtorek 31 stycznia 2012, 14:42

Amos napisał(a):
ringus1 napisał(a): Jazdy pod prąd i tak jako takiej de facto nie ma. Dlatego tym bardziej nie widzę problemu.

Aha, więc cofając na jednokierunkowej, de facto jadę w kierunku na niej dozwolonym, czyli do przodu??

Doczepiłeś się słówka "jednokierunkowa" i tylko na nim opierasz swoją tezę.
Jeśli będziesz jechał drogą dwukierunkową, to nie wolno Ci na takiej skręcić w lewo albo w prawo? Bo można tylko w tę albo we w tę?

Na jednokierunkową możesz wjechać w miejscu, gdzie nie ma zakazu wjazdu (więc tylko z jednej strony) i nie wolno Ci tam zawracać. Tyle. Twierdzisz, że na takiej drodze nie możesz zaparkować sobie tyłem? Czy jest to już tylko jakiś wyjątek?

ringus1

Postprzez Amos » środa 01 lutego 2012, 14:16

ringus1 napisał(a): Twierdzisz, że na takiej drodze nie możesz zaparkować sobie tyłem? Czy jest to już tylko jakiś wyjątek?

Nie mogę.
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez ks-rider » środa 01 lutego 2012, 14:36

Amos napisał(a):
ringus1 napisał(a): Twierdzisz, że na takiej drodze nie możesz zaparkować sobie tyłem? Czy jest to już tylko jakiś wyjątek?

Nie mogę.

Sorry, ze pytam, to jak zamierzasz wyjechac / wlaczyc sie ponownie do ruchu jezeli nie mozesz na drodze / ulicy jednokierunkowej zaparkowac poprzecznie ?

W/g mnie jezeli zaparkowalem w w/w ulicy / drodze, to musze wycofac tylem w kierunku przeciwnym do okreslajacego poprzez droge/ ulice jednokierunkowa

Amos - sorry ale totalna bzdura !

Oczywiscie, ze mozesz i masz do tego pelne prawo !

:wink:
ks-rider

Postprzez Amos » środa 01 lutego 2012, 14:42

Chyba raczej na parkingu przy tej drodze. No ale wtedy cofam poprzecznie do tej drogi, po to by wyjechać ze stanowiska, a potem ruszam normalnie do przodu, a nie jadę kilkadziesiąt metrów do tyłu nie wiadomo po co...
Amos

Postprzez JolantazMlawy » piątek 03 lutego 2012, 19:33

Prawda jest prosta - jeśli na jednokierunkowej w ogóle wolno cofać - to jedynie w kierunku wskazanym strzałką.

post edytowany przez moderatora
JolantazMlawy

Postprzez polex » piątek 03 lutego 2012, 20:08

JolantazMlawy napisał(a):jeśli na jednokierunkowej w ogóle wolno cofać - to jedynie w kierunku wskazanym strzałką.

Ten tekst najpierw poprawił mi humor :lol: , a nieco później wprowadził w zakłopotanie. Zastanowiłem się jak mogłoby wyglądać takie cofanie? Czyżby tyłem? Ale to musiałoby oznaczać, że sam wjazd w taką ulicę też nastąpił tyłem. W ten sposób? -----> http://www.youtube.com/watch?v=q7KVB64tCzU
...............Na PoRD świat się nie kończy; korzystaj też ze zdrowego rozsądku.
............................................Obrazek
polex

Postprzez oskbelfer » piątek 17 lutego 2012, 18:40

JolantazMlawy napisał(a):Też tak uważam. A prawda jest prosta - jeśli na jednokierunkowej w ogóle wolno cofać - to jedynie w kierunku wskazanym strzałką.

Jolka :) A możes zpodać podstawę prawną która zabrania cofania na drodze jednokierunkowej :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze