Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez ringus1 » wtorek 31 stycznia 2012, 13:51
przez szymon1977 » wtorek 31 stycznia 2012, 13:59
Tory tramwajowe to nie jezdnia, więc może to być skrzyżowanie o ruchu okrężnym. Zapraszam do lektury "220".ringus1 napisał(a):To co przebiega przez wyspę centralną to torowisko.
Czyli takie rondo już rondem nie powinno być, zgadza się?
Nie zmartwiłeś mnie. Osobiście szkoda by było mi czasu na policję, od raz udałbym się do Sądu i to z prawnikiem.ringus1 napisał(a):No i niestety muszę Cię zmartwić. Policję też musiałbyś do swoich racji przekonywać, jeśli Cię na takiej jeździe złapią. Tak jak tego na pierwszej stronie tego tematu.
Skręt jako taki nie ma znaczenia. Istotne jest, czy w miejscu, w którym masz możliwość wyboru kierunku jazdy jedziesz zgodnie z określonym przepisami kierunkiem jazdy, czy nie. Jeżeli tak, nieważne prosto czy łukiem to przepis o zmianie kierunku jazdy Cię nie dotyczy. Dopiero jeżeli jedziesz niezgodnie z określonym przepisami kierunkiem jazdy wykonujesz zmianę kierunku jazdy i to zobowiązany jesteś sygnalizować kierunkowskazem.ringus1 napisał(a):A każdy zjazd byłby skrętem w prawo.
przez ringus1 » wtorek 31 stycznia 2012, 14:17
Tak jak napisałem, to co na zdjęciu uznałeś za jezdnię, to właśnie tory tramwajowe.szymon1977 napisał(a):Tory tramwajowe to nie jezdnia, więc może to być skrzyżowanie o ruchu okrężnym. Zapraszam do lektury "220".ringus1 napisał(a):To co przebiega przez wyspę centralną to torowisko.
Czyli takie rondo już rondem nie powinno być, zgadza się?
przez szymon1977 » wtorek 31 stycznia 2012, 15:38
Od wytycznych zależy czy spełnia warunki aby być oznakowane C-12 jako skrzyżowanie o ruchu okrężnym. Od drogowców czy je tak oznakują. A kierujący ma się zastosować do oznakowania. Więc właściwie to tak.ringus1 napisał(a):Więc, to czy coś uznać wartego przyczepienia C-12 zależy od widzi-mi-się drogowców?
przez ringus1 » wtorek 31 stycznia 2012, 15:45
przez szymon1977 » wtorek 31 stycznia 2012, 15:51
przez ringus1 » wtorek 31 stycznia 2012, 16:00
I to jest jeden z głównych powodów, dlaczego nie wierzę w Twoje argumenty.szymon1977 napisał(a):[...] to Ci właśnie takie coś wyjdzie - tylko inaczej oznakowane. [...]
przez szymon1977 » wtorek 31 stycznia 2012, 16:22
Nie musisz mi w nic wierzyć. Rozprostuj sobie klasyczne rondo (np. z moje ostatniej wypowiedzi) i uzupełnij oznakowanie treścią C-12 przeniesioną na prostą za pomocą odpowiedniego oznakowania.ringus1 napisał(a):I to jest jeden z głównych powodów, dlaczego nie wierzę w Twoje argumenty.
przez szerszon » wtorek 31 stycznia 2012, 16:23
przez ringus1 » wtorek 31 stycznia 2012, 16:35
przez szymon1977 » wtorek 31 stycznia 2012, 16:51
W rzeczywistości ta odległość nie musi być tak duża jak na rozciągniętym celem polepszenia czytelności schemacie. Napisałem także, że na małym rondzie taka sytuacja może nie wystąpić w czystej postaci. Chyba zapomniałeś o tym pisząc tą wiadomość.szerszon napisał(a):szymon tak potrafi 'rozciagnąć" rondo, ze odległość między wlotami/wylotami jest kosmiczna .
Wtedy 'zapomina" o A-7 i usiłuje stosowac przepisy o zmianie pasa ruchu.
Nie taki cuda na rondzie można zobaczyć.szerszon napisał(a):Co do grafiki- szymonie- a kto tak jezdzi jak ten fioletowy
Z wzajemnością i dziękuję za dyskusję.ringus1 napisał(a):Życzę szczęścia przy ewentualnych konfrontacjach z policją.
przez szerszon » wtorek 31 stycznia 2012, 16:59
przez szymon1977 » wtorek 31 stycznia 2012, 20:55
Wyjaśniłem w temacie, w którym rondo powiększyłem.szerszon napisał(a):"Powiekszając " rondo celem wykazania "czystej' sytuacji nie zauwazasz, ze to juz nie jest....rondo![]()
faktycznie robi sie Tobie kilka skrzyzowań i dlatego bronisz "cudów" jak niepodległości.
Właściwie to nie wiem, to nie był mój pomysł.szerszon napisał(a):a po co "rozwinąłeś" rondo ?
przez dylek » wtorek 31 stycznia 2012, 21:50
przez szymon1977 » wtorek 31 stycznia 2012, 22:00
No debil.dylek napisał(a):Jaki debil jeździ po rondzie torem takim jak czerwonemu wymalowałeś ??