Jak biegną pasy na klasycznym rondzie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Który układ pasów jest prawidłowy

numer 1
6
46%
numer 2
7
54%

Liczba głosów : 13

Re: Jak biegną pasy na klasycznym rondzie

Postprzez ringus1 » piątek 27 stycznia 2012, 17:25

A według mnie stwierdzenie o kierunku poruszania się na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym mówi tyle, że mamy jechać przeciwnie do ruchu wskazówek zegara. Bo poza tym nic nie zabraniałoby wjechać "pod prąd".
"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

Prawo jazdy na kat. A, B.
ringus1

Postprzez dylek » piątek 27 stycznia 2012, 18:39

maryann napisał(a):...ale ryba, to nie koniecznie sledź, droga nie koniecznie droga twarda, a skrzyżowanie, to nie koniecznie rondo. Czy to już ustalone? Taki problem rondo traktować jak "skrzyżowanie z ruchem okrężnym", a nie jak "skrzyżowanie"?

maryann - czegoś chyba nie rozumiesz.
Śledź jest rybą, droga twarda jest drogą, a rondo jest skrzyżowaniem.
Skrzyżowanie o ruchu okrężnym to jest skrzyżowanie.
I skoro wiesz jak patroszyć rybę to wiesz jak wypatroszyć śledzia, a skoro wiesz jak należy jeździć po skrzyżowaniach to wiesz również jak jeździć po rondach.
Jeśli dla ciebie jazda po rondzie tak diametralnie różni się od jazdy po skrzyżowaniach to wygląda na to, że rybę patroszysz rozcinając podłużnie po brzuchu, a śledzie patroszysz krojąc je poprzecznie po kręgosłupie...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » piątek 27 stycznia 2012, 19:51

mapmen napisał(a):...w takim wypadku na rondzie czterowlotowym mielibysmy cztery osobne skrzyżowania.
No i czego to dowodzi? Pełno mamy skrzyżowań bez ruchu okrężnego, na których mamy odcinki (pasy ruchu, jezdnie, odcinki dróg), których nie da się przyporządkować do żadnej z dróg dochodzących do skrzyżowań. Tworzą one wewnątrz skrzyżowania "małe skrzyżowania", na których często pierwszeństwo przejazdu uregulowane jest w odmienny sposób niż pierwszeństwo przejazdu na faktycznym przecięciu dróg dochodzących do skrzyżowania.
-----
Rozłóżmy zapis z "170" na czynniki pierwsze:
170 napisał(a):"Znak C-12 "ruch okrężny" oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku."
Co? - Znak C-12 "ruch okrężny"
Co robi? - oznacza, że
Gdzie? - na skrzyżowaniu
Co? - ruch
Co się z nim dzieje? - odbywa się
W jaki sposób? - dookoła wyspy lub placu
W jakim kierunku? - w kierunku wskazanym na znaku.

Zapis w takiej formie opisuje w jaki sposób odbywa się na skrzyżowaniu ruch. Nie mamy tutaj żadnego określenia o jaki ruch chodzi, więc należy rozumieć że chodzi o ruch w ogóle, każdy, domyślny (jak zwał tak zwał).
-----
Pozwolę sobie teraz wprowadzić pozornie drobną zmianę:
UWAGA! TO NIE JEST CYTAT Z PRZEPISÓW PRAWNYCH. napisał(a):"Znak C-12 "ruch okrężny" oznacza, że na skrzyżowaniu ruch dookoła wyspy lub placu odbywa się w kierunku wskazanym na znaku."
Co? - Znak C-12 "ruch okrężny"
Co robi? - oznacza, że
Gdzie? - na skrzyżowaniu
Co? - ruch
Jaki ruch? - dookoła wyspy lub placu

Co się z nim dzieje? - odbywa się
W jakim kierunku? - w kierunku wskazanym na znaku.

Zapis w takiej formie opisywałby w jakim sposób (w jakim kierunku) odbywa się na skrzyżowaniu ruch dookoła wyspy lub placu. W żaden sposób nie odnosiłby się do ruch w ogóle, każdego pozostałego, domyślnego. Przy takim zapisie więc ruch w ogóle, każdy pozostały, domyślny należałoby poprowadzić na wprost przez skrzyżowanie.
-----
ringus1 napisał(a):...stwierdzenie o kierunku poruszania się na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym mówi tyle, że mamy jechać przeciwnie do ruchu wskazówek zegara...
Z całym szacunkiem Ringus1, ale się mylisz. Jeżeli komuś brak fachowych terminów w wykonanym przez mnie rozkładzie zdania na czynniki pierwsze proszę poprosić polonistę o pomoc. Uprzedzam, że nic to nie zmieni.
-----
szofer80 napisał(a):...na rondzie nie powinno być istotne kto pierwszy na nie wjechał, zresztą to i tak jest często trudne do ustalenia...
I nie jest:
170 napisał(a):§ 36.2. Znak C-12 występujący łącznie ze znakiem A-7 oznacza pierwszeństwo kierującego znajdującego się na skrzyżowaniu przed kierującym wjeżdżającym (wchodzącym) na to skrzyżowanie.
Za zapisu jasno wynika, że C-12 + A-7 nie reguluje pierwszeństwa przejazdu pomiędzy dwoma pojazdami, które na rondzie już się znajdują.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez ringus1 » piątek 27 stycznia 2012, 20:27

Może i nie mam racji, ale w sumie to nie wiem już do czego zmierzamy.

W 2. rysunku nie zgadzają mi się przede wszystkim kolory. Z zachodu na wschód powinien być 1 kolor. Z północy na południe 2gi.
Jak mamy drogę rozdzieloną pasem zieleni, która jest drogą jednokierunkową i przechodzi ona w dwukierunkową, to wcale nie będzie to kompletnie inny ruch czy, zwłaszcza, pas.

A pasy na rondzie nie są kontynuacją ani jednej drogi ani drugiej. Są odrębne.

Ale 2gi rysunek trochę mi sugerował, że każdy zjazd to skręt w prawo, ruch odbywa się tam odrębnie, a co za tym idzie można swobodnie kręcić kółka zewnętrznym pasem. Dlatego zdecydowałem się na 1., choć miałem zastrzeżenia.
"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

ringus1

Postprzez szofer80 » piątek 27 stycznia 2012, 23:50

Kto pierwszy wjechał na rondo nie ma znaczenia?

http://www.grupaimage.com.pl/?s=prd&i=i ... a&id=13839
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Postprzez ringus1 » sobota 28 stycznia 2012, 00:01

Kto pierwszy - nie bardzo. To jakie tory jazdy wybrali - tak.

ringus1

Postprzez szofer80 » sobota 28 stycznia 2012, 00:03

Ale została sytuacja dosyć jasno zinterpretowana, kto pierwszy wjechał ten miał pierwszeństwo, jeśli wierzyć to m.in. z tego posypał sie mandat, przeciez to jest chore nie ma spójnych przepisów dotyczących poruszania się po rondzie ilu filozofów tyle wersji.
szofer80

Postprzez szymon1977 » sobota 28 stycznia 2012, 00:05

"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szofer80 » sobota 28 stycznia 2012, 00:06

ale ja tamten wątek czytałem a tylko link podesłałem na potrzeby tego wątku jako dowód poparcia swojej tezy
szofer80

Postprzez lith » sobota 28 stycznia 2012, 00:10

heh, czyli widzę, że na 2-pasmowych rondach z 1-pasmowymi wlotami się pasów nie da rozrysować :< 'Teoria 2' nie przewiduje takich rond, więc po nich nie jeździmy.
lith

Postprzez szofer80 » sobota 28 stycznia 2012, 00:19

jeśli zmieszczą się dwa auta to dwa pasy i tak są tylko nieoznaczone
szofer80

Postprzez kopan » sobota 28 stycznia 2012, 10:31

Uwaga Szymon modernizator przepisów !!!

W przepisie sformułowanie :
..ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku..
Zamienił na :
... ruch dookoła wyspy lub placu odbywa się w kierunku ……..

Czyli nasz modernizator wyłącznie ruch dookoła wyspy zorganizował w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (wskazanym na znaku).

Jadąc przy wyspie na wprost można jechać w innym kierunku niż wskazanym na znaku.

Nasz Szymon wraz z nieznaną szrzej panią polonistką wynalazł rondo o obwiedni dwukierunkowej. :hmm:

Oraz dzieki temu wynalazkowi stwierdził że mogą pasy ruchu przebiegać inaczej niż wokół ronda , ale wyłacznie dzięki wynalazkowi.

Pasy na rondzie przebiegają tak, jak je drogowcy wymalują.

Jak nie są wumalowane to przebiegają tak jak je widzimy.
kopan

Postprzez szymon1977 » sobota 28 stycznia 2012, 13:43

kopan napisał(a):Uwaga Szymon modernizator przepisów !!!
UWAGA! UWAGA!
Wyraźnie zaznaczyłem, który zapis jest cytatem z prawa, a który nie. Zaznaczyłem także, który fragment został przez mnie zmieniony. Nie mów więc, że zmodernizowałem prawo, bo tego nie zrobiłem.

Widać nie każdy zauważył, że przede wszystkim przeanalizowałem treść zapisu jaki istnieje w prawie i porównałem do treści zapisu fikcyjnego aby w przystępny sposób wykazać błąd w często spotykanym stwierdzeniu, że C-12 opisuje tylko w jaki sposób (w jakim kierunku) odbywa się na skrzyżowaniu ruch dookoła wyspy lub placu. Czytając bowiem dokładnie zapis okazuje się, że C-12 opisuje w jaki sposób odbywa się ruch na skrzyżowaniu w ogóle (każdy, domyślny).
-----
kopan napisał(a):Pasy na rondzie przebiegają tak, jak je drogowcy wymalują. Jak nie są wumalowane to przebiegają tak jak je widzimy.
Nie prawda. Tak jak wynika z przepisów, chyba, że zamierzamy łamać przepisy.
-----
Pozostałej części wypowiedzi pozwolę sobie nie skomentować, to tylko interpretacja kolegi Kopan-a powstała na skutek nie zrozumienia treści mojej wypowiedzi. Proszę więc tej interpretacji nie łączyć ze mną, tylko z kolegą Kopan-em.
szymon1977

Postprzez ringus1 » sobota 28 stycznia 2012, 14:02

szymon1977 napisał(a):
kopan napisał(a):Pasy na rondzie przebiegają tak, jak je drogowcy wymalują. Jak nie są wumalowane to przebiegają tak jak je widzimy.
Nie prawda. Tak jak wynika z przepisów, chyba, że zamierzamy łamać przepisy.
Ale chodzi Ci tu o tę część dotyczącą pasów nieoznaczonych, prawda?
Zresztą stwierdzenie, że "przebiegają tak jak je widzimy" niekoniecznie musi znaczyć, że "przebiegają tak jak chcemy".

ringus1

Postprzez maryann » poniedziałek 30 stycznia 2012, 12:03

dylek napisał(a):I skoro wiesz jak patroszyć rybę to wiesz jak wypatroszyć śledzia, a skoro wiesz jak należy jeździć po skrzyżowaniach to wiesz również jak jeździć po rondach.
Tak już od dłuższego czasu podejrzewałem, że z jakiegoś tajemniczego powodu poszedłeś w takie uproszczenie. Dla Kowalskiego ryba, to ryba- ale fachowiec flądę inaczej patroszy a inaczej dorsza. I albo to zrobisz sprawnie, skutecznie i bezpiecznie- albo pocharatasz sobie łapę na kolcu.
A do mnie przychodzi klient i chce kupić pilot; i szczęśliwy, bo mam piloty i mu zaraz podam.
Ale ja pytam "do czego?".
A on "do telewizora".
-do jakiego?
-do Funai.
-jaki model?
(i tu pada nazwa najpopularniejszego modelu:) -"yyyy...."
I tak dalej. Kwestia fachowości.
Dośc przykładów, bo ella pewnie po jednym zdaniu nie wie o co chodzi i wywali do kosza.
Skrzyżowania różnią się- ale trzeba dostrzec to i w rzeczywistym wyglądzie, i w opisach(skąpych, ale dostępnych) w kodeksie, i w oznakowaniu. Oprócz cech wspólnych i wspólnej klasyfikacji zgrubnej mają i istotne, kardynalne różnice. To nie jest 'wsio ryba!'.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze