Pierwszeństwo w różnych sytuacjach

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pierwszeństwo w różnych sytuacjach

Postprzez Meks » środa 25 stycznia 2012, 21:13

Witam wszystkich serdecznie. Co prawda nie jestem jeszcze kierowca ale już niedlugo sie to zmieni :) Bardzo spodobala mi sie inicjatywa tego forum i z racji tego, że mam kika pytań odnośnie poruszania sie samochodem, bylbym wdzięczny gdybyście mogli mi odpowiedzieć :)

1

Obrazek

W tym przypadku, który samochód ma pierwszeństwo? Teoretycznie wiem, że samochód A powinien ustąpić B ale tu mamy wyjazd z posesji więc czy cos sie zmienia w pierwszeństwie w tym przypadku?

2

Obrazek

Tak samo w tym przpadku, samochód, który jedzie droga jednokierunkową i skreca w prawo tez musi ustapić pierwszeństwa, czy może ma pierwszeństwo z racji tego, że jest na jednokierunkowej?

3

Obrazek

Tutaj tez nie do końca jestem przekonany, który jedzie pierwszy. Myśle, że A powinień ustapić bo ma B po prawej, ale B jest na dwukierunkowej, a A jedzie po jedno kierunkowej... Nie czy ma to jakies znaczenie.

4

Obrazek

W tym przypadku chcialem sie upewnić czy samochód A faktycznie musi ustapić pierwszeństwa B z racji tego, że oba poruszają sie w tym przypadku po drogach równorzednych? Zauwazylem, że przeażnie to B ustepuje A.

To by bylo na tyle :) Są to tylko z niektóre z sytuacji jakie widzialem i nie moge znaleźć na nie odpowiedzi w żadnych ksiażkach do nauki jazdy ani też w internecie. Mam nadzieję, ze troche mi rojaśnicie te sytuacje :)

Pozdrawiam
Meks

Re: Pierwszeństwo w różnych sytuacjach

Postprzez ringus1 » środa 25 stycznia 2012, 21:34

Prawo jazdy wkrótce mówisz, serio?

1. Wyjazd z posesji, z drogi gruntowej itp. to włączanie się do ruchu, nie ma pierwszeństwa nad nikim.
2. Jednokierunkowa nie ma żadnej wyższości nad dwukierunkową.
3. A że w przypadku równorzędnych często bywa, że nie ustępuje się tym z prawej... tak już ludzie nierzadko jeżdżą. Ale oczywiście nie jest to poprawne.
"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

Prawo jazdy na kat. A, B.
ringus1

Postprzez Meks » środa 25 stycznia 2012, 22:49

Dopiero musze sie zapisac na prawko, zeby bylo jasne :)
Meks

Postprzez scorpio44 » czwartek 26 stycznia 2012, 01:12

Jeżeli chodzi o sytuację 2, to domyślam się, że niezbyt wiernie przedstawiłeś tu oznakowanie tego skrzyżowania. Chodzi mi konkretnie o tabliczki z przebiegiem pierwszeństwa.
scorpio44

Postprzez Meks » czwartek 26 stycznia 2012, 19:09

Być może niezbyt dokladnie:) ale z samego rysunku, mam nadzieję, mozna sie domyślić jak przebiega glówna droga i droga podporządkowana. A wlasnie odnoście sytuacji nr 2 to jak na moje niefachowe oko to B na pierwszeństwo bo zjeżdża z glównej, prawda? Choc z drugiej strony skąd kierujący pojazdem A ma wiedzieć, że B jedzie z glównej? Równie dobrze można przypuścić, że skoro pojazd B ma pojazd A po prawej, to A ma pierwszeństwo. Możecie mi to wyjasnić? Chcialbym już powoli sie doksztalcać zanim pójde sie zapisac na prawo jazdy :)
Meks

Postprzez matshadow » sobota 28 stycznia 2012, 14:27

Meks napisał(a):A wlasnie odnoście sytuacji nr 2 to jak na moje niefachowe oko to B na pierwszeństwo bo zjeżdża z glównej, prawda? Choc z drugiej strony skąd kierujący pojazdem A ma wiedzieć, że B jedzie z glównej? Równie dobrze można przypuścić, że skoro pojazd B ma pojazd A po prawej, to A ma pierwszeństwo

Przyjacielu, pokaż mi na tym rysunku skąd pojazd B mógłby się jeszcze znaleźć w takiej pozycji na jezdni, jeśli by nie zjeżdżał z drogi głównej? :P Poza tym w takiej sytuacji pod koniec jednokierunkowej będzie na 99% znak A-7
matshadow

Postprzez Meks » niedziela 29 stycznia 2012, 01:42

No to chyba to jest własnie ten 1% :) Nie ma i nigdy nie było tam znaku ustąp pierwszeństwa.

skąd pojazd B mógłby się jeszcze znaleźć w takiej pozycji na jezdni, jeśli by nie zjeżdżał z drogi głównej?

Nie bardzo rozumiem, pytasz jak jeszcze mógłby sie w takiej pozycji na jezdni znaleźć, a ja pytam kto ma w tej sytuacji pierwszeństwo.
Meks

Postprzez matshadow » niedziela 29 stycznia 2012, 12:08

Bo dobrze prawisz, że B ma pierwszeństwo, ale miałeś wątpliwości, że A nie musi wiedzieć, że B zjechał z głównej. Dlatego się pytam, skąd jeszcze mógłby zjechać :P
matshadow

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 30 stycznia 2012, 00:55

Meks napisał(a):No to chyba to jest własnie ten 1% :) Nie ma i nigdy nie było tam znaku ustąp pierwszeństwa.

Jeżeli nie ma ze wszystkich czterech stron znaków regulujących pierwszeństwo i odpowiednich tabliczek pod nimi pokazujących przebieg łamanego pierwszeństwa, to jest to błędnie oznakowane skrzyżowanie.
scorpio44@o2.pl
scorpio44

Postprzez Meks » poniedziałek 30 stycznia 2012, 20:41

Czyli w takiej sytuacji tak jak pisal matshadow, pierwszy jedzie B?
Szczerze to troche zaczynają mnie martwić te wszystkie dziwaczne skrzyżowania (jakies to takie nie do ogarnięcia...).
Meks

Postprzez matshadow » poniedziałek 30 stycznia 2012, 21:18

Wierz mi, to jeszcze nic w porównaniu z wątpliwościami, które Cię czekają. Jak bardzo jesteś spragniony, to poszukaj tematów które mają po 10 stron, tam to są dopiero dylematy
matshadow

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 30 stycznia 2012, 23:24

Meks napisał(a):Czyli w takiej sytuacji tak jak pisal matshadow, pierwszy jedzie B?

No tak.
scorpio44@o2.pl
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze