czy ty zauważasz nazwę odzialu PoRD?
pord napisał(a):Oddział 1
Zasady ogólne
Czy pojmujesz, ze w prawie od zasad ogólnych są przepisy szczególne i wyjątki? Zasady ogólne stosujemy na tyle na ile pozwalaja na to przepisy szczególne
Przestań pajacować
możliwie blisko prawej krawędzi
Mozliwie blisko podczas wyprzedzania, to znaczy na sąsiednim pasie,
Np. na jednokierunkowej o 3 pasach jeżeli wyprzedzamy jadacego prawym pasem to jesteśmy zobowiązani robić to pasem środkowym
polex napisał(a):Mógłbym opowiedzieć. Obawiam się jednak, że miałbyś trudności ze zrozumieniem. Powiem więc tylko, że np nie użyłbym kierunkowskazu.
Dlaczego, jaki przepis ciebie zwolnił z jego użycia? Wiem, ze głupi jestem, ale prowadź dalej wyklad może pojmę.
polex napisał(a):To własnie dowodzi, że czytasz bez zrozumienia, bo jak może dojść do "bum", gdy będzie jechał tylko jeden pojazd, pozostanie dla mnie zagadką.
Czy masz jakieś problemy z rozumieniem tekstu czy z pamiecia? Odświeżę:
Na twoj tekst:
polex napisał(a):Oczywiście, że jest to skrajny przypadek (ale jest!!!), bo wystarczy, że będą jechały dwa pojazdy i wówczas linia prowadząca ułatwi im jazdę i zapobiegnie ew. kolizji.
odpowiedziałem moim
mapmen napisał(a):A jak będzie bum, to kto będzie winny? Linia byla tylko ulatwieniem, i ktoś mógł mieć życzenie nie korzystać z tego ułatwienia.
Więc odpowiadalem na fragment tekstu gdy jadą dwa pojazdy
polex napisał(a):Gratuluję sokolego wzroku. Ja na tym zdjęciu żadnego znaku D-1 nie widzę.
Znak P-13 sugeruje jednak, ze skręt w lewo odbywa się z drogi podporzadkowanej w drogę z pierwszeństwem. Kiedy nic nie widzisz już okulary na nos włóż
polexie!
polex napisał(a):A WT nie są przepisem dla kierujących pojazdami.
Jakieś głupki się pewnie w konstytucji pomyliły, zgłos moze blad do sejmu
konstytucja napisał(a):Art. 87.
Źródłami powszechnie obowiązującego prawa Rzeczypospolitej Polskiej są: Konstytucja, ustawy, ratyfikowane umowy międzynarodowe oraz rozporządzenia.