Tramwaj (pierwszeństwo)

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Tramwaj (pierwszeństwo)

Postprzez Tomeczek54321 » poniedziałek 16 stycznia 2012, 03:12

Witam, uczę się do egzaminu z programu grupy Image i nie mogę zrozumieć tego oto momentu

54 pytanie na 65
http://imageshack.us/photo/my-images/685/pj5465.jpg
na tym skrzyżowaniu pojazd 1:
przejeżdża pierwszy, odpowiedź C jest prawidłowa

zaraz mamy taka sama sytuacje w 61 pytaniu
http://imageshack.us/photo/my-images/528/pj6165.jpg
ale tutaj musimy już według programu ustąpić pierwszeństwa tramwajowi czyli odpowiedź A

ktoś mi może przybliżyć regułę dlaczego tak jest? jedyna różnica jaką widzę to światła które i tak są zielone? to one zmieniają tą kolejność? Tramwaj na skrzyżowaniu z światłami ma pierwszeństwo?
P.S sorry ale przez bbcode nie wgrywają mi się obrazki nie wiem dlaczego
Tomeczek54321

Re: Taka oto sytuacja

Postprzez cman » poniedziałek 16 stycznia 2012, 09:24

Tomeczek54321 napisał(a):(...) uczę się do egzaminu z programu grupy Image (...)

Skoro do egzaminu nie uczysz się przepisów, tylko rozwiązywania testów, to nie powinno dziwić, że nie wiesz dlaczego tak jest. Ale nawet sam program zaprasza do zapoznania z podstawą prawną, dokładnie ją wskazując: par. 95 ust. 4 rozporządzenia:
Rozporządzenie napisał(a):§ 95. 4. Kierujący pojazdem szynowym skręcający na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym sygnałami świetlnymi może je opuścić, z zastrzeżeniem ust. 1 pkt 2-4, pod warunkiem ustąpienia pierwszeństwa uczestnikom ruchu poruszającym się na wprost. Przepisu nie stosuje się na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym oznaczonym znakami C-12.
cman

Postprzez polex » poniedziałek 16 stycznia 2012, 09:45

cman napisał(a): Ale nawet sam program zaprasza do zapoznania z podstawą prawną, dokładnie ją wskazując: par. 95 ust. 4 rozporządzenia:
Rozporządzenie napisał(a):§ 95. 4. Kierujący pojazdem szynowym skręcający na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym sygnałami świetlnymi może je opuścić, z zastrzeżeniem ust. 1 pkt 2-4, pod warunkiem ustąpienia pierwszeństwa uczestnikom ruchu poruszającym się na wprost. Przepisu nie stosuje się na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym oznaczonym znakami C-12.

A co to rozporządzenie ma do omawianej sytuacji? Przytoczony przepis dot. skrzyżowania o ruchu okrężnym, a nie tradycyjnym.

Właściwym przepisem jest art. 25 ust. 2 PoRD.
...............Na PoRD świat się nie kończy; korzystaj też ze zdrowego rozsądku.
............................................Obrazek
polex

Postprzez cman » poniedziałek 16 stycznia 2012, 09:54

polex napisał(a):A co to rozporządzenie ma do omawianej sytuacji? Przytoczony przepis dot. skrzyżowania o ruchu okrężnym, a nie tradycyjnym.

:eek2:

polex napisał(a):Właściwym przepisem jest art. 25 ust. 2 PoRD.

Tak? No i co z tego przepisu wynika w zakresie pierwszeństwa w pierwszej sytuacji: http://imageshack.us/photo/my-images/685/pj5465.jpg ?
cman

Postprzez polex » poniedziałek 16 stycznia 2012, 09:58

Poniedziałek to trudny dzień, ale wystarczy zrozumieć pytanie, by podać właściwą odpowiedź.
...............Na PoRD świat się nie kończy; korzystaj też ze zdrowego rozsądku.
polex

Postprzez cman » poniedziałek 16 stycznia 2012, 10:02

Piszesz to do siebie czy do mnie? Bo jeżeli do mnie, to nie wiem co mi chcesz przekazać.
cman

Postprzez szerszon » poniedziałek 16 stycznia 2012, 12:22

Oj polex, polex....
daj spokój....ehh :help:
Od kiedy to przy działającej sygnalizacji chcesz stosować przepisy ?
Art 5.1 się zapodział ? :)
szerszon

Postprzez lith » poniedziałek 16 stycznia 2012, 19:26

@polex
Weź przeczytaj jeszcze raz ten temat i przytoczone przepisy, bo nijak nie wiem o co Ci chodzi.
lith

Postprzez polex » poniedziałek 16 stycznia 2012, 20:27

Tomeczek przedstawił dwa identyczne skrzyżowania z identycznie ustawionymi pojazdami i planowanymi kierunkami jazdy. Jedyną różnicą jest sygnalizacja świetlna, a następnie zadał pytania:
Tomeczek54321 napisał(a):1 - ktoś mi może przybliżyć regułę dlaczego tak jest?
2 - jedyna różnica jaką widzę to światła które i tak są zielone?
3 - to one zmieniają tą kolejność?
4 - Tramwaj na skrzyżowaniu z światłami ma pierwszeństwo?

z których ostatnie, czwarte, jest raczej wynikiem zwykłej pomyłki, gdyż sam podał w opisie, że to nie tramwaj ma pierwszeństwo.
Istota problemu sprowadza się do wykazania kiedy pojazd szynowy nabiera cech "uprzywilejowania"? Z praktyki wiem, że wielu kierujących ma z tym problem. Przejawia się to np przy wjeździe tramwaju na rondo (bez sygn. świetlnej) - jadący rondem nagminnie "udzielają pierwszeństwa" tramwajowi.
Wynika to zapewne z tego, że jest im wszystko jedno co znaczy wjazd, a co zjazd z ronda.
Przypadki, gdzie ruch jest kierowany sygnalizacją świetlną, są oczywiste. Nawet wówczas, gdy, jak na przedstawionej sytuacji powyżej, tramwaj i pojazd mają "na starcie" światło zielone, to właśnie tramwaj zmienia na skrzyżowaniu kierunek jazdy (w prawo) ma z prawej jadącego prosto na zielonym świetle.
Sytuacja tramwaju zmienia się na skrzyżowaniu bez sygnalizacji i to jest (oprócz zjazdu z ronda) "uprzywilejowana" sytuacja tramwaju. Ma on wówczas pierwszeństwo przed jadącymi z dowolnego kierunku, nawet przed tymi jadącymi z lewej strony - art. 25 ust. 2 PoRD. I właśnie na ten odmienny przypadek (od podstawowej zasady "prawej ręki") przedstawiłem jako istotę problemu.

PS
Być może poprzednio zbyt lakonicznie odniosłem się do sprawy i stąd niezrozumienie moich intencji.
polex

Postprzez lith » poniedziałek 16 stycznia 2012, 20:40

Tyle, że ta różnica ze światłami wynika dokładnie i bezpośrednio z tego co cman zacytował, a nie z jakiegoś kombinowanego 'uprzywilejowywania'. Normalnie tramwaj w sytuacji równorzędnej ma pierwszeństwo oprócz w sytuacji kiedy przecina mu się kierunek ruchu z samochodem jadącym na S-1 prosto, a skrzyżowanie nie jest rondem.
lith

Powrót do Sytuacje na drodze