pierwszeństwo łamane - dziwna sytuacja

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

pierwszeństwo łamane - dziwna sytuacja

Postprzez prawnikzr » sobota 14 stycznia 2012, 01:35

witam
mam pytanie ostatnio jadać sobie w miejscowości chrzanów natrafiłem na taka sytuacje drogowa - fotka poniżej = jechałem autem nr 2 - miałem tylko sam stop bez tabliczki t-6 - moje 1 pytanie skad mialem wiedziec ze to skrzyżowanie z łamanym pierszenstwem i dlaczego nie bylo tam tabliczki t-6 z informacja o przebiegu drogi z pierszenstwem ???
2)kto w tej sytuacji miał pierwszeństwo - jadac samochodem nr 2 nie wiedziałem ze auto nr 1 jest na drodze z pierwszeństwem

Obrazek
prawnikzr

Re: pierwszeństwo łamane - dziwna sytuacja

Postprzez lith » sobota 14 stycznia 2012, 14:44

Źle oznakowane, wina byłaby tego co za oznakowanie odpowiadał. Miejsce do zgłoszenia.
lith

Postprzez nauka_jazdy » sobota 14 stycznia 2012, 15:10

Gdzie się zgłasza takie sytuacje?
nauka_jazdy

Postprzez leszekch73 » sobota 14 stycznia 2012, 20:22

A własnie ,że jest oznakowane w sposób czytelny.Po to znaki STOP,USTĄP PIERWSZEŃSTWA I DROGA Z PIERWSZEŃSTWEM mają charakterystyczny wygłąd ,żeby były rozczytywalne od tyłu i w sytuacji gdy są zasypane śniegiem.PATRZEĆ NA ZNAKI WSZYSTKIE W REJONIE SKRZYŻOWANIA.
leszekch73

Postprzez maryann » poniedziałek 16 stycznia 2012, 12:38

Jeśli "2" widzi drogę gruntową po prawej, to jeszcze łatwo- gorzej jeśli spadnie śnieg albo nowy znajdzie się tam w nocy. Łatwo, bo jeśli jestem na jednej z trzech dróg i to ja mam STOP, to tamte dwie muszą mieć pierwszeństwo. Ale jeśli są podstawy(j.w.) do uwzględnienia czwartej strony jako drogi, to mamy problem i przydałaby się T6 pod B20.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Powrót do Sytuacje na drodze