Zawracanie na rondzie - Rybnik

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zawracanie na rondzie - Rybnik

Postprzez Elzbieta88 » piątek 13 stycznia 2012, 23:22

Obrazek
Mam wątpliwości przy następującej sytuacji:
Jadę od prawej strony ulicą Budowlaną i zamierzam zawrócić na rondzie, zajmuję lewy pas i w momencie, gdy zjeżdżam z ronda powinnam zająć ten lewy pas zanikający (zaznaczony na czerwono), czy mogę zająć prawy pas?
Jeżeli mogę zająć prawy pas, to po co byłby ten lewy zanikający?

Bardzo proszę o odpowiedź i uzasadnienie. :)
Elzbieta88

Re: Zawracanie na rondzie - Rybnik

Postprzez ringus1 » piątek 13 stycznia 2012, 23:50

A ta strzałeczka wskazująca kierunek na wprost z lewego pasa jest jakoś niezrozumiała? :)
"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

Prawo jazdy na kat. A, B.
ringus1

Postprzez oskinstruktor » sobota 14 stycznia 2012, 00:01

Możesz zająć obojętnie który pas. Zamysłem (tak się domyślam) podczas projektowania tego ronda, pasa który oznaczyłaś na czerwono było to, że jak ktoś z ronda zjeżdża to właśnie zajmuje ten pas a ktoś kto wjeżdża podczas skręcania w prawo na rondzie na zjazd w ulicę Budowlanych (nie Budowlaną) może w tym samym czasie zajmować pas prawy. Życie pokazało co innego. Zdecydowana większość kierowców obojętnie skąd jedzie a wyjeżdża tym zjazdem i tak zajmuje pas prawy.

Dlatego na początku napisałem że możesz zająć dowolny pas. Jak zajmiesz prawy to po prostu nim pojedziesz dalej, jeśli lewy to po chwili musisz ustąpić pierwszeństwa komuś kto znalazł by się na pasie prawym co przy tym układzie ronda i długości tych pasów od ronda jest raczej niemożliwe.

Jak by co to dalej pytaj śmiało gdyby to co napisałem nie wystarczyło.
oskinstruktor

Postprzez szymon1977 » sobota 14 stycznia 2012, 00:25

ringus1 napisał(a):A ta strzałeczka wskazująca kierunek na wprost z lewego pasa jest jakoś niezrozumiała? :)
Interesujące. Rondo, przez które możemy przejechać tylko w prawo lub na wprost. Coś tu chyba ktoś pokręcił.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez maryann » poniedziałek 16 stycznia 2012, 10:02

Tak, dylek i kompania. W/g nich przez to rondo można jechać tylko prosto; cokolwiek to oznacza.
jarzabek napisał(a):Możesz zająć obojętnie który pas. Zamysłem (tak się domyślam) podczas projektowania tego ronda, pasa który oznaczyłaś na czerwono było to, że jak ktoś z ronda zjeżdża to właśnie zajmuje ten pas a ktoś kto wjeżdża podczas skręcania w prawo na rondzie na zjazd w ulicę Budowlanych (nie Budowlaną) może w tym samym czasie zajmować pas prawy.
Zamysł może i był, ale jakoś w realizacji niedokończony. Bez lini prowadzących i wyznaczenia pasów to nie mogło sie udać.
Normalnie, dziś, ten pas ze strzałkami jest tylko po to, by w dużym ruchu wjechać na niego wtedy, gdy prawy jest zakorkowany.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Elzbieta88 » poniedziałek 16 stycznia 2012, 14:08

Czyli jeżeli będę musiała tam zawracać na egzaminie, to nic nie stoi na przeszkodzie, abym wjechała od razu na prawy pas?
Elzbieta88

Postprzez maryann » poniedziałek 16 stycznia 2012, 16:14

Cóż, zdania uczonych w tej kwestii są podzielone; najlepiej popytaj na miejscu- jaka jest lokalna szkoła. W/g mnie i "krakowskiej", jest to wszystko jedno, ale ważne byś przed opuszczeniem ronda zjechała na jego prawy pas- do prawego krawężnika. Wtedy naturalnie wyceluje Cię on na prawy pas.
Zobacz TU odcinki z marca.
maryann

Postprzez dylek » poniedziałek 16 stycznia 2012, 18:09

maryann napisał(a):Tak, dylek i kompania. W/g nich przez to rondo można jechać tylko prosto; cokolwiek to oznacza.

Sądzisz, że to dylka wina, że ktoś bezsensownie strzałki wymalował ??
Wg mnie przez to rondo z prawego pasa można tylko w prawo, a z lewego tylko prosto, bo tak znaki ktoś umieścił.
Skąd ci się wzięło tylko prosto i nic więcej ?
A jak nie wiesz co znaczy prosto to spróbuj wiedzę tajemną posiąść w najbliższym ci przedszkolu, bo podstawówka to już cię wyśmieje za takie pytanie i odpowiedzi nie udzieli.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 16 stycznia 2012, 23:16 przez dylek, łącznie zmieniany 1 raz
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez oskinstruktor » poniedziałek 16 stycznia 2012, 23:03

Ela tak jak napisałaś...... śmiało zjeżdżaj na prawy pas. Powiem więcej..... na każdym rondzie w Rybniku jeśli masz do zjazdu dwa pasy-zajmuj prawy.
oskinstruktor

Postprzez maryann » wtorek 17 stycznia 2012, 10:40

dylek napisał(a):z lewego tylko prosto
Widzisz Ela? dylek radzi przejechać rondo prosto, za rondem zawrócić i drugi raz przejechać znów prosto! :wow: Tak jak pisałem wcześniej- powinnaś omówić tę sytuację z instruktorem.
Uważaj też na różne porady z netu(także na tym forum)- nie wszystkie porządkują wiedzę, a bardzo często jedynym celem ich pisania jest sianie zamętu.
maryann

Postprzez cman » wtorek 17 stycznia 2012, 13:10

Niestety, fatalnie oznakowane skrzyżowanie powoduje, że formalnie, jadąc ze wschodu lub zachodu, można na nim jedynie skręcić w prawo lub pojechać prosto. Można się zapierać i kombinować, ale faktów wynikających z przepisów to nie zmieni. Tutaj dla odmiany: http://maps.google.com/?ll=50.072495,19 ... 20&vpsrc=6 - prawidłowo oznakowane skrzyżowanie. A skoro już przy tym jesteśmy, egzaminator nadzorujący: http://www.youtube.com/watch?v=Pt_Ri0Vl3dw
cman

Postprzez maryann » wtorek 17 stycznia 2012, 13:29

W temacie strzałki robią to samo, co na Stwosza. Jak i fszystkie F1x- nie pokazują nic poza tym jak wjechać na rondo. Inaczej za każdym razem równoczesnego użycia mamy konflikt między F11 a C12.
maryann

Postprzez cman » wtorek 17 stycznia 2012, 13:55

maryann napisał(a):Jak i fszystkie F1x- nie pokazują nic poza tym jak wjechać na rondo.

Co w takim razie wymyślisz na to:

Obrazek

:?:
cman

Postprzez maryann » wtorek 17 stycznia 2012, 14:01

Przecież napisałem- ogólnie mniej więcej to samo, co Ty nt.
c-12.png
c-12.png (827 Bajtów) Przeglądane 4590 razy

Tłumaczę i objaśniam: "Ruch okrężny"
"Oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku(...)"
maryann

Postprzez cman » wtorek 17 stycznia 2012, 14:04

Więc jakbyś mógł jeszcze raz, trochę jaśniej, bo niewiele zrozumiałem.
cman

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze