Stłuczka na parkingu kto mi powie czyja to była wina :)

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Stłuczka na parkingu kto mi powie czyja to była wina :)

Postprzez woocash89 » piątek 13 stycznia 2012, 13:38

Witam, ostatnio miałem stłuczkę na parkingu w galerii handlowej, jechałem samochodem oznaczonym literką A, wyjeżdżałem z parkingu, zauważyłem samochód B, który jechał drogą jednokierunkową i przejechał dalej, wtedy rozpocząłem manewr wyjazdu z miejsca parkingowego, sprawdziłem czy z kierunku gdzie auta mogą jechać, czy jest wolne, nie jechały żadne auta, więc wyjeżdżałem, aż tu nagle z prawej strony samochód wjechał w mój, bo akurat cofał na drodze jednokierunkowej, kierowca zarzucał mi że to była moja wina, gdyż jak on uważa ja włączałem się do ruchu, ale moim zdaniem to jego była wina gdyż nie może on cofać na drodze jednokierunkowej, czy możecie mi napisać czyja to była wina.... Pozdrawiam:) w załączniku dodaję rysunek
Załączniki
1.jpg
1.jpg (106.36 KiB) Przeglądane 3661 razy
woocash89

Re: Stłuczka na parkingu kto mi powie czyja to była wina :)

Postprzez raf891 » piątek 13 stycznia 2012, 13:40

.
Art. 23. 2.Zabrania się cofania pojazdem w tunelu, na moście, wiadukcie, autostradzie lub drodze ekspresowej.

Nic nie pisze ze nie mozna cofać na jednokierunkowej :) A więc mozna cofać
raf891

Postprzez ringus1 » piątek 13 stycznia 2012, 13:54

Cofać mógł sobie jak najbardziej, ale miał też wtedy obowiązek ustąpić wszystkim pierwszeństwa, podobnie jak Ty włączając się do ruchu. Obupólna.
"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

Prawo jazdy na kat. A, B.
ringus1

Postprzez matshadow » piątek 13 stycznia 2012, 14:56

ringus1, ale pojazd A się włączał do ruchu, a B już w nim był, więc imho wina leży bardziej po stronie pojazdu A
matshadow

Postprzez Amos » piątek 13 stycznia 2012, 16:15

raf891 napisał(a):.
Art. 23. 2.Zabrania się cofania pojazdem w tunelu, na moście, wiadukcie, autostradzie lub drodze ekspresowej.

Nic nie pisze ze nie mozna cofać na jednokierunkowej :) A więc mozna cofać

Ale nie można jechać pod prąd na jednokierunkowej, nie można więc też cofać.
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez Rizzin » piątek 13 stycznia 2012, 16:17

Art. 23.
1. Kierujący pojazdem jest obowiązany:
(...) przy cofaniu ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu (...)

Jeden miał ustąpić pierwszeństwa, bo się włączał do ruchu, drugi bo cofał. Żaden tego nie zrobił. Dla mnie sprawa jasna - współwina.
Rizzin

Postprzez raf891 » sobota 14 stycznia 2012, 01:46

Amos napisał(a):Ale nie można jechać pod prąd na jednokierunkowej, nie można więc też cofać.

Jak to ? nie można ? a w przepisach coś pisze ze nie można cofać ? ze sie zabrania ?
zawracać nie można ale cofać jak najbardziej
raf891

Postprzez matshadow » sobota 14 stycznia 2012, 11:54

@up +1
swego czasu był test na interii z teorii dla ludzi z dużym stażem prawka, wyniki były załamujące, w każdym razie pod każdym pytaniem był komentarz i było o zawracanie. Odkopane http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... stu,578327
Pytanie nr 12
matshadow

Powrót do Sytuacje na drodze