Kategoria B1

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Kategoria B1

Postprzez lukalg » wtorek 10 stycznia 2012, 17:53

Tak "poza" tematem znalazłem taki artykuł: http://www.ckprawko.pl/samochody-na-b1-nielegalne/

Zgodnie z zapisami w ROZPORZĄDZENIU MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 27 października 2005 r. w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów (Dziennik Ustaw z 2005 r. Nr 217 poz. 1834) – w § 19 pkt 3a – pojazd na egzamin w przypadku kat. B1 powinien być zapewniony przez osobę zdającą egzamin.

Auto takie musi posiadać przegląd techniczny stwierdzający przystosowanie pojazdu zgodnie z wymogami dla pojazdów służących do szkolenia i egzaminowania.

Wiec chyba nie masz racji.
lukalg

Prawo jazdy dla 16 latka

Postprzez lukasz96 » wtorek 10 stycznia 2012, 19:39

Witam.
Mam pytanko związane z kategorią B1 czy w 2012 roku coś sie zmieniło jak tak to co?
Głównie interesuje mnie czy gdy po uzyskaniu tej kategorii na kategorie B muszę później zdawać jeszcze raz testy i jazdę czy tylko sama jazdę. Interesuje mnie jeszcze wiek , w jakim mogę zrobić kategorię B1 i jakimi pojazdami mogę się poruszać?
lukasz96

Postprzez ella » wtorek 10 stycznia 2012, 20:25

pojazdy zapewnia Word,(...)To word zapewnia pojazd niezależnie od kategorii, z tym, że OSK grzecznościowo zawsze podrzucały Word`om samochody, no ale skoro teraz doszli do wniosku, że na quad`ach (które posiadają) też możemy zdać, to nie muszą przystawać na naszą prośbę o egzaminowanie na "naszym" pojeździe.
Tak jak powiedziałem, wszystko zależy od Word`ów.

Zajrzyj choć raz do rozporzadzenia o szkoleniu i egzaminowaniu. WORD nie ma obowiązku zapewnienia pojazdu na kategorię B1, pojazdu dla osoby niepełnosprawnej i pojazdu z automatyczną skrzynią biegów.
Może wrzucę większy kawałek rozporzadzenia o którym pisze lukalg
Rozdział 4

Ośrodki egzaminowania

§ 16. Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego powinien posiadać:
(...)
3) pojazdy przeznaczone do przeprowadzania egzaminów w liczbie umożliwiającej obsługę zaplanowanych egzaminów, z zastrzeżeniem § 19 pkt 3;

§ 19. Pojazdy, o których mowa w § 16 pkt 3, powinny:

1) być oznaczone i wyposażone w sposób określony odrębnymi przepisami;

2) spełniać wymagania, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 3;

3) być zapewnione przez osoby:

a) ubiegające się o prawo jazdy kategorii B1,

b) niepełnosprawne posiadające orzeczenie lekarskie z adnotacją, że może prowadzić pojazd silnikowy po przystosowaniu go do rodzaju schorzenia - pojazd jest przystosowany do rodzaju schorzenia osoby egzaminowanej,

c) egzaminowane, jeżeli egzamin przeprowadzany jest pojazdem z automatyczną skrzynią biegów;

ella
Moderator

Postprzez djb11 » wtorek 10 stycznia 2012, 20:46

Tak jak powiedziałem, mogę się mylić -.-
djb11

Re: Prawo jazdy dla 16 latka

Postprzez Borys68 » środa 11 stycznia 2012, 10:15

lukasz96 napisał(a):Witam.
Mam pytanko związane z kategorią B1 czy w 2012 roku coś sie zmieniło jak tak to co?
Głównie interesuje mnie czy gdy po uzyskaniu tej kategorii na kategorie B muszę później zdawać jeszcze raz testy i jazdę czy tylko sama jazdę. Interesuje mnie jeszcze wiek , w jakim mogę zrobić kategorię B1 i jakimi pojazdami mogę się poruszać?

1- Zmieniło się to, że Ministerstwo Infrastruktury i wszystkie inne urzędy odkryły, że pojazdy kat. B1 powinny mieć moc ograniczoną do 20 KM.
2 - nie, tu się nic nie zmienia - posiadacz B1 awansuje na B zdając wyłącznie egz. praktyczny
3 - 16 lat
4 - cztery koła, opcjonalna buda, jeśli ma przestrzeń ładunkową to może na pusto ważyć do 550kg, silnik do 20 KM

Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez szofer80 » środa 11 stycznia 2012, 11:05

małe fiaty 126p z końca produkcji ,wersje odprężone ;) z układem katalitycznym miały 19 koni.
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Re: Prawo jazdy dla 16 latka

Postprzez lukasz96 » środa 11 stycznia 2012, 17:12

Jeszcze jedno pytanie. Jaki bedzie koszt prawka B1 a potem B i co trzeba zrobić by zdać potem B. A w szczególności chodzi mi o ty czy gdy bedę juz miał B1 to B będę zdawał na starych przepisach czy na nowych??
lukasz96

Postprzez klops04 » piątek 13 stycznia 2012, 11:27

Koszty zależą od danego OSK. Jeżeli będziesz miał już B1 to potem pewnie będziesz musiał wykupić sobie w jakimś OSK 20h jazd i po zakończeniu zgłosisz sie do WORD-u i zdajesz praktyke, bo na dzień dzisiejszy teorii nie musisz zdawać przy przechodzeniu z B1 na B.
klops04

Postprzez lukasz96 » piątek 13 stycznia 2012, 21:48

A orietuje się ktos jakimi pojazdami będę mógł się poruszać mając katehorię B1.
lukasz96

Postprzez ella » piątek 13 stycznia 2012, 21:49

oczywiście, 26 zakładek na ten temat w tym wątku
ella
Moderator

Postprzez lukalg » piątek 13 stycznia 2012, 22:05

Mam pytanie mógłby mi ktoś powiedzieć o tym ograniczeniu mocy silnika. Bo z tego co wiem to na egzamin trzeba dostarczyć pojazd z mocą nie wiekszą niż 15kW, a Wy mi piszecie że to nie prawda. Czy mógłby mi to ktoś wytłumaczyć ?

Proszę bez komentarzy już było, bo ja dalej tego nie rozumiem. Słyszałem że Daihatsu nie może być teraz pojazdem egzaminacyjnym wiec proszę wytłumaczcie o co chodzi.
lukalg

Postprzez szofer80 » piątek 13 stycznia 2012, 22:47

KW (kilowaty) mnożysz x 1,36 i wychodzą KM (konie mechaniczne)

15 KW x 1,36 = 20,4 KM czyli auto może mieć max 20,4 koni mechanicznych w zaokrągleniu 20

więc w dowodzie rejestracyjnym może być wpisane albo max 15 KW albo max 20 KM jest to z rozprządzenia minista a nie z ustawy o ruchu drogowym ,dopiero teraz się dopatrzyli.
szofer80

Postprzez lukalg » piątek 13 stycznia 2012, 22:52

Wiem co to kW, ale dobrze :D

Chodzi mi min. o tą wypowiedz:

"ograniczenie do 15kW jest w przypadku CZTEROKOŁOWCÓW a nie pojazdów samochodowych"
lukalg

Postprzez szofer80 » piątek 13 stycznia 2012, 22:54

ograniczenie jest na całą kat B1 żeby auto spełniało warunki tej kategorii musi być homologacja L7e. Jakby tego przestrzegali a nie ładowali się w normalne auta kat B to teraz nie trzeba by było zmieniać reguł tej kategorii na gorsze.

http://www.poszukiwanimagazyn.pl/prokur ... ii-b1.html

Prawo jazdy kat B1 robione na samochodzie nie spełniającym norm jest na dobrą sprawę nieważne ale nie odbiorą go ponieważ Państwo naraziłoby się na zbiorowe pozwy obywateli że zostali oszukani a odszkodowania musiałby zapłacić i tak podatnik, przy okazji wyszłoby na jaw że wszystkie inne kategorie tez nie spełniają jakichś tam norm ..... więc nie ma sie czym martwić. Głównym celem jest ukrócenie procederu fikcyjnego "odchudzania" aut.
szofer80

Postprzez djb11 » niedziela 15 stycznia 2012, 12:29

Póki co tylko na egzaminie musi być samochód 15kW/21Km - w każdej innej sytuacji nawet gdy Cię zatrzymają to do 2013 nie poniesiesz żadnych konsekwencji -
Kategoria B1 - trójkołowym lub czterokołowym POJAZDEM SAMOCHODOWYM....(bla bla bla) 550kg
Kategoria B - POJAZDEM SAMOCHODOWYM....(bla bla bla) 3,6t

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Po to zmieniają w `13 zapis na czterokołowiec, bo na dotychczasowych przepisach nie mogliby tego w żaden sposób egzekwować. Fakt na egzaminie to ministerstwo ma pole do popisu jeżeli chodzi o wyznaczenie norm pojazdu, aczkolwiek na sali sądowej (jeżeli Twoja sprawa zostanie tam skierowana) to niezawisły sąd interpretuje Twoje zachowanie w myśl zapisu w ustawie (w której jasno zapisane jest POJAZD SAMOCHODOWY, a nie CZTEROKOŁOWIEC) - Poza tym, jeżeli już bardzo ktoś by się uparł to takie sprawy będą się kończyć na 300 zł mandacie, bo w przeciwnym razie autentycznie narażaliby się na pozwy zbiorowe. Pozdrawiam.
djb11

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy