kopan napisał(a):...wyznajesz zasadę jadąc drogą z pierwszeństwem nie zmieniam kierunku.
Proszę nie wmawiaj mi wyznawania zasady "jadąc drogą z pierwszeństwem nie zmieniam kierunku", moim zdaniem głupota. Ja wyznaję zasadę istnienia "drogi z pierwszeństwem przejazdu przebiegającej bez zmiany kierunku łukiem przez skrzyżowanie". Możesz się z tym nie zgodzić, i napisać że takiej możliwości nie ma, że jestem w błędzie itd., itp. ale proszę nie wmawiaj mi czegoś, co ja uznaję za głupotę.
-----
scorpio44 napisał(a):Na pewno chodzi Ci o prawy, a nie lewy?
Tak, ale w drugim przykładzie. W celu odróżnienia zmieniłem kolor strzałki i tekst w pytaniu na fioletowy.
szymon1977 napisał(a):Czy na tym skrzyżowaniu, jadąc drogą z pierwszeństwem przejazdu tak jak pokazuje fioletowa strzałka i widząc tylko znak A-6b dopatrzysz się zmiany kierunku jazdy na skrzyżowaniu i włączysz prawy kierunkowskaz?
-----
kopan napisał(a):Ustawodawca nie stwierdził że droga przebiega w linii prostej.
Racja, raczej nie ma takiej możliwości. Analizując oznakowanie stwierdził także, że droga z pierwszeństwem przejazdu na skrzyżowaniu nie zmienia kierunku.
220.2.2.6 napisał(a):Jeżeli droga z pierwszeństwem przejazdu zmienia kierunek na skrzyżowaniu, wówczas zamiast znaków A-6a - A-6c, nawet poza obszarem zabudowanym stosuję się znak D-1 z odpowiednią odmianą tabliczki T-6a.
Ostatnia możliwość jaka pozostała, to droga z pierwszeństwem przejazdu przez skrzyżowanie przebiegająca w łuku, co ustawodawca łączy z sytuacją gdy droga z pierwszeństwem przejazdu przez skrzyżowanie przebiega w linii prostej.
220.2.2.6 napisał(a):Znaki A-6a, A-6b i A-6c stosuje się na drogach, które na skrzyżowaniu przebiegają w linii prostej, włączając to także przebieg drogi w łuku.
Choć nie odnalazłem przepisu - być może taki istnieje, z którego wynikałoby, że takie oznakowanie jest błędem przypomnę, że ustawodawca zobowiązuje kierowcę do stosowania się do oznakowania nawet, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany przez to oznakowanie.
Kodeks napisał(a):Art. 5.1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani stosować się do poleceń i sygnałów dawanych przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli, sygnałów świetlnych oraz znaków drogowych, nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany przez te osoby, sygnały świetlne lub znaki drogowe.
Nawet, jeżeli kierowca nie dopuszcza do siebie lub nie rozumie pojęcia "drogi z pierwszeństwa przejazdu przebiegającej przez skrzyżowanie łukiem bez zmiany kierunku" i w przebiegu drogi z pierwszeństwem przejazdu przez skrzyżowanie dopatrzy się zmiany kierunku jazdy i tak jest zobowiązany do sygnalizowania zgodnego z istniejącym oznakowaniem a nie według własnej oceny geometrii skrzyżowania. Przykładowo widząc znak A-6b
a_06b.png
jadąc drogą główną nie włączamy kierunkowskazu, gdyż oznakowanie znakiem A-6b wyklucza zmianę kierunku jazdy nawet, jeżeli uważamy, że zmieniamy kierunek jazdy.
Jeżeli nikt nie poda przepisu, na podstawie którego można bezapelacyjnie stwierdzić, że takie oznakowanie jest niezgodne z prawem to proszę nie pisać, ani nawet nie sugerować, że takie oznakowanie jest niezgodne z prawem.