Kategoria B1

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Kategoria B1

Postprzez djb11 » niedziela 08 stycznia 2012, 23:49

Zabawny jestes xD myslales moze kolego o kabarecie? ;) bo raczej tylko tam sie nadajesz, a nie na droge, bo zrobisz sobie i komus krzywde ;) - wiem, ze to taka moja dygresja nie
na temat, ale prosze moderatora o nie kasowanie jej, jezeli nie chce, aby poziom tego forum zmalal do poziomu kolegi wyzej ;) po pierwsze to co mam przeczytac? Twoje brednie i wypociny? Po drugie, gdzie ja pisalem o jakims wyjatku (podkresle sobie jak ty, tez bede fajny ; ) ) po to zmieniaja zapis z "pojazdu samochodowego" na czterokolowca, aby nie bylo watpliwosci...pojazd samochodowy to takze samochod i w kazdym sadzie sie z tego wybronisz i oni o tym wiedza, natomiast czterokolowiec juz nie brzmi jak samochod, prawda? ;) no wlasnie i tu wchodzi jeden maly event, ze cala ustawa wchodzi dopiero za rok, wiec prosze nie marnuj naszego cennego czasu, jesli nie umiesz przeczytac kilku postow, jakie piszemy np z kolega Pomarancza, ktore de facto piszemy dla takich jak ty - niedoinformowanych. Dobranoc.
djb11

Postprzez lukalg » poniedziałek 09 stycznia 2012, 15:20

"Zabawny jestes xD myslales moze kolego o kabarecie? bo raczej tylko tam sie nadajesz, a nie na droge, bo zrobisz sobie i komus krzywde " - nie chce się kłócić, ale jeżeli kolego porównujesz to do moich umiejętności prowadzenia pojazdów to dużej kariery nie wróże. chyba że w polityce.

Ostatnia ciekawostka niektóre WORDy w Polsce przez ten fakt nie prowadzą egzaminów B1, wiec lepiej dowiedzcie jak tam u Was wygląda bo potem przez takie "pewne" informacje możecie sie bardzo zdziwić.

Radze przeczytać, a nie obrażać innych, którzy mają inne zdanie :)

Taką informacje podał

WORD WARSZAWA

http://www.word.waw.pl/index.php?lng=pl&id=0&idi=329

WORD WROCŁAW

http://www.word.wroc.pl/content/view/376/4/

WORD KRAKÓW

http://mord.krakow.pl/ogloszenia/a,67,i ... at-b1.html

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony poniedziałek 09 stycznia 2012, 17:16 przez lukalg, łącznie zmieniany 1 raz
lukalg

Postprzez djb11 » poniedziałek 09 stycznia 2012, 17:15

Nikt tutaj nie obraża i nie wyśmiewa odmiennych poglądów, ale przedstawianych normalnie, a nie jako nadęty bufon ; ) Ps...nie pisze się "nie które", no chyba, że mamy zdanie np
Widziałaś te dwie laski?
Nie, które?
To znowu luźna dygresja, ale jako, iż jest to polskie forum to piszmy tutaj po polsku, a nie wprowadzajmy słowotwórstwa ; )
djb11

Postprzez lukalg » poniedziałek 09 stycznia 2012, 17:22

Racja przepraszam za błąd.

Czekam na odniesienie się do moich argumentów (post wyżej) i nie wydaje mi się aby poziom tego forum jest niższy przez moje wypowiedzi.

"po pierwsze to co mam przeczytac? Twoje brednie i wypociny? " - nie są to moje brednie czy wypociny tylko fakty. Które jednak chciałem żebyś przeczytał jak uważasz że się orientujesz w tej sprawie bo wątpię że WORDy się mylą a Ty kolego masz racje...
lukalg

Postprzez djb11 » poniedziałek 09 stycznia 2012, 19:04

Wiesz co...każdy powie Ci, że zimą po oblodzonej drodze możesz jechać max 50km/h, czy to jednak znaczy, że jadąc na autostradzie 130km/h złamiesz prawo? No właśnie...więc 3 razy się zastanów zanim coś powiesz -.- Chcąc mieć dziecko w wieku 15 lat każdy stuknie Ci w głowe, ale czy jest to zabronione? No właśnie...wordy mówią tak przez niedopatrzenie ministerstwa (niegdyś infrastruktury), które sformułowało ustawę mówiącą o "pojeździe samochodowym", a w rzeczywistości chodziło im o czterokołowce...przez to niedopatrzenie otwarła nam się furtka do jazdy normalnymi samochodami (z ograniczeniem wagowym), a nie quad`em. I teraz wiem, że może to być dla Ciebie trudne, ale rusz troszkę głową i zastanów się...skoro te przepisy są takie jasne i już teraz musimy jeździć tylko quad`ami, ew microcar`ami to po co znowelizowali punkt odnoszący się do kat. b1 ? Po co zmieniają definicję z prowadzenia quad`ów na prowadzenie quad`ów? No właśnie, po to, że dotychczasowe przepisy mówią o pojeździe samochodowym (np Fiat Punto) a nowe o czterokołowcu o quad`ach lub microcar`ach (np Aixam) mam nadzieję, że to Ci objaśni wszystko i nie będziesz już wysuwał takich nieprzemyślanych wniosków.
djb11

Postprzez lukalg » poniedziałek 09 stycznia 2012, 19:28

Masz racje kolego, ale wątpię że Twoje punto, Daihatsu, a nawet poczciwy maluszek tego wymagania nie spełnia:

"których maksymalna moc użyteczna silnika nie przekracza 15 kW."

Nie chodzi mi teraz o wpis w dowodzie rejestracyjnym co to jest bo jak w tych autach jest wpisane "pojazd samochodowy" to nie ma problemu chodzi mi wyłącznie o moc silnika.
Ostatnio zmieniony wtorek 10 stycznia 2012, 00:08 przez lukalg, łącznie zmieniany 1 raz
lukalg

Postprzez djb11 » poniedziałek 09 stycznia 2012, 22:28

ograniczenie do 15kW jest w przypadku CZTEROKOŁOWCÓW a nie pojazdów samochodowych -.- I jak dla mnie troszkę mylnie wyraziłeś swoją myśl...co to znaczy, że wątpisz, ze moje punto "niespełnia" (kolejny błąd) założeń tego zapisu. Jak mniemam, miałeś na myśli, że moje punto nie spełnia tych wymogów (bo de facto tak jest) a nie, że wątpisz, że ich "niespełnia", bo to tak jakbyś uważał, że punto ma 20km/15kW.
Pozdrawiam:
Maciek

post edytowany przez moderatora
djb11

Postprzez Krzysztof0430 » wtorek 10 stycznia 2012, 00:01

Tak jak pisze kolega wyżej wszystko wyjaśnił należycie. A co do pojazdów samochodowych to na B też jest pojazd samochodowy tylko że do 3,5 t a tutaj tylko do 550kg. A co do mocy to w obecnych przypadkach nic nie pisze. A co do mocy silnika wobec obecnej ustawy obowiązującej to takie nainterpretowanie prawa moim zdaniem.
Krzysztof0430

Postprzez djb11 » wtorek 10 stycznia 2012, 00:09

Dziękuję, że ktoś wreszcie mnie poparł.
djb11

Postprzez lukalg » wtorek 10 stycznia 2012, 00:12

To był kolego Maćku taki sarkazm jak się dobrze domyśliłeś.

Wychodzi na to, że z tego co mówisz do egzaminu B1 mogę przystąpić Daihatscu Coure z masą własną 547kg chodz mocą silnika powyżej 15kW dobrze Cie rozumiem ?

Nie jestem pewny, ale gdzieś słyszałem że gościa odesłali jak przyjechał na egzamin Daihatscu.
lukalg

Postprzez djb11 » wtorek 10 stycznia 2012, 00:20

Zależy od Wordu, teoretycznie zawsze na egzamin do b1 to OSK dostarczała samochód, choć jest to obowiązek Wordu, natomiast odkąd zrobił się dym wokół tej kategorii najprawdopodobniej wsadzą Cie na quad`a i nie możesz się o to wykłócać, ponieważ to Word zapewnia pojazd i Word go dopuszcza, jeśli byłoby inaczej, to mogłoby dochodzić do tak kuriozalnych sytuacji, że np ktoś zrobi dym podczas egzaminu, bo będzie chciał zdawać zieloną Toyotą Yaris, a dali mu białe Punto. Co nie zmienia faktu, że na czym byś nie zdał to jeździć możesz normalnym samochodem.
Chociaż ja mam ten problem z głowy, bo moje OSK zapewnia mnie, że będę się szkolił i egzaminował na Fiacie 500.
djb11

Postprzez lukalg » wtorek 10 stycznia 2012, 00:25

Tu chyba nie masz racji. Na egzamin kat. B1 sam musisz dostarczyć samochód. Który spełnia wymagania na kat. B1 ( o tych wymaganiach pisałem kilka postów wyżej) więc na egzamin prawdopodobnie dostarczysz samochód na którym sie uczeles i teraz pytanie czy oni go zaakceptują (czy spełnia owe wymogi).

PS Jakbyś zdawał na quadzie ( automat ) miałbys w PJ kod bodajże "78" czyli jazda wyłącznie na automatach. Więc jak po takim egzaminie jeździsz autem ( spełniających wymogi b1 ) ale z manualna skrzynia biegów masz mandat za prowadzenia auta bez uprawnien.
lukalg

Postprzez djb11 » wtorek 10 stycznia 2012, 00:31

No właśnie tu bym się wykłócał (choć mogę się mylić, bo w tej materii nie jestem na tyle wtajemniczony, żeby wydawać pewne osądy) aczkolwiek gdyby tak było, to pomyślmy....gdybym szkolił się powiedzmy w Katowicach, aczkolwiek tam trudno zdać i wgl i chcę zdawać w Wordzie w Łodzi (200 km dalej) to nikt z OSK nie będzie mi dostarczał tyle km pojazdu na 20 min jazdy, a Word w Łodzi musi mnie dopuścić do egzaminu. Jak dla mnie to, że na b1 pojazdy dostarczane były przez OSK to taki grzecznościowy ruch OSK wobec Wordów, które nie posiadały stosownych pojazdów (są drogie i wgl nieopłacalne zważywszy na niszowość kategorii), aczkolwiek odkąd wyszło, że b1 uprawnia też do poruszania się quad`ami, które Wordy mają, a nawet jeśli nie, to zakup takiego jest kilkakrotnie tańszy, niż zakup np przystosowanej Toyoty Aygo, więc pojazd dostarcza Word. Ale tak jak powiedziałem, mogę się mylić.
djb11

Postprzez lukalg » wtorek 10 stycznia 2012, 00:39

Ja z tego co sie orientowalem to wszędzie trzeba dostarczać pojazd na b1. Dlatego Wordy wydały te komunikaty ( wyżej ). Niektóre SJ gratis postawiaja auta na 1. Egzamin a niektore chcą około 200zl za to.
lukalg

Postprzez djb11 » wtorek 10 stycznia 2012, 17:32

Nie ma czegoś takiego....pojazdy zapewnia Word, no bo popatrzcie....taki pojazd zawsze jest oznakowany jako "pojazd egzaminacyjny" ---> OSK ma tylko pojazdy do jazdy (ale rymuje ;d). To word zapewnia pojazd niezależnie od kategorii, z tym, że OSK grzecznościowo zawsze podrzucały Word`om samochody, no ale skoro teraz doszli do wniosku, że na quad`ach (które posiadają) też możemy zdać, to nie muszą przystawać na naszą prośbę o egzaminowanie na "naszym" pojeździe.
Tak jak powiedziałem, wszystko zależy od Word`ów.
djb11

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy