prawo jazdy B+E i B, czy jest jakaś różnica?

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Re: prawo jazdy B+E i B, czy jest jakaś różnica?

Postprzez mk61 » sobota 31 grudnia 2011, 02:57

Borys_q napisał(a): bez szkolenia tylko egzamin praktyczny wpis w prawku (jak w przypadku KW)

Że co? Bo nie zrozumiałem analogii.
specu napisał(a):Czyli co? wiem ,że nic nie wiem. Skoro ustawa jest ze stycznia 2011 to rok po wychodzi styczen 2012r. a nie 2013r.
Chcę zmienić auto na passata i cały zestaw bedzie ważył DMC 3670kg .
Bedę mógł? na B ?

specu napisał(a):Pytanie drugie czy z wejśceim w życie nowych przepisów będę mógł ciągnąc innym autem i przekroczyć 3500kg DMC zestawu ,aż do 4250?
i czemu od lutego skoro ustawa jest

USTAWA
z dnia 5 stycznia 2011

1. Naucz się czytać.
2. Naucz się czytać ze zrozumieniem.
3. Naucz się wyciągać wnioski
4. Naucz się, że Boga nie ma i przepisy są stosowane według interpretacji, a nie według "ustalonych" wytycznych/norm. Chociaż akurat tutaj interpretacja jest mniej ważna, bo wszystko jest w miarę jasno ustalone.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez specu » poniedziałek 02 stycznia 2012, 11:26

Chiałeś sie pomadrzyć? bo napewno nie pomóc...
Umiesz odpowiedziec na pytanie kiedy wchodzi w życie ustawa ze stycznia 2011r ? czy dopiec tylko ,nie bardzo wiadomo czym bo twoje teksty nie wnosza nic :roll:
specu

Postprzez mk61 » poniedziałek 02 stycznia 2012, 13:17

Umiem odpowiedzieć. Ale zwróć uwagę, że to forum tworzą ludzie i trochę można się wpienić, jak ktoś teoretycznie mówi, że "zna" ustawę, a przynajmniej coś o niej słyszał, a zadaje takie pytania.
Odpowiedź znajdziesz w samej ustawie, skoro już o niej mówisz, a jeśli to dla Ciebie za dużo, to po włączeniu forum jest dział "Najczęściej zadawane pytania" i wypadałoby tam poszukać informacji. A zapewniam, że odpowiedź się tam kryje i to nawet jest jaśniej wytłumaczona, niż w samej ustawie.

Dwa: Borys68 oraz szofer80 w ogólnym skrócie Ci wyjaśnili, więc nie wiem, czego dalej szukasz. Szczegóły znajdziesz w ustawach, a nikt nie będzie Ci robił z nich pełnych wyciągów, tylko dlatego, że Ty pytasz i nie chce Ci się szukać.

Dziękuję za uwagę i proszę o więcej szacunku dla osób, które starają się wyjaśnić jak najwięcej i jak najlepiej.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez specu » wtorek 03 stycznia 2012, 09:01

Człowieku zadałem pytanie od kiedy obowiązuje ustawa z ,której treścią sie zapoznałem i nikt nie odpowioedział ,a Ty się mądrzysz nie wnosząc nic. Nie masz czasu nie odpisuj!!! Po co piszesz te bzdury?
specu

Postprzez specu » wtorek 03 stycznia 2012, 12:48

Niestety to nie była ustawa tylko projekt. Właśnie przejrzałem i na B tylko do 3.5T :x

mam kolejne pytanie do mądrzejszych ode mnie .Co się stanie przy kontroli jeśli nie mam uprawnień B+E . jazda bez uprawnień + mandat 500zł?
Ostatnio zmieniony środa 04 stycznia 2012, 11:46 przez specu, łącznie zmieniany 2 razy
specu

Postprzez szofer80 » wtorek 03 stycznia 2012, 14:18

jazda bez uprawnień to pikuś,odczepiasz przyczepę i płacisz mandat prawdziwe kłopoty ściągniesz na siebie jak spowodujesz zdarzenie drogowe w którym będziesz winny, wtedy ubezpieczyciel w postępowaniu regresowym zwróci się do Ciebie o pokrycie z Twojej kieszeni wszelkich kosztów następstw zdarzenia.
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Postprzez mk61 » wtorek 03 stycznia 2012, 15:19

specu napisał(a):Po co piszesz te bzdury?

A, bo nie mam co robić. A kto nie myśli, ten płaci. Porady prawne kosztują, a jeśli nie potrafisz sam dojść do tak błahej sprawy, to niestety nie będziesz wiedział, co robisz i będziesz kasowany. Life is brutal.

viewtopic.php?f=9&t=26797
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez specu » środa 04 stycznia 2012, 11:48

O matko tyle postów i nikt nie odpowiedział jeszcvze przeczytałem w ustawie po zmianach i jest tam zestaw z przczepa inna niz lekka 4250kg max. a wczoraj kupiłem nowy kodeks drogowy i w tym samym punkcie na b jest do 3.500 kg co to K... jest? Co jest prawdą?
specu

Postprzez mk61 » środa 04 stycznia 2012, 12:04

Weź się walnij w głowę i odpocznij.
Po pierwsze, zwróć uwagę, że jest różnica między ustawą o kierujących, a ustawą prawo o ruchu drogowym. W tej drugiej, którą to kupiłeś, niewiele się zmienia, a przepisy o 4250kg wchodzą dopiero w przyszłym roku, a nie teraz, więc na cholerę mieliby pisać o tym, co będzie za rok?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez specu » środa 04 stycznia 2012, 13:27

Sam sie walnij w głowę ,a ustawa wchodzi rok od wprowadzenia czyli

Data wejścia w życie: 2012-02-11

Wiec zamiast sypać nic nie wnąszacymi tekstami raz odpowiedz skoro taki z Ciebie mędrzec
specu

Postprzez mk61 » środa 04 stycznia 2012, 13:41

Dobra, wymiękłem.
Radź sobie sam.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez specu » czwartek 05 stycznia 2012, 08:27

Przepraszam nie doczytałem. Dziękuję i pozdrawiam
specu

Postprzez DonPedro » środa 15 sierpnia 2012, 10:17

Witka.
Czy tylko ja uważam, że nielogiczne i nieżyciowe jest, jakoby B+E uprawniało do jeżdżenia ciągnikiem rolniczym (zwanym dalej traktorem) wraz z przyczepą (a nawet przyczepami), których masa jest liczona w wielu tonach, natomiast kat. T która z góry zakłada jeżdżenie ciężkimi traktorami z przyczepami wcale nie pozwala na jazdę w ramach kat. B+E?
Sam miałem okazję jeździć nowymi traktorami z przyczepami gdzie masa rzeczywista zespołu to grubo ponad 20 ton, po drogach publicznych z prędkościami 50 km/h - to wszystko w ramach kategorii T, a następnie nie mogę jechać lawetą z minikoparką podpiętą pod busa... Wydaje mi się, że naturalna by była wymienność tych uprawnień działająca w obie strony (choć mam nieodparte wrażenie, że logiczniej by było, gdyby kat T obejmowała uprawnienia B+E, niż jak jest do tej pory, że B+E obejmuje T).
A jak uważa szacowne towarzystwo? Czy takie zmiany są możliwe?
DonPedro

Postprzez mk61 » środa 15 sierpnia 2012, 21:20

Możliwe nie.
Czy logiczne? Według mnie też nie.
Traktorem poruszasz się z prędkością 45, czy tam 50km/h.
Osobówką z przyczepą np. w Niemczech możesz jechać nawet 100km/h, więc to trochę inna szkoła jazdy. Jednak tą szkołę, a przede wszystkim szkolenie poruszania się z taką prędkością pomijam.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez szofer80 » sobota 18 sierpnia 2012, 11:06

niestety jest to jedna z wielu biurokratycznych barier obyślona według starego sprawdzonego schematu: "stwórz niepotrzebne z punktu bezpieczeństwa ograniczenie prawne i zaproponuj jego płatne rozwiązanie." Generalnie tendencja w branży jest taka żeby wpakować jakieś kategorie PJ gdzie się tylko da naciągając przy tym prawo do własnych partykularnych celów
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkolenie kierowców