Pierwszeństwo (stacja benzynowa)

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Pierwszeństwo (stacja benzynowa)

Postprzez JolantazMlawy » poniedziałek 26 grudnia 2011, 23:22

A to tylko miły kolego tylko potwierdza moją diagnozę. W sprawie jezdni odsyłam do definicji. Nie upieram się przy jezdni, ale który element definicji nie jest spełniony zdaniem kolegi?
JolantazMlawy

Postprzez szerszon » poniedziałek 26 grudnia 2011, 23:32

Gdzie jest jezdnia na stacji benzynowej przy tych dystrybutorach ?
Może to byc równie teren prywatny i własciciel zażyczy sobie, aby ten z dwójki jechał pierwszy... i kto mu zabroni ?
Przychylam sie do zdania scorpio44.
szerszon

Postprzez Barent » poniedziałek 26 grudnia 2011, 23:33

Jeśli chodzi o kwestie pierwszeństwa bezpośrednio podczas wyjeżdżania z stacji, to tu wszystko jest zrozumiałe i jasne dla mnie.
Widze, że zrobiła sie z tego dość dyskusja, więc tak z ciekawości tylko zamieszczam screenshot tego miejsca dla lepszego zobrazowania całej sytuacji.

Obrazek
Barent

Postprzez Rizzin » wtorek 27 grudnia 2011, 00:38

Przecież zasadę prawej strony stosuję się tylko na przecięciach kierunków ruchu. Tutaj mamy sytuację, w której te pojazdy jadą prosto. Wg mnie w tym przypadku powinno się patrzeć na zakaz wyprzedzania z prawej strony przy niewyznaczonych pasach ruchu. Więc 1 - 2 - 3.
No chyba, że jednak interpretujemy to jakoby te pojazdy nadjeżdżały z różnych kierunków, wtedy prawa strona.
Rizzin

Postprzez lith » wtorek 27 grudnia 2011, 01:34

Raczej problem na siłę, najpewniej trzymać się ustępowania temu z prawej i pamiętać, że ten ma pierwszeństwo kto ma AC xD. Jeżeli szukać konkretnego przepisu to ja bym powoływał się na ten, że jak chcą obaj ten sam pas zająć to pierwszeństwo na ten wjeżdżający z prawej, (czyli w sumie taka 'zasada prawej strony, dla kierunków przecinających się pod małym kątem' xD- przecież zasady prawej strony jako takiej nie ma w pord, tylko jest to rozpisane na kilka przepisów) Mieszanie w to wyprzedzania jest imo zdecydowanie przekombinowane.
lith

Postprzez matshadow » wtorek 27 grudnia 2011, 14:44

Nie macie poważniejszych problemów? :P Generalnie ten, kto się szybciej zbierze. A jak się zanosi na sytuację kiedy wszyscy wyjechali, to dla własnego bezpieczeństwa od razu zahamować i przepuścić. Ktoś musi się wykazać kulturą i pokazać innym, żeby jechali pierwsi, te 10 sekund Cię nie zbawi, a może zaoszczędzić kupę nerwów
matshadow

Postprzez scorpio44 » wtorek 27 grudnia 2011, 19:09

matshadow napisał(a):Nie macie poważniejszych problemów? :P

Jeżeli dojdzie w takiej sytuacji do kolizji, to problem ten będzie równie poważny jak każdy inny.
scorpio44

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze