Skrzyżowanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skrzyżowanie

Postprzez dgrrr » niedziela 18 grudnia 2011, 00:43

Witam.
Nie jestem pewien do końca jak powinienem się zachować na skrzyżowaniu w takie sytuacji:
1. skrzyżowanie dwóch drug (4 wjazdy), ja skręcam w lewo a auto naprzeciwko mnie jedzie prosto. Nie wiem za bardzo gdzie dokładnie się zatrzymać. Mam jechać i zatrzymać się przed jego pasem aby on przejechał (jechać po takim łuku), czy w ogóle zatrzymać się tam gdzie jest linia zatrzymywania i poczekać, aż on przejedzie?

2.Te samo skrzyżowanie ja jadę też w lewo,z naprzeciwka stoi kolejka aut skręcających w prawo czy muszę przepuścić wszystkie auta, czy tylko jedno i potem mogę ja jechać?

3. Ta sama sytuacja co powyżej ale pierwsze auto jedzie np. w lewo lub prosto, a reszta w prawo, to czy mogę jechać w tedy co pierwsze auto i te co skręcają w prawo mają poczekać, aż ja przejadę?
dgrrr

Re: Skrzyżowanie

Postprzez MArEk126 » niedziela 18 grudnia 2011, 00:52

Nie zagłębiając się w konkretne przepisy Prawa o Ruchu Drogowym, bo godzina już późna, a po drugie Twój poziom wiedzy tak jakby... niski?:

1. Dojeżdżasz jak najbliżej linii wyznaczającej oś jezdni, mniej więcej na taką wysokość, aby przód Twojego pojazdu był w jednej linii ze środkiem jezdni przecinającej Twój kierunek jazdy. Włączasz lewy kierunkowskaz i czekasz. Wszystko po to, aby Ci jadący z tyłu mieli możliwość ominięcia Cię z prawej strony i kontynuowania jazdy prosto.

2. Musisz przepuścić WSZYSTKIE auta. Chyba że znaki informują o innym przebiegu drogi z pierwszeństwem.

3. Oczywiście że nie. Masz ustąpić pierwszeństwa zarówno tym jadącym prosto, jak i w prawo (bowiem wszystkie masz je po prawej swojej prawej stronie). Chyba że znaki informują o innym przebiegu drogi z pierwszeństwem.

Ps: Masz już za sobą chociaż jedną lekcję teorii?
Dotychczasowa przygoda:
1988 - kategoria B
1990 - kategoria A, C
1990 - Zakład Ruchu Drogowego Centrum Szkolenia Policji w Legionowie (aktualnie w zawodzie)
2006 - instruktor kategorii B (aktualnie w zawodzie)
MArEk126

Postprzez ella » niedziela 18 grudnia 2011, 00:59

dgrrr napisał(a):2.Te samo skrzyżowanie ja jadę też w lewo,z naprzeciwka stoi kolejka aut skręcających w prawo czy muszę przepuścić wszystkie auta, czy tylko jedno i potem mogę ja jechać?

?

podobne pytanie zadałeś pisząc pod innym nickiem
viewtopic.php?f=3&t=29040&p=275156#p275156

Dlaczego niby jedno. Wszystkie. ( zakładam, że masz na myśli skrzyżowanie równorzędne)

Coś te czeskie kursy są bardzo liche.
ella
Moderator

Postprzez lith » niedziela 18 grudnia 2011, 17:23

Gdzieś już te pytania chyba widziałem :P

Ale na pisze jeszcze co do zatrzymywania się na środku to jak jedziemy z pierwszeństwem to spokojnie możemy wjechać na skrzyżowanie, dojechać do osi i poczekać. Ale jak jedziemy z podporządkowanej to jeżeli nie mamy pewności, że ze środka zjedziemy zanim ktoś główną nie przyjedzie to czekamy przed.
lith

Powrót do Sytuacje na drodze