Parkowanie prostopadłe, wjazd tyłem

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Parkowanie prostopadłe, wjazd tyłem

Postprzez anonim93 » czwartek 15 grudnia 2011, 22:06

Witam,
jak wykonać manewr parkowania prostopadłego z wjazdem tyłem? Przepraszam za koślawe zobrazowanie, no ale:

Kod: Zaznacz cały
          ---------
          (pojazd)
          ---------

---------

ja tył

ja przód

Jak zaparkować przy tym pojeździe?
W poniedziałek odebrałem prawko, dzisiaj z bratem postanowiłem to wypróbować i tylko najadłem się wstydu... Prawie w pojazd stuknąłem...
Szczerze mówiąc to nie umiem cofać, nie wiem którego lusterka używać...
Pozdrawiam
anonim93

Re: Parkowanie prostopadłe, wjazd tyłem

Postprzez ringus1 » czwartek 15 grudnia 2011, 22:35

W takiej sytuacji parkowanie tyłem mija się z celem, no ale dobra. Rozumiem, że odpowiedź na wyczucie Cię nie zadowala.
Cóż, mnie uczono, żeby przejechać takie miejsce na tyle, żeby w rogu tylnej szyby mieć rejestrację pojazdu o miejsce dalej (czyli w tej sytuacji byłaby to rejestracja pojazdu o 1 miejsce niżej, którego tu nie masz). Dodatkowo, powinieneś być od ich tyłka oddalony o jakieś 1,5m. Potem jedziesz wedle wyczucia i kończysz na lusterkach.

Ale tam są tak naprawdę tylko 2 dobre wskazówki. Zatrzymaj się tak, żeby Twój tył był mniej-więcej na wysokości końca 2giego miejsca parkingowego i żebyś był oddalony od tych miejsc o te 1-1,5m. Skręcaj wedle uznania i patrząc do tyłu i kontrolując prawym lusterkiem czy już tył nie jest zbyt blisko tego pojazdu ew. zatrzymaj i odbij maksymalnie w przeciwnym kierunku, podjeżdżając ciut do przodu i z powrotem maks kier. w lewo i do tyłu.
Z czasem wyczujesz bardziej pojazd to będziesz w stanie zrobić to na 1-raz. Ale naprawdę warto robić to wolno.

Tutaj dodatkowo mógłbyś sobie lewe lusterko do ziemi walnąć, żeby widzieć linię wyznaczającą miejsce parkingowe.
"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

Prawo jazdy na kat. A, B.
ringus1

Postprzez anonim93 » czwartek 15 grudnia 2011, 22:38

Dzięki wielkie, spróbuję przy najbliższej okazji poćwiczyć.
anonim93

Postprzez ringus1 » czwartek 15 grudnia 2011, 23:13

A tutaj proszę zastosowanie na szybko. Gdybym miał jak oglądać lusterka, byłoby jeszcze łatwiej.
http://www.youtube.com/watch?v=CNptOZc3G00
"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

ringus1

Postprzez lith » piątek 16 grudnia 2011, 02:32

Nom za dużej filozofii tu nie ma, parę razy zrobisz i ogarniesz. Ważne, żeby zauważyć różnice pomiędzy nim, a parkowaniem przodem.

Parkując przodem starasz się odbić i jak najbardziej odsunąć od strony gdzie parkujesz, żeby mieć jak najwięcej miejsca i robisz jak najszerszy łuk, pilnujesz głównie przedniego zewnętrznego rogu autka, żeby nie przejechać komuś po drzwiach, bo trzeba jakoś tylne koła 'nadrzucić', więc nie można 'ściąć zakrętu', żeby wylądowały one na środku miejsca parkingowego. Przednią oś możesz nawet w ostatniej chwili skorygować i wyprostować się na miejscu.

Tyłem jest trochę odwrotnie. Cofając skupiam sie na tylnym wewnętrznym rogu auta, skręcać mogę ostro, bo to przenia oś nadrabia. W związku z tym miejsca potrzebuję też raczej po przeciwnej stronie niż ta po której parkuję, bo to przy obracaniu przód będzie mi uciekał w przeciwną. Ważne, żeby na początku trafić mniej więcej tylnymi kołami to przód już sobie cofając ustawisz.
lith

Postprzez scorpio44 » sobota 17 grudnia 2011, 16:41

ringus1 napisał(a):W takiej sytuacji parkowanie tyłem mija się z celem

Jaaasne... Dużo łatwiej jest parkować przodem, a potem się męczyć z wyjazdem tyłem, nic nie widząc. :? Nie mogę pojąć, dlaczego 90% ludzi tak uważa.
scorpio44

Postprzez ringus1 » sobota 17 grudnia 2011, 17:07

Po 1., w TEJ sytuacji i tak wokół jest pusto.
Po 2. wjazd przodem jest raczej trochę szybszy od wjazdu tyłem i nie musimy zdawać się na łaske tego, co jedzie za nami, czy podjedzie pod tyłek i nas zablokuje czy nie.
Po 3. widoczność często i tak jest niewiele lepsza.

Ja jeżdżę 5m kombi i nie robi mi specjalnej różnicy czy parkuję tyłem czy przodem, ale tyłem wybieram jednak raczej jeśli:
- nie ma miejsca na zrobienie zamachu przodem
- nie śpieszy mi się
- generalnie jest ciasno
- ew. wiem, że potem tyłem będzie ciężko wyjechać

ringus1

Powrót do Sytuacje na drodze