Egzamin na motor i zdjęcie do prawa jazd

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Egzamin na motor i zdjęcie do prawa jazd

Postprzez thailand » czwartek 08 grudnia 2011, 14:27

Hej

Mam takie nietypowe pytanie, a mianowicie zastanawiam się czy aby nie zapisać się na egzamin na motor A jeszcze w tym roku z uwagi na zbliżające się zmiany w szkoleniu, wymaganiach jaki egzaminowaniu kandydatów w nowym roku 2012. Chciałbym uniknąć chaosu jak większych trudności jakie się zapowiadają po wejściu zmian.

Mam już kategorię B, ale chcę sobie jeszcze dorobić kategorię A na motocykl, z tego względu myślę aby załatwić sobie papiery, zapisać się na egzamin i zdać teorię, a bliżej wiosny (bo zapewne teraz też egzaminy praktyczne zostaną zawieszone z uwagi na warunki atmosferyczne) zdałbym sobie praktykę robiąc całość wg starych jeszcze zasad, a nie jak ma to być po wejściu zmian.

Powiedzcie mi, czy dobrze myślę i zdając teraz teorię, a praktykę gdzieś koło marca/kwietnia kiedy pogoda będzie sprzyjająca, a nowe przepisy wejdą w lutym, egzamin praktyczny będę zdawał wg starych zasad czy już może wg nowych? Podobno ma być bardziej skomplikowany.

Druga sprawa chciałbym się zapytać o wymagania co do zdjęcia:

Przepisy mówią tak:
Wyraźna fotografia o wymiarach 3,5 na 4,5 cm, przedstawiająca osobę bez nakrycia głowy i okularów z ciemnymi szkłami w taki sposób, aby ukazywała głowę w pozycji lewego półprofilu z widocznym lewych uchem, z zachowaniem równomiernego oświetlenia twarzy.

Mam zdjęcie robione do dyplomu magisterskiego, po przycięciu fotki u fotografa na odpowiednie wymiary będzie się ono nadawało jeśli z uwagi na długie włosy mam przysłonięte lewe ucho na tym zdjęciu? Niby w internecie są wzory z takimi zdjęciami, które są uwzględniane jak np. tu

http://www.auto-vip.pl/images/odbior.jpg

Obrazek
thailand

Re: Egzamin na motor i zdjęcie do prawa jazd

Postprzez mk61 » czwartek 08 grudnia 2011, 20:05

2. NIE! Zdjęcie bez lewego ucha nie może się znaleźć w dokumencie Prawa Jazdy. A jeśli się znajdzie, to dokument jest nieważny.

Co do pierwszego, to poszukaj sobie, bo średnio, co drugi dzień takie pytania się pojawiają.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Powrót do Egzamin na prawo jazdy