Dylemat przy tym wyjezdzie z ronda

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Dylemat przy tym wyjezdzie z ronda

Postprzez szklanka222 » wtorek 06 grudnia 2011, 23:29

http://imageshack.us/photo/my-images/194/77630208.jpg/

Pytanie bo mi się wydaje,że auto powinno jak wjechało na rondo na lewy pas to nie powinno prawym wyjechać tam jak ta czerwona strzała? bo ono wyjeżdża lewym
szklanka222

Re: Dylemat przy tym wyjezdzie z ronda

Postprzez ringus1 » wtorek 06 grudnia 2011, 23:43

O ile znaki poziome/pionowe traktują inaczej, to tak. Powinien zjechać pasem zewnętrznym = zbliżyć się do prawej krawędzi skręcając w prawo.

Pozdrawiam.
"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

Prawo jazdy na kat. A, B.
ringus1

Postprzez szklanka222 » środa 07 grudnia 2011, 00:05

dzięki wielkie kolego a mam jeszcze takie 2 pytania

1:

Czy nic się nie zmieniło i dobrze mówię jak wjeżdżamy na rondo lewym to wyjeżdżamy prawym a jak wjeżdżamy prawym to wyjeżdżamy prawym też tak?

i pytanie 2 ostatnie

są 3 pasy lewy do skretu w lewo i zawracania środkowy do skretu w lewo i jazdy na prost i prawy do jazdy na prost i w prawo i teraz tutaj pytanie:

Jadę lewym i chce w w lewo więc zjeżdżam na środkowy bo dalej nie mogę tylko z lewego na środkowy to wiem ale jak z prawego co też skret w lewo jest to wtedy wjeżdżam na:

Środek czy na prawy końcowy? jak jade środkowym i skrecam w prawo ?

i ostatni pas prawy wiem z prawego jadę na końcowy prawy,ale czy z prawego końcowego mogę zajac środkowy? czy tylko końcowy prawy?

i to by było tylko tyle..
szklanka222

Postprzez ringus1 » środa 07 grudnia 2011, 00:46

Ad 1: Dokładnie, jak nie ma wyznaczonych kierunków, zawsze wyjeżdżamy skrajnym prawym.
Ad 2: Z tego co zrozumiałem, podane przez Ciebie rondo wygląda mniej-więcej tak:
rondo1.jpg
rondo1.jpg (53.03 KiB) Przeglądane 2147 razy

To jest absolutnie masakryczny przypadek. Bo może i masz wyznaczone pasy i zjazdy, ale wtedy i tak musisz ustępować tym z prawej i wjeżdżającym na rodno. I w międzyczasie nie zmieniasz pasów, tylko jedziesz tak jak linie pokazują. Dlatego na większości rond dodatkowo daje się znaki A-7, ustąp pierwszeństwa. A na tych rozmiarów także sygnalizację świetlną. Wtedy nie musisz sobie głowy zawracać ustępowaniem pierwszeństwa wszystkim po Twojej prawej. Mam nadzieję, że pomogłem.
Obejrzyj sobie też tą stronkę:
http://www.prawko-kwartnik.info/ronda.html

Pozdrawiam.
"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

Prawo jazdy na kat. A, B.
ringus1

Postprzez szklanka222 » środa 07 grudnia 2011, 12:21

czyli na moje rozumowanie to jest tak:

1)jadę lewym pasem bo np zawracam a są 3 pasy to jak już wyjeżdżam z ronda z lewego pasa to zajmuje ten na końcu prawy czy środkowy? bo mi się wydaje,że jak wyjeżdża się z lewego i są 3 pasy to na środkowy?

a wogóle są 3 pasy jak się wyjeżdża z ronda? czy tylko przy wjedzie? to znaczy takie 3 pasy jak wjeżdżamy na rondo(no przed rondem te co prowadza nas do ronda)

2)jadę lewym pasem i chce w lewo więc wjeżdżam na rondo na ten pas lewy do zawracania i z niego wybijam się na środkowy który prowadzi w lewo bo na końcowy prawy nie mogę przecież co nie?

3)i ostatnie jadę środkowym pasem i też mam możliwość skrętu w lewo więc tylko i wyłącznie zajmuje prawy od końca dobrze to mówię wszystko?

aha i jeszcze tylko to

np jestem na lewym pasie na rondzie i chce na środkowy zjechać to muszę ustąpić tym z prawej co na niego wjeżdżają? i np jestem na prawym od końca i mam linie przerywaną,że na lewy mogę zjechac to ustepuje każdemu z lewej co na środkowy i lewy wjeżdża?

to tyle by było
szklanka222

Postprzez scorpio44 » piątek 09 grudnia 2011, 12:22

Widzę że koleżanka (kolega?) dubluje wątki:
viewtopic.php?f=3&t=29150
ale skoro w tamtym rozwinęła się dłuższa dyskusja, to zamykam ten. ;)
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze