Skręt w lewo przy wydzielonym pasie dla komunikacji

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skręt w lewo przy wydzielonym pasie dla komunikacji

Postprzez ringus1 » wtorek 29 listopada 2011, 23:05

sytuacjaaaa.jpg
sytuacjaaaa.jpg (22.49 KiB) Przeglądane 4142 razy

Witam.

Przedstawiam skrzyżowanie Piastowskiej i Sienkiewicza we Wrocławiu, gdzie niedawno wydzielono pas dla komunikacji miejskiej.
Prawo jazdy mam od roku i wydaje mi się, że wiem jak powinno wyglądać prawidłowe zachowanie skręcającego w lewo (strzałka zielona) na tym skrzyżowaniu, jednak sporo osób preferuje drugą opcję (strzałka czerwona). I dlatego też chciałbym rozwiać swoje wątpliwości zasięgając Państwa opinii.

Jest to skrzyżowanie kolizyjne, bez wyznaczonego kierunku jazdy z konkretnych pasów oraz bez żadnych zakazów. Na wysokości rozpoczęcia przerywanej linii znajduje się przystanek.

Mam właściwie 2 pytania związane pośrednio i bezpośrednio z tą sytuacją.
1) Aby w tej sytuacji skręcić w lewo, zajmujemy pas przy środku jezdni a po skręceniu zajmujemy dogodny nam pas nieoznaczony (w zależności od tego, który jest zajęty), tak?
2) I sytuacja hipotetyczna. Mamy powiedzmy 3 pasy oznaczone w jednym kierunku. Skrajny prawy jest przeznaczony tylko dla autobusów. W momencie, gdy znajdujemy się na środkowym pasie i chcemy skręcić na skrzyżowaniu w prawo, zajmujemy chwilę wcześniej skrajny prawy czy w ostatnim momencie go ścinamy (po wcześniejszym upewnieniu się, że nie wymusimy pierwszeństwa oczywiście)? Wydaje mi się, że widziałem tego typu sytuację w Warszawie. Podobnie musi zachować się ktoś, kto chce zająć miejsce parkingowe przejeżdżając ten pas.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 05 grudnia 2011, 11:10 przez ringus1, łącznie zmieniany 2 razy
"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

Prawo jazdy na kat. A, B.
ringus1

Re: Skręt w lewo przy wydzielonym pasie dla komunikacji

Postprzez BOLEKlodz » poniedziałek 05 grudnia 2011, 18:14

Przy skręcie w lewo, jeśli lewy pas jest tylko dla autobusów, to teoretycznie wykonujemy skręt w lewo z prawego pasa, ale jest to niebezpieczne. Lewy pas powinien być dla busów i skręcających w lewo.
Analogicznie zachowujemy się przy skręcie w prawo. Jeśli skrajny prawy pas jest tylko dla autobusów, to ze środkowego.
Według mnie, te pasy dla autobusów,powinny być również do skrętu. Inaczej jest to zagrożenie dla ruchu drogowego.
BOLEKlodz

Postprzez Olin » środa 14 grudnia 2011, 13:00

Zgodnie z tzw. hierarchią ważności dyrektyw, znaki drogowe (także te poziome na jezdni) mają pierwszeństwo przed zasadami okreslonymi w ustawie. W zwiazku z tym, jeżeli tzw bus-pas przebiega przez skrzyżowanie, skręt w lewo w tej sytuacji należy wykonać z pasa prawego.
Olin

Postprzez ringus1 » środa 14 grudnia 2011, 15:25

Okej, Olin. Dzięki, rozwiązałeś pkt. 2. Skręcamy ze środka.

Ale generalnie w tej sytuacji z obrazka zauważ, że w momencie gdy zaczyna się przerywana, jest możliwy skręt w lewo, w tą mniejszą uliczkę. Ergo, mamy tam skrzyżowanie. Czyli te 5m czy ile tam zostało tego 'bus' pasa do skrzyżowania z sygnalizacją, już bus-pasem nie jest. A linia przerywana zezwala na jego zajęcie.
"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

ringus1

Postprzez Olin » środa 14 grudnia 2011, 16:14

A niesądzisz kolego, że ta przerywana może umożliwiać zmaine pasa ruchu przed zawróceniem przed skrzyżowaniem lub wjazd w tą zatokę po lewej stronie ?
Olin

Postprzez ringus1 » środa 14 grudnia 2011, 17:12

Ta zatoka to właśnie zwykła jednokierunkowa ulica. I od tego miejsca mam na myśli tę przerywaną linię, która teraz oddziela pas jezdni z torowiskiem od prawego pasa. Poziomego ani pionowego BUS już tam nie ma, więc nie widzę przeciwskazań, żeby ten pas można było zająć.

ringus1

Postprzez incognito » czwartek 05 listopada 2015, 11:39

czyli skręcamy w lewo tj. pokazuje czerwona strzałka?
incognito

Powrót do Sytuacje na drodze