Kategoria B1

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Przystępowanie do egzaminu B1 na starych przepisach, pom

Postprzez Pomarancza » czwartek 24 listopada 2011, 19:46

Ella nie zapomnij o tym, ze to tylko media, z tego co wiem to WORDy nie mogą sprawdzać tego czy samochód nadaje się pod B1, paczą tylko w dowód czy jest 550kg, a w przepisach nie ma ustalonego, że pojazd ma mieć ograniczona moc.

Przepis brzmi:
kategoria B1 – trójkołowym lub czterokołowym pojazdem samochodowym o masie własnej nie przekraczającej 550 kg, z wyjątkiem motocykla.

nie zawiera żadnej informacji o mocy, jak np. A1
kategoria A1 – motocyklem o pojemności skokowej silnika nie przekraczającej 125 cm³ i mocy nie przekraczającej 11 kW (14,9556 KM),

Znowu pan Łukasz Kucharski sieje zamęt, ten człowiek zaczyna działać mi na nerwy. Najpierw powiedział, ze ci co mają B1 stracą uprawnienia, a teraz wymyślił sobie, że moc nie może przekraczać 15kW, człowiek jakieś dziwny ;/
Pomarancza

Postprzez skov » czwartek 24 listopada 2011, 19:59

paczą i widzą:
http://www.word.waw.pl/index.php?lng=pl&id=0&idi=329

Rozporządzenie w sprawie homologacji typu pojazdów samochodowych mających dwa lub trzy koła, niektórych pojazdów samochodowych mających cztery koła oraz motorowerów (z dnia 28 lipca 2005 r.)
(...)
2. Niniejsze rozporządzenie stosuje się również do pewnej grupy czterokołowych pojazdów samochodowych, które w zależności od cech określa się jako:
(...)
2) pojazdy czterokołowe, inne niż lekkie, o których mowa w pkt 1 lit. a, których masa bez obciążenia nie przekracza 400 kg (kategoria L7e) (550 kg dla pojazdów przeznaczonych do przewożenia towarów), nie wliczając w to masy akumulatorów w przypadku pojazdów elektrycznych, i których maksymalna moc użyteczna silnika nie przekracza 15 kW
Ostatnio zmieniony czwartek 24 listopada 2011, 20:10 przez skov, łącznie zmieniany 1 raz
skov

Postprzez Pomarancza » czwartek 24 listopada 2011, 20:07

jednak, kategoria b1 puki co uprawnia do jazdy samochodami osobowymi a nie czterokołowcami, troszkę śmieszne to wszystko i teraz nie wiem co robić. jutro mam jazdy to pogadam z gościem, bo zaczyna mnie to naprawdę bulwersować..
Pomarancza

Postprzez ella » czwartek 24 listopada 2011, 20:12

A jednak WORDY puki co nie paczą na to co wie Pomarancza
ella
Moderator

Postprzez skov » czwartek 24 listopada 2011, 20:16

na to wychodzi, że czterokołowy pojazd samochodowy to nie samochód osobowy, który to widnieje w dowodach rejestracyjnych większości przerabianych na B1 samochodów.
skov

Postprzez Pomarancza » czwartek 24 listopada 2011, 20:22

Jeszcze raz przytoczą definicje prawa jazdy B1, które puki co jest aktualne:

kategoria B1 – trójkołowym lub czterokołowym pojazdem samochodowym o masie własnej nie przekraczającej 550 kg, z wyjątkiem motocykla.

kategoria B- pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,

KUŹWA PROSZĘ MI POWIEDZIEĆ GDZIE JEST ZAPISANE, ŻE B1 MUSI SIĘ MIEŚCIĆ W KATEGORII HOMOLOGACJI L??

Ja nigdzie czegoś takie nie widziałem.. masakra jakaś teraz to się już denerwuje na maxa...

Czy państwo odróżnia pojazd czterokołowy od pojazdu samochodowego.. To jest naprawdę śmieszne co się zaczyna dziać.
Pomarancza

Postprzez szofer80 » czwartek 24 listopada 2011, 21:56

cytat:
"Znowu pan Łukasz Kucharski sieje zamęt, ten człowiek zaczyna działać mi na nerwy. Najpierw powiedział, ze ci co mają B1 stracą uprawnienia, a teraz wymyślił sobie, że moc nie może przekraczać 15kW, człowiek jakieś dziwny ;/"

trójkołowce zostają przeniesione do kat A ale jeśli ktoś ma a2 lub a1 może jeździć trójkołowcem tylko do 15kW, pozostali jeżdżą trójkołowcem po staremu na B1

Dotychczasowi posiadacze B1 będą mogli grać na nosie stróżom prawa i jeździć legalnie czymś takim:

http://www.youtube.com/watch?v=9mUYA6F8xWk
Ostatnio zmieniony czwartek 24 listopada 2011, 22:16 przez szofer80, łącznie zmieniany 2 razy
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Postprzez skov » czwartek 24 listopada 2011, 22:15

zamęt mały się zrobił z tym co będzie po 11 lutym a tym co jest teraz. Już teraz doszukano się definicji pojazdu czterokołowego i się okazało że samochód osobowy nim nie jest . Teraz jak ktoś ma w dowodzie wpis "samochód osobowy" nie może takim się szkolić i podstawić na egzamin co by zdać egzamin na B1 . W nowej ustawie jest to napisane wprost.
skov

Postprzez szofer80 » czwartek 24 listopada 2011, 22:16

Tak jak już pisałem wcześniej tym co mają prawka nie zabiorą a ci co zaczęli po staremu a skończą po nowemu mogą powołać się na konstytucję i nierówne traktowanie obywateli. Mogą to nawet zrobić ci którzy zaczną się uczyć po nowemu i zdadzą po nowemu oni też będą poszkodowani bo w ramach kat B1 jeden obywatel będzie mógł jeździć samochodem a oni nie. Żeby to jakoś wyglądało,miało ręce i nogi należałoby zakończyć wydawanie prawka B1 w lutym i powołać inną kategorię np B0,5 na nowych zasadach wtedy to jakoś wygląda natomiast nie można tak robić w ramach jednej istniejącej już kategorii.
szofer80

Postprzez Pomarancza » czwartek 24 listopada 2011, 22:28

szofer80, to co podesłałeś to nic. 16 latkowie wg starych przepisów mogą poruszać się katerhamem, który przy masie 500kg ma 277km i coś około 4sek do setki ;]

To ja już nie wiem.. Mogę zdawać na B1 na starych zasadach przed 12 lutym czy już sie nie da?
Pomarancza

Postprzez szofer80 » czwartek 24 listopada 2011, 23:08

Tak jak jest zostać nie może, kat B1 to powinny być auta:

1.masa własna max 850kg (auto musi być mocniejsze i bezpieczniejsze)
2.Długość nie więcej niż 3,6m
3.Moc maksymalnie 40kW
4.Prędkość maksymalna 80km/h
szofer80

Postprzez ella » czwartek 24 listopada 2011, 23:23

Mogę zdawać na B1 na starych zasadach przed 12 lutym czy już sie nie da?

Przecież nikt ci na to nie odpowie.
ella
Moderator

Postprzez Pomarancza » piątek 25 listopada 2011, 15:31

Taka mała informacja dal tych co posiadają B1

Resort uspokaja

Wątpliwości rozwiewa Ministerstwo Infrastruktury, które uspokaja, że po 11 lutego 2012 r. właściciele małych pojazdów o masie do 550 kg nadal będą mogli nimi jeździć, legitymując się jedynie kat. B1.
Pomarancza

Postprzez ella » piątek 25 listopada 2011, 16:16

Wyciąłeś kawałek tekstu a dalej jest.

Po wejściu w życie ustawy osoba posiadająca prawo jazdy kategorii B1 będzie mogła poruszać się wyłącznie pojazdem określonym dla tej kategorii. Nie będzie mogła kierować samochodami osobowymi. Z tym że nie wszystkie dostępne na rynku „małe samochodziki” są samochodami osobowymi – mówi Mikołaj Karpiński, rzecznik Ministerstwa Infrastruktury.

dyskutowaliśmy o tym -patrz 10 zakładka
ella
Moderator

Postprzez Pomarancza » piątek 25 listopada 2011, 16:27

czyli tak naprawdę nic się nie zmieni, bo jak wiadomo polak potrafi i będą wpisywać w dowód "inny pojazd samochodowy" masa poniżej 550kg i po problemie chyba.
Pomarancza

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy