Kategoria B1

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Przystępowanie do egzaminu B1 na starych przepisach, pom

Postprzez judyta » środa 16 listopada 2011, 00:18

Ale o czym WY tu dyskutujecie?? Nie mogą zabrać części uprawnień...są nabyte i wydane gdy B1 obejmowało sam.osobowe do 550 kg koniec i kropka.
Nie wolno na to wogóle pozwolić!! Demokracja czy władza absolutna??Nie ma opcji, aby zabrać uprawnienia przez nowy zapis w definicji B1!! Owszem, ci co zdobędą tę kategorię po 11.02.2012 będą ją mieć zgodnie z nową definicją wyłączającą sam.osobowe.
I w ciągu max. 2 lat obecni posiadacze przejdą na B i problem równości rozwiąże się sam. Tak było już z paroma ustawami np. 5 latkowie do szkoły ( najpierw ci co sami chcą, potem część przymusowo, a za rok wszyscy)
Inna sprawa,że uważam to za ewidentą złośliwość naszego rządu, ciągle tylko zakazy, nakazy, zmiany...i do tego idiotyczne. Szkoda wszystkich, którzy planowali zrobić to B1, ale jest jeszcze możliwość protestu, wniesienia skargi itp. Podejrzewam,że przede wszystkim szkoły jazdy będą protestować przeciwko, zainwestowali przecież w auta i mieli dużo chętnych.
judyta

Postprzez Pomarancza » środa 16 listopada 2011, 21:11

Prawda jest taka, że nic nie wiadomo jak to będzie, bo Polska to dziki kraj, rozmawiałem z wieloma osobami i niektórzy mówią, że nie zabiorą uprawnień, inni, że nie wiadomo czy zabiorą, a że uprawnienia zostaną utracone, wiemy tylko z mediów. Nie dostałem odpowiedzi, ani od sejmu, ani od senatu jak i od ministerstwa infrastruktury.
Nie ma co drążyć tematu. Wszystko się wyjaśni za parę miesięcy, lub jak dostanę odpowiedź od ministerstwa w co wątpię. Dam im czas do jutra jak nie odpowiedzą to skontaktuje się telefonicznie i dam znać co i jak ;]
Pomarancza

Postprzez djb11 » środa 16 listopada 2011, 21:25

Droga Judyto! Twoja definicja tego wszystkiego jest w moim odczuciu mylna. Po 1 zrobią co chcą, a my nie mamy na to wpływu - taka prawda. A po drugie nie jest do końca tak jak mówisz, że Ci co otrzymają uprawnienia po 11.02.2011 są na nowych, bo np ja jeśli już wyjeżdże swoje 30 godzin na maluszku, albo daihatsu przed 11 lutym, a pechowo egzamin będe miał po 11, to nikt mi nie podstawi na egzaminie quad`a, bo to już byłby skrajny absurd. Reasumując, albo zmieni się wszystko, albo nie zmieni się nic, albo zmieni się dla tych, którzy zapiszą się na kurs po 11 lutym - takie moje odczucie, jeśli macie inne to mnie poprawcie.
djb11

Postprzez Pomarancza » piątek 18 listopada 2011, 21:27

Nikt mi do tej pory nie potwierdził, że prawa zostaną zabrane, jednak zmiany wejdą na pewno. Jedyna osoba, która mówi o kradzieży praw (tak można to śmiało nazwać) to pan Łukasz Kucharski, dyrektor WORDu w Łodzi, tak więc wysłałem zapytanie do Łódzkiego WORDu, skąd pan Łukasz ma takie informacje i czy to jest pewne, oraz poprosiłem o przytoczenie jakiegoś artykułu, że można skraść zdobyte uprawnienia i czekam na odpowiedź.
Rozmawiałem również z panem Dariuszem Kraśnickim, który ma stronę internetową poświęconą kategorii B1, jednak niczego nowego się nie dowiedziałem. Powiedział mi jedynie, że jeżeli to wejdzie to będzie potworne zamieszanie i jedna z najgłupszych rzeczy jaka może być, jednak nie znał odpowiedzi na zasadnicze pytanie: Czy mogą nam skraść uprawnienia..
Zobaczymy czy Łódzki WORD odpowie.
Od senatu, sejmu i ministerstwa infrastruktury odpowiedzi się nie doczekałem

Niestety skargi nie mogę złożyć gdyż trzeba się udać do ministerstwa w dniach:
- w poniedziałki – w godzinach od 10.00 do 14.00,

- we wtorki – w godzinach od 16.15 do 18.00,

- w piątki – w godzinach od 10.00 do 14.00,

Ministerstwo znajduje się na UL. CHAŁUBINSKIEGO 4/6
00-928 WARSZAWA
300km ode mnie więc nie wchodzi grę..
Pomarancza

Postprzez Pomarancza » sobota 19 listopada 2011, 10:41

Pan Dariusz Kraśnicki, zrobił film, odnośnie zmian w B1, w filmie jest przedstawiony list ode mnie
http://www.youtube.com/watch?v=xT0G-HyN ... r_embedded

i tu artykuł również z mojego zapytania:
http://www.prawo-jazdy-od16lat.com/zmia ... K.lbDZaeHo
Pozdrawiam
Pomarancza

Postprzez djb11 » sobota 19 listopada 2011, 13:22

Ja bym się póki co tak nie gorączkował bo na dzień dzisiejszy nie wiadomo co tak naprawdę nie wiadomo co będzie z tą kategorią :)
djb11

Postprzez judyta » sobota 19 listopada 2011, 22:35

Na razie wiadomo tyle,że 11.02.2012 wchodzi ustawa w życie i nie ma odwrotu. Wiadomo według niej co będzie z karegorią B1.
To się niestety już nie zmieni, ponieważ podpisał to prezydent i od złożenia tego podpisu właśnie 11.02.2012 mija termin wejścia ustawy w życie. Na chwile obecną w sejmie nie debatuje się już nad jakimikolwiek poprawkami.
Oczywiście uważam,że będzie ona obowiązywać tych co zapiszą się na kurs po tej dacie,a nie tych którzy zapisali się wcześniej i nawet zdawać będą po 11 lutym.
judyta

Postprzez Borys68 » niedziela 20 listopada 2011, 05:56

judyta napisał(a):Na razie wiadomo tyle,że 11.02.2012 wchodzi ustawa w życie i nie ma odwrotu. Wiadomo według niej co będzie z karegorią B1.
...
Oczywiście uważam,że będzie ona obowiązywać tych co zapiszą się na kurs po tej dacie, a nie tych którzy zapisali się wcześniej i nawet zdawać będą po 11 lutym.

I tak powino być. Bo taki jest moim zdaniem tryb przewidziany dla zmian wieku w przypadku innych kategorii, w art. 134.

Szkoda, że art.133 nie zawiera punktu:
Prawo Jazdy kat. B1 wydane na podstawie ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu
drogowym, zachowują ważność w zakresie, w jakim zostało wydane.

Przypuszczam, że Kat. B1 została pominięta bo politycy oraz urzędnicy przygotowujący ustawę, jak też i posłowie i senatorowie o ustawie dyskutujący nic o niej nie wiedzieli, ew. uznali że i tak jest to kategoria "przejściowa" i w ciągu dwóch lat problem zniknie sam, więc nie ma sensu nią się zajmować.

Wiem, że w zbliżonej sytuacji zmiany "do czego kategoria uprawnia" w Wlk. Bryt. posiadacze "starego" prawa jazdy kat. B mają inne (wyższe) ograniczenia tonażowe.

Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez Pomarancza » niedziela 20 listopada 2011, 10:45

ale, w art. 134 jest jasno napisane:
1. Szkolenie osób ubiegających się o wydanie prawa jazdy prowadzone w dniu wejścia w życie ustawy w formie kursu lub zajęć szkolnych jest kontynuowane na podstawie dotychczasowych przepisów.
2 i 3 nas nie interesuje;]
4. Przepisy ust. 1 - 3 stosuje się odpowiednio do osób, które są uczestnikami kursów, ukończyły kursy lub zdały egzamin:
"dla kandydatów na egzaminatorów osób ubiegających się o uprawnienia do kierowania pojazdami"

My staram się o uprawnienia do jazdy pojazdami, a dokładnie pojazdami samochodowymi do masy 550kg, więc uprawnień nam raczej nie zabiorą
Pomarancza

Postprzez dvvvayne » niedziela 20 listopada 2011, 16:37

Co do zasady, że "Prawo nie działa wstecz": "[color=#00BF80]Ustawa nie ma mocy wstecznej, chyba że to wynika z jej brzmienia lub celu.[/color]" Z tego co wiem w treści nowej ustawy, która mówi o nowych uprawnieniach na kat. B1 nie jest powiedziane, że dotyczy to także tych, którzy nabyli tą kategorię wcześniej, dlatego można zastosować się do tej zasady bo zabranie nabytych już uprawnień nie "wynika z jej brzmienia lub celu."
Tak ja to rozumiem.
dvvvayne

Postprzez djb11 » niedziela 20 listopada 2011, 21:53

Nie mówmy tu o rozumieniu czegokolwiek, bo tego się najzwyczajniej w świecie nie da zrozumieć :)
djb11

Postprzez urbax » wtorek 22 listopada 2011, 01:23

Witam. Mam podobny problem jak większość was, a mianowicie szczęsliwym posiadaczem PJ kat. B1 stałem się w październiku. Wszystko było ładnie pięknie dopóki moja koleżanka nie poinformowała mnie, że od przyszłego roku b1 nie obowiązuje na samochody osobowe. Przyznam szczerze, że bardzo mnie to zaniepokoiło, ponieważ wydałem dużo pieniędzy na auto, kursy, dojazdy, egzamin. Więc myślę, że nikt bezkarnie nie może odebrać nam naszej kategorii. Jednakże przeglądając dziennik ustaw faktycznie znalazłem wpis w artykule 6 a mianowicie brzmi on tak:
5) kategorii B1:
a) czterokołowcem,
b) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM.
Jednak po dłuższym przeczytaniu znalazłem również taką informacje która może podnieść nas na duchu ^^ :
2. Przepisy rozporządzenia wydanego na podstawie art. 100 ust. 1 pkt 1 ustawy z
dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym w zakresie wzoru krajowego
prawa jazdy oraz karty motorowerowej zachowują moc do dnia 18 stycznia 2013 roku.
Czyli wnioskuję, że moja kategoria obowiązuje do tej daty. Oznacza to również, że wszelkie plotki na temat że zaraz po 11 lutym zostanie zmieniona(czyt. zabrana :P) nasza kategoria to bzdura. Według mnie osoby które posiadają już B1 mogą spać spokojnie aż do tego felernego 18 stycznia. Proszę o wypowiedzi, co o tym sądzicie?
urbax

Postprzez szofer80 » wtorek 22 listopada 2011, 15:00

Nie wiem tak naprawdę czym się różni pojazd samochodowy do przewozu osób (400kg MW po nowemu) od samochodu osobowego w praktyce niczym poza mniejszą masą, skoro taki Ligier może być czterokołowcem lekkim(do 350kg) i wyglądać jak auto to kierowca kat B1 będzie mógł jeździć takim autem o 50kg cięższym ale bez blokady mocy. Także legislatorowi zależało na tym żeby 16latek jeździł typowym czterokołowcem typu ligier a nie rejestrował aut klasy B jako aut do 550kg z zaniżona masą własną.

tu znalazłem bardzo fajne autko na B1 jest to właśnie typowy pojazd samochodowy a nie samochód osobowy, może być na B1 albo na AM w tym przypadku jest jest na B1 ma odblokowany silnik, rozpędza się więcej niż 45km/h:

http://allegro.pl/microcar-mc1-mc2-mgo- ... 02411.html
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Postprzez Pomarancza » wtorek 22 listopada 2011, 17:53

Art. 124.
1. Osoby posiadające prawa jazdy wydane do dnia 18 stycznia 2013 r. obowiązane są dokonać ich wymiany, na prawa jazdy zgodne z nowym wzorem prawa jazdy określonym w przepisach wydanych na podstawie art. 20 ust. 1 pkt 1.
-
-
4. Prawa jazdy wydane do dnia 18 stycznia 2013 r. podlegają wymianie w okresie od dnia 19 stycznia 2028 r. do dnia 18 stycznia 2033 r. w terminach określonych przez ministra właściwego do spraw transportu lub w terminie wcześniejszym na wniosek posiadacza prawa jazdy.
-
6. Podlegające wymianie prawa jazdy, wydane na podstawie ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym oraz niniejszej ustawy, zachowują ważność w okresie, na jaki zostały wydane, nie dłużej niż do terminów wymiany ustalonych zgodnie z przepisami ust. 4, pod rygorem utraty ważności dokumentu.

Z tego wynika, że do 18 2033 roku możesz śmigać na B1 bo dopiero w tych latach są dokonywane wymiany ;] Przynajmniej tak to rozumiem, a więc jak zawsze dziennikarze robią z igły widły i nie am co się przejmować ;]
Pomarancza

Postprzez Borys68 » wtorek 22 listopada 2011, 18:28

Aaa, to tam było schowane :)
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy