Wyjazd z elementu

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Wyjazd z elementu

Postprzez Ar » sobota 13 listopada 2004, 19:47

:arrow: Czy egzaminator mowi w ktora strone wyjechac z danego elementu (w prawo czy w lewo), czy tez mozna wyjechac w dowolna strone :?:

:arrow: Czy jest dozwolone cos takiego: wyjezdzam z parkowania skosnego lub prostopadlego przodem, wstepnie skrecam w prawo, ale widze, ze nie zmieszcze sie przed linia ciagla (ta od luku), a wiec zatrzymuje sie, wrzucam 1 bieg i skrecam w lewo wyjezdzajac tym samym w lewo :?:
Czy cos takiego jest liczone jako korekta :?:

Uczylem sie u 2 instruktorow i kazdy mial na te sprawe inny poglad (pierwsz mowil, ze tak nie wolno, 2 sam mi pokazal ten sposob i zapewnial, ze to nie jest korekta tylko poprawny wyjazd z elementu :) ).

P.S. Jesli wyrazilem sie nie dosc jasno - napiszcie postaram sie sprecyzowac...
Egzamin kat. B zdany: 07.01.2005
Podejscie nr: 3
Prawo jazdy wydane: 12.01.2005
Ar

Postprzez ella » sobota 13 listopada 2004, 20:48

Czy egzaminator mowi w ktora strone wyjechac z danego elementu (w prawo czy w lewo), czy tez mozna wyjechac w dowolna strone

Wyjeżdzając z parkingu nie jedziesz ulicą pod prąd tylko do przodu :wink: . Tak samo na placu manewrowym wyjezdzając ze stanowiska musisz mieć w koncowej fazie przód samochodu skierowany w skronę łuku.
Czy jest dozwolone cos takiego: wyjezdzam z parkowania skosnego lub prostopadlego przodem, wstepnie skrecam w prawo, ale widze, ze nie zmieszcze sie przed linia ciagla (ta od luku), a wiec zatrzymuje sie, wrzucam 1 bieg i skrecam w lewo wyjezdzajac tym samym w lewo
Czy cos takiego jest liczone jako korekta

Mnie też tak uczyli, zrobiłam tak na dodatek na egzaminie przy parkowaniu przodem, gdzie wjeżdzałam z korektą podobnie jak wszyscy z mojej grupy i egzaminator taki wyjazd zaliczał jako nie korekta. Tak jak w normalnej jeździe, gdy parkujemy na parkingu po prawej stronie ulicy to wyjeżdzamy najpierw do tyłu i wcale nie musimy prostować idealnie samochodu po czym wrzucamy jedynkę i jedziemy samochodem do przodu. Tak mi zawsze tłumaczył instruktor.
Ale tak jak pisze Ar są różne zdania wsród instruktorów tak samo pewnie wsród egzaminatorów. Wśród forumowiczów także bo była cała dyskusja temu poświęcona :wink: .

http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... c&start=30
ella
Moderator

Postprzez guidatore » sobota 13 listopada 2004, 23:31

Za korekte uwaza sie:
- cofniecie pojazdu w celu skorygowania toru jazdy przy jezdzie do przodu (parkowanie skosne, prostopadle). Nie mozna cofac do punktu, z ktorego rozpoczales wykonywanie parkowania.
- podjechanie pojazdem do przodu podczas cofania w celu skorygowania toru jazdy (parkowanie prostopadle, rownolegle). Nie mozna cofac do punktu, z ktorego rozpoczales wykonywanie parkowania.
Kazde zadanie mozna wykonac 2 razy wraz z jedna korekta. Czyli jesli zrobisz korekte i nie zaliczysz zadania, podchodzisz do niego drugi raz to juz nie mozesz zastosowac korekty.
guidatore

Postprzez ella » sobota 13 listopada 2004, 23:37

Kazde zadanie mozna wykonac 2 razy wraz z jedna korekta. Czyli jesli zrobisz korekte i nie zaliczysz zadania, podchodzisz do niego drugi raz to juz nie mozesz zastosowac korekty.

A kto ci powiedział, że przy drugim podejściu nie możesz juz robić korekty :?: :wink:
Korekta przysługuje do każdego podejścia.
ella
Moderator

Postprzez guidatore » niedziela 14 listopada 2004, 00:06

ella napisał(a):

A kto ci powiedział, że przy drugim podejściu nie możesz juz robić korekty :?: :wink:
Korekta przysługuje do każdego podejścia.

A tak nie jest? Nie wiem moze sie myle, ale bylem przekonany ze jest wlasnie tak jak napisalem czyl jedna korekta do zadania. Jesli ella ma racje to sorry za wprowadzenie w blad.
guidatore

Postprzez scorpio44 » niedziela 14 listopada 2004, 00:20

Ella ma rację z tym, że korekta przysługuje do każdej próby, ale zastanawia mnie co innego:
guidatore napisał(a):Za korekte uwaza sie:
- cofniecie pojazdu w celu skorygowania toru jazdy przy jezdzie do przodu (parkowanie skosne, prostopadle) (...)
- podjechanie pojazdem do przodu podczas cofania w celu skorygowania toru jazdy (parkowanie prostopadle, rownolegle).

Ma z tego wynikać, że podjechanie do przodu podczas cofania przy garażu jest korektą, a przy skośnym nie? W niektórych WORD-ach takie podjechanie jest korektą w wypadku obu manewrów, w innych - nie jest w wypadku obu, ale żeby w skośnym było to korektą, a w garażu nie, to pierwszy raz się spotykam z czymś takim.
scorpio44

Postprzez wiruswww » niedziela 14 listopada 2004, 01:30

Guidatore, sądząc po tym co napisałeś ty i Scorpio to chyba sam nie wiesz co to jest korekta, korekta jest to skorygowanie kierunku jazdy które możesz wykonać przy wjeżdzaniu a także przy wyjeżdżaniu (o ile nie zrobisz tego przy wjeździe w stanowisko). Twoje definicje nie są do końca poprawne bo jeśli dobrze rozumiem to uwzględniłeś tylko fakt wjazdu w stanowisko. Jeżeli się mylę to przepraszam.
Czasami mam dość tej całej techniki. Przez tą całą technologie ludzie oduczyli się rozmawiać twarzą w twarz :( I to jest naprawde smutne.
wiruswww

Postprzez scorpio44 » niedziela 14 listopada 2004, 13:47

Wirus, przede wszystkim to ja chciałem spytać, czy pisałeś to do Guidatore'a czy do mnie również? :D Bo chyba nie zczaiłem przesłania.

A wydaje mi się, że chyba Twoje przypuszczenia co do tego, że źle zrozumiałeś, są słuszne, bo Guidatore w pierwszym myślniku pisał o wjeździe, a w drugim - o wyjeździe. I jeżeli nie popełnił żadnego błędu, to znaczy, że w jego mieście w taki właśnie dziwny sposób uczą.
scorpio44

Postprzez guidatore » niedziela 14 listopada 2004, 14:06

wiruswww napisał(a):Guidatore, sądząc po tym co napisałeś ty i Scorpio to chyba sam nie wiesz co to jest korekta, korekta jest to skorygowanie kierunku jazdy które możesz wykonać przy wjeżdzaniu a także przy wyjeżdżaniu(...). Twoje definicje nie są do końca poprawne bo jeśli dobrze rozumiem to uwzględniłeś tylko fakt wjazdu w stanowisko. Jeżeli się mylę to przepraszam.

Napisalem na temat wjazdu i wyjazdu. Uwzglednilem nie tylko fakt wjazdu w stanowisko. Poprostu jesli przy cofaniu podjedziesz, lub przy jezdzie do przodu cofniesz zeby skorygowac tor jazdy to to jest liczone jako korekta.
BTW. Nie tylko tak ucza, ale i pisza o tym w jednej z ksiazeczek w rozdziale "Zasady przeprowadzania egzaminu praktycznego na prawo jazdy kategorii B" przy wyjasnianiu pojecia "korekta".
Pozdrawiam.
guidatore

Postprzez wiruswww » niedziela 14 listopada 2004, 14:11

Nie Scorpio ciebie to nie dotyczyło, ufam że Ty wiesz co to jest korekta. Mi się wydaje że pierwszy myślnik dotyczy manewrów które zaczyna się wykonywać jadąc do przodu (skośke i prostopadłe przodem) a drugi myślnik manewrów których wykonywanie zaczyna się jadąc do tyło (prostopadłe tyłem i koperta). No i z tąd wzieła się moja uwaga, przynajmnie ja to tak zrozumiałem. Zinteretowałem to inaczej niż Ty Scorpio bo jak już napisałeś jest to dziwne.
Czasami mam dość tej całej techniki. Przez tą całą technologie ludzie oduczyli się rozmawiać twarzą w twarz :( I to jest naprawde smutne.
wiruswww

Postprzez scorpio44 » niedziela 14 listopada 2004, 14:21

wiruswww napisał(a):Mi się wydaje że pierwszy myślnik dotyczy manewrów które zaczyna się wykonywać jadąc do przodu (skośke i prostopadłe przodem) a drugi myślnik manewrów których wykonywanie zaczyna się jadąc do tyło (prostopadłe tyłem i koperta).

Racja, o tym nie pomyślałem. Można to i tak zinterpretować.

A ja ponawiam pytanie:
guidatore napisał(a):- podjechanie pojazdem do przodu podczas cofania w celu skorygowania toru jazdy (parkowanie prostopadle, rownolegle)

Sugerujesz, Guidatore, że przy garażu przy wyjeździe jest to liczone jako korekta, a przy skośnym nie?

PS: A w książeczkach to se mogą pisać. :D I tak wszystko zależy od WORD-u i egzaminatora. Są miasta, gdzie nie jest to liczone jako korekta. Zresztą poczytaj dyskusję, do której link dała Ci Ella.
scorpio44

Powrót do Egzamin na prawo jazdy