Kategoria B1

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Przystępowanie do egzaminu B1 na starych przepisach, pom

Postprzez Pomarancza » sobota 12 listopada 2011, 19:33

Piszą, że żadne z aut nie spełniają te wymagań, to zamiast zrobić tak, żeby można było legalnie jeździć takimi autami to oni zrobią tak żeby nie można było jeździć wcale... Parodia jakaś..

Robią to ludzie którzy nie znają potrzeb polskiej młodzieży, jakby dzieci tych co wprowadzają te reformy były w naszym wieku to takie coś nie miało by miejsca.
Pomarancza

Postprzez Borys68 » sobota 12 listopada 2011, 19:42

djb11 napisał(a):Bodajże w Stanach jest fajnie uregulowana ta kwestia, tzn Jeśli masz 16 lat, to robisz prawko NA NORMALNE SAMOCHODY i do 18`tki jeździsz tylko z osobą dorosłą mającą prawo jazdy jakiś określony czas i to ma sens, ale kto by na to wpadł w naszym kochanym kraju? :)

Nie ma czegoś takiego jak w "stanach jest uregulowany". PJ można mieć w jednych stanach od 14-tego roku życia, a w innych od 18-tego. W kilku stanach mają nawet OSK, jazdy z instruktorem wyposażonym we własny hamulec, a i zielony listek się trafi. Oraz nieletni kierowcy zazwyczaj mają poważne ograniczenia - jazda w określonych godzinach, jazda z dorosłym posiadaczem PJ, zakaz wożenia małolatów - co stan jest inaczej, postudiuj sobie:
http://en.wikipedia.org/wiki/Driver's_l ... nsing_laws
Learner's permit - prawo jazdy typu L
Restricted - okres próbny

djb11 napisał(a): Wolą posadzić niedoświadczonych nastolatków w plastikowe microcary, przy których nawet mała słuczka może się skończyć czymś poważnym.

Bzduzy wypisujesz - mikrokary mają metalowy szkielet, mała stłuczka niczym poważnym się nie skończy.

Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez Pomarancza » sobota 12 listopada 2011, 20:50

Tak trochę nie na temat.
Kto zajmuje się tymi wszystkimi reformami i w ilu procentach ta reforma wejdzie w życie nie zmieniona?
Pomarancza

Postprzez Borys68 » sobota 12 listopada 2011, 21:00

Pomarancza napisał(a):Tak trochę nie na temat.
Kto zajmuje się tymi wszystkimi reformami i w ilu procentach ta reforma wejdzie w życie nie zmieniona?

Zdefiniuj proszę "te wszystkie reformy".
Borys
Borys68

Postprzez Pomarancza » sobota 12 listopada 2011, 21:06

ci ludzie, którzy postanowili zmienić te parę elementów przy kat. B1 i zarazem pytanie czy oni mają prawo zarządzić tak, ze ci co mają prawko na B1 przed 12 lutym 2012 nie mogą już poruszać się samochodami osobowymi do masy 550kg, bo z tego co mi wiadomo prawo nie może działać wstecz, gdyż jest to zapisane w konstytucji.
Pomarancza

Postprzez djb11 » sobota 12 listopada 2011, 21:41

Borys tu akurat to ty się mylisz, ponieważ rozmawiałem z ludźmi, którzy mieli do czynienia z owymi microcarami i nie zachwalali komfortu jazdy tymi "samochodami" m. in. ze względu na to, iż są z plastiku, z resztą nie trzeba daleko szukać, pierwsza lepsza strona z arykułem o microcarze, spójrz na pierwszy komentarz, zacytuję: "Możesz kupić u nas nowy lub uzywany. Autoryzowany Serwis Poznan. Dostaniesz auto uzywane w stanie idealnym w cenie od 18 000 – 25 000 PLN. Nie ma problemów rdzy gdyż jest z plastiku. Używane z 6 miesięczną gwarancją"

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
źródło: http://przyspieszenie.pl/596/microcar-mgo/

Ps. jeśli chcesz to mogę podesłać podobne strony z tymi samymi stwierdzeniami. I nie twierdzę, że się mylisz, bo może miałeś do czynienia z jakimś metalowym, ale nie czarujmy się, jak autko z silnikiem 500 cm3 (prawie tyle co malacz) może ważyć 350kg (zwykle tyle ważą) jeśli jest stalowe? nierealne.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A koledze u góry odpowiem tak: jakaś określona grupa posłów wpada na pomysł i podaje go jako ustawę, owa ustawa leży sobie troszkę w szafce, aż do momentu gdy ktoś jej nie odkurzy i nie zacznie się głosowanie nad jej wejściem w życie. Jeżeli zostanie przegłosowana bezwzględną większością głosów to zostanie wprowadzona w życie, w tym momencie prezydent może:

a) podpisać ustawę
b) zawetować
c) skierować do trybunału konstytucyjnego

Pan Bronisław wybrał wariant a), aczkolwiek do wprowadzania jej w życie mają posłużyć WORDY i to (wg mnie) one określają, kiedy dana ustawa wejdzie w życie i z jakimi szczegółami, tak to chyba mniej / więcej wygląda.
Ostatnio zmieniony sobota 12 listopada 2011, 21:47 przez djb11, łącznie zmieniany 1 raz
djb11

Postprzez Borys68 » sobota 12 listopada 2011, 21:46

Nie przeczę, że microkary są plastikowe.
Wykłócam się o:
nawet mała stłuczka może się skończyć czymś poważnym.

Borys
Borys68

Postprzez djb11 » sobota 12 listopada 2011, 21:49

No w sumie tylko z opowiadań znam mity o trabantach, ale z tego co wiem to nie były to zbyt bezpieczne pojazdy :) ktoś w rodzinie stuknął maluchem w owy plastikowy samochodzik i maluch był cały, a trabant lekko poturbowany :)
djb11

Postprzez Pomarancza » sobota 12 listopada 2011, 21:51

Pomarancza napisał(a):ci ludzie, którzy postanowili zmienić te parę elementów przy kat. B1 i zarazem pytanie czy oni mają prawo zarządzić tak, ze ci co mają prawko na B1 przed 12 lutym 2012 nie mogą już poruszać się samochodami osobowymi do masy 550kg, bo z tego co mi wiadomo prawo nie może działać wstecz, gdyż jest to zapisane w konstytucji.

Borys znasz może odpowiedź?
Pomarancza

Postprzez djb11 » sobota 12 listopada 2011, 21:52

Odpowiedziałem Ci już wyżej -.-

A wracając do microcarów, to niech mają szkielet i z tytanu, ale nikt mi nie powie, że nic się nie stanie, gdy taki za przeproszeniem piździk rombnie w normalne auto (i nie mówie tu o smarcie).
djb11

Postprzez Pomarancza » sobota 12 listopada 2011, 21:59

Sorki nie przeczytałem ;]

Co do microcarów, no to znalazłem jedno zdjęcie, nie wygląda to za ciekawie po wypadku..
http://micro-car.pl/files/Image/crash_test4_m.jpg
Pomarancza

Postprzez djb11 » sobota 12 listopada 2011, 22:02

No dokładnie, więc gdzie rozum wsadzać do takiej mydelniczki młodego, niedoświadczonego kierowcę? To by było fajne nie wiem...dla Hołowczyca? W każdym razie dla kogoś, kto serio potrafi jeździć.
djb11

Postprzez Borys68 » sobota 12 listopada 2011, 22:07

Pomarancza napisał(a):
Pomarancza napisał(a):ci ludzie, którzy postanowili zmienić te parę elementów przy kat. B1 i zarazem pytanie czy oni mają prawo zarządzić tak, ze ci co mają prawko na B1 przed 12 lutym 2012 nie mogą już poruszać się samochodami osobowymi do masy 550kg, bo z tego co mi wiadomo prawo nie może działać wstecz, gdyż jest to zapisane w konstytucji.

Borys znasz może odpowiedź?

Nie.
Borys
Borys68

Postprzez djb11 » sobota 12 listopada 2011, 22:11

W poniedziałek zadzwonię do tego gościa z OSK, żeby się upewnić jak to będzie, bo sprawa nie da mi spokoju. W każdym razie mam nadzieję, że nie będę musiał wymieniać mojego punciaka na jakiegoś ligiera, bo to by jakaś tragedia była :) Już nawet nie chodzi o komfort jazdy, bo ten jest pewnie zerowy, ale wyobrażacie sobie części ściągać z Francji? Już do Chryslera, który jest przecież dużo bardziej popularny części są mało dostępne a co za tym idzie drogie, a do tego microcara to już wgl.
djb11

Postprzez Pomarancza » sobota 12 listopada 2011, 22:28

W środę mam kolejne jazdy, więc bd mógł gadać z instruktorem całe 3h, jak sie czegoś dowiem to dam znać ;]
Pomarancza

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy