używanie kierunkowskazów

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

używanie kierunkowskazów

Postprzez niedoszlyK » czwartek 27 października 2011, 15:53

Hej

powiedzcie mi czy jak egzaminator karze mi się zatrzymać(aby wykonać manewr zawracania np. z wykorzystaniem infrastruktury drogowej) to po prostu się zatrzymuję (przed zatrzymaniem nie włączam kierunkowskazu) i dopiero po zatrzymaniu włączam prawy kierunkowskaz, potem wsteczny?
niedoszlyK

Re: używanie kierunkowskazów

Postprzez cman » czwartek 27 października 2011, 16:51

Zaczynasz od włączenia kierunkowskazu, bo masz zawczasu sygnalizować zamiar wykonania manewru, dopiero potem zwalniasz, zatrzymujesz się itd.
cman

Postprzez niedoszlyK » czwartek 27 października 2011, 18:56

Dziekuje! A czy jak karze mi po prostu na jezdni po prawej stronie sie zaczymac, to musze dac prawy kierunkowskaz aby to zasygnalizowac, czy stopu swiatla wystarcza? Aha, jak na wzniesienu raz mi sie auto stoczy,to drugi raz moge probowac?
niedoszlyK

Postprzez cman » czwartek 27 października 2011, 19:23

Jeżeli tylko zatrzymać, to bez kierunkowskazu. Na wzniesieniu masz drugą próbę.
cman

Postprzez niedoszlyK » czwartek 27 października 2011, 19:47

Dzieki. Zaczynam wariowac przed tym egzaminem. Tymbardziej,ze to drugie podejscie. Jeszcze tylko dwa pytania. Czym rozni sie, rondo od wysepki podobnej wielkoscia do ronda? Bo ostatnio mialam na wysepce zawrocic i zajelam lewy pas, po czym chcialam po zmianie swiatla jechac dalej,czyli zrobi kat blisko 360, a to zawrocenie mialowygladac tak, ze po zmianie swiatla wjezdzam na max prawy pas potem jest sygnalizacja i na zielonym jade jakby w "lewo"dziwne,bo tu kat jest z 90stopni:-|. Na egzaminie dokladnie swiatla trzeba pokazac? Bo nie moge zapamietac polozenia postojowych i mijania..tzn wiem ze z przodu,ale jaka zaroweczka itd:-)
niedoszlyK

Postprzez Paula1992 » czwartek 27 października 2011, 23:06

No lepiej, żebyś znała dokładnie, które to żaróweczki, bo jak jakaś będzie niesprawna i tego nie powiesz to finisz. Postojowe to najmniejsza żarówka , a mijania są najbardziej z zewnątrz samochodu, że tak to ujmę.

Co do ronda to powiem szczerze, że nie rozumiem. Ale ogólnie zasada jest taka, że przy rodzie jednopasmowym zajmujesz jeden pas, obojętnie w którą stronę jedziesz.
Przy dwupasmowym masz tam, że prawy pas jest to jazdy na wprost i w prawo, a lewy do skrętu w lewo i do zawracania.
Jak masz rondo 3,4 pasmowe to zajmujesz skrajny prawy pas do jazdy w wyznaczonym kierunku i po przejechaniu wyjazdu ( następny jest twój, w którym masz wyjechać) zjeżdzasz maksymalnie do prawej krawedzi ( najpierw kierunek, lusterko i jedziesz) i wyjeżdzasz.

mam nadzieję, że pomogłam
Paula1992

Postprzez ella » czwartek 27 października 2011, 23:11

regulamin napisał(a):11.Temat wątku powinien być odpowiednio sformułowany i powinien jednoznacznie określać jego treść. W każdym wątku uczestnicy dyskutują tylko na jeden konkretny temat.

Po drugie zanim zadasz pytanie skorzystaj z opcji SZUKAJ
ella
Moderator

Powrót do Egzamin na prawo jazdy