Ważne pytanie.
W szczecinie jest ulica jednokierunkowa, dwupasmowa. I jest tam przystanek autobusowy. Czy na egzaminie, mam czekac aż ruszy [ tak jak na dwukierunkowej, gdzie mam swoj jeden pas] czy mogę go ominąć? Ulica Nocznickiego jak pamiętam
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez trufla » wtorek 25 października 2011, 16:43
przez rusalka » wtorek 25 października 2011, 20:37
przez Borys_q » wtorek 25 października 2011, 20:48
Mój mąż - guru w sprawach prowadzenia samochodu - twierdzi, że można spokojnie taki autobus z lewej wyprzedzić na jednokierunkowej
przez Overmind » wtorek 25 października 2011, 21:34
przez maryann » środa 26 października 2011, 08:59
przez Olin » środa 26 października 2011, 11:17
maryann napisał(a):Pewnie tak. Autobus miga, a my o jeden pas ruchu dalej. I oczywiście można jechać. Jest przepis, że mam umożliwić autobusowi wyjazd z zatoczki, ale nie ma, że ma pierwszeństwo przy [kolejnej]zmianie pasa, czy że potrzebuje do tego dwóch pasów.
przez maryann » środa 26 października 2011, 11:35
przez Olin » środa 26 października 2011, 11:45
maryann napisał(a):Najczęściej jednak zatoka autobusowa to nic innego jak pas ruchu.
przez maryann » środa 26 października 2011, 12:21
Ta, nie da się ukryć- ale dla mnie to nie problem, a zjawisko potrzebne. Szkoda, że słabo poparte w PoRD.Olin napisał(a):Problem polega na tym, że kierujący autobusami, jeżeli nie wyjeżdżają z zatoki, również sygnalizują lewym kierunkowskazem chociaż nie zmieniają pasa ruchu.
przez rusel » środa 26 października 2011, 18:55
ale nie ma, że ma pierwszeństwo przy [kolejnej]zmianie pasa, czy że potrzebuje do tego dwóch pasów.
zatoka to także pas ruchu
przez Overmind » środa 26 października 2011, 19:32
rusel napisał(a):ale nie ma, że ma pierwszeństwo przy [kolejnej]zmianie pasa, czy że potrzebuje do tego dwóch pasów.
jezeli autobus a czesto sie to zdarza z przystanku bezposrednio musi dostac sie przez 2 pasy na pas docelowy to stosujemy przepis o umozliwieniu mu tego manewru
przez rusel » środa 26 października 2011, 19:52
Mamy mu umożliwić tylko włączenie się do ruchu. Jeśli zmienia pas już po wyjechaniu z przystanku, to o żadnym włączaniu się do ruchu nie może być mowy - stosujemy zwykłe przepisy o zmianie pasa ruchu.
przez Borys_q » środa 26 października 2011, 19:55
przez Overmind » środa 26 października 2011, 20:54
rusel napisał(a):
wlaczenie sie do ruchu trwa do momentu w ktorym kierujacy nie zmusi innych do zmiany predkosci, zatem jezeli mu nie umozliwimy podjecia zmiany pasa w momencie kiedy autobus jest juz w ruchu przed nami to patrz w/w przepis
Borys_q napisał(a):A jeśli gabaryty uniemożliwiają mu włączenie się do ruchu bez zajechania na drugi pas?? Jesteście w stanie to w 2 sekundy zbliżając się do autobusu ocenić??
przez rusel » środa 26 października 2011, 21:14
Jeśli autobus rozpoczął już jazdę, to znaczy, że skończył włączać się do ruchu.