Regulacja lusterek

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Regulacja lusterek

Postprzez oskinstruktor » niedziela 23 października 2011, 20:00

Czemu w ten sposób zmieniać? W czym lusterka są gorsze? Są modele samochodów, gdzie w momencie wrzucenia biegu wstecznego lusterka same obniżają się tak, żeby dobrze było widać krawężniki.

Sam osobiście cofam tylko i wyłącznie na lusterka, dlaczego mam więc nie uczyć tej umiejętności moich kursantów (oczywiście nie tylko). Cofanie na lusterka jest dużo bardziej precyzyjne więc niech też potrafią.
oskinstruktor

Postprzez kopan » niedziela 23 października 2011, 20:12

Nic nie należy zmieniać w przepisach, bo lusterka w zadaniu pierwszym się ustawia do jazdy w ruchu drogowym.
A jak to się robi to egzaminowany powinien wiedzieć.
Przy próbie majstrowania lusterkami w czasie jazdy w ruchu drągowym się przerywa egzamin na podstawie par 30.4.1

Jeśli chodzi o egzamin na kat. prawa jazdy C+E to nie miał bym nic do korekty ustawień lusterka prawego do jazdy w ruchu drogowym, bo do wykonania na placu parkowania prostopadłego tyłem, konieczne jest inne ustawienie lusterka.
kopan

Postprzez dylek » niedziela 23 października 2011, 20:21

kopan napisał(a):Przy próbie majstrowania lusterkami w czasie jazdy w ruchu drągowym się przerywa egzamin na podstawie par 30.4.1

§ 30.4. Egzamin zostaje przerwany przez egzaminatora, jeżeli:
1) osoba egzaminowana w trakcie egzaminu teoretycznego korzysta z pomocy materiałów lub urządzeń stanowiących pomoc w odpowiedzi na pytania egzaminacyjne;

:hmm:
kopan - chyba cos nie tak z tymi numerkami..... :eek2:
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez kopan » niedziela 23 października 2011, 21:24

No pewnie że nie tak, bo miało być par 30.4.2 - pomyłka - ale przerywamy.
kopan

Postprzez jjaacc » niedziela 23 października 2011, 22:44

kopan napisał(a):No pewnie że nie tak, bo miało być par 30.4.2 - pomyłka - ale przerywamy.

Jeżeli przyjąć taki punkt myślenia, to sama jazda może świadczyć o możliwości stworzenia zagrożenia.

Przepis odnośnie ustawienia lusterek w czasie zadania pierwszego powstał, ponieważ Panowie Egzaminatorzy starszej daty, nie mogli znieść że kursanci opuszczają lustra w dół w czasie cofania, przypomnijmy że kiedyś w dawnych czasach ustawienie ciągle opadających lusterek w 126p faktycznie było trudne i w czasie jazdy wręcz karkołomne.

W dzisiejszych czasach przestawianie luster w czasie jazdy jest tak samo łatwe jak włączenie wycieraczek, co więcej są samochody w których lustra samoczynnie opuszczają się po włączeniu biegu wstecznego, nie wiem z jakich powodów w WODach zabrania się przestawiania luster.
jjaacc

Postprzez szerszon » niedziela 23 października 2011, 23:02

Bo co innego bawić sie lusterkami na placu , a co innego w ruchu miejskim.
Zablokować ruch z powodu przestawienia lusterek ?
Poza tym- ile tych samochodów ma automatycznie przestawiane lusterka przy włączeniu biegu wstecznego ?
Mi osobiście takie coś wręcz by przeszkadzało.
A cała masa modeli jest sprzedawana bez elektrycznej regulacji jak sie nie zabuli.
Może ja jestem starej daty, ale "skrzywienie" zostało po moich pierwszych samochodach.
Kurs na duzym fiacie, a potem kilka lat polonezem, gdzie takich fanaberii nie było.
Teraz zmiana koła dla wiekszości wiąże sie z wzywaniem pomocy drogowej... :wink:
Kaleki drogowe sie wypuszcza...
szerszon

Postprzez jjaacc » poniedziałek 24 października 2011, 00:02

szerszon napisał(a):Bo co innego bawić sie lusterkami na placu , a co innego w ruchu miejskim.
Zablokować ruch z powodu przestawienia lusterek ?
Poza tym- ile tych samochodów ma automatycznie przestawiane lusterka przy włączeniu biegu wstecznego ?
Mi osobiście takie coś wręcz by przeszkadzało.
A cała masa modeli jest sprzedawana bez elektrycznej regulacji jak sie nie zabuli.
Może ja jestem starej daty, ale "skrzywienie" zostało po moich pierwszych samochodach.
Kurs na duzym fiacie, a potem kilka lat polonezem, gdzie takich fanaberii nie było.
Teraz zmiana koła dla wiekszości wiąże sie z wzywaniem pomocy drogowej... :wink:
Kaleki drogowe sie wypuszcza...

Mogę dodać tylko tyle, że chusta jest najlepsza.
Moja babka chodziła w chuście,
jej matka chodziła w chuście,
i ja będę chodziła w chuście, bo chusta jest najlepsza a pod czapka to się wszy legną.
tak powiedziała Maryna do Janosika jak jej czapeczkę przyniósł.
jjaacc

Postprzez szerszon » poniedziałek 24 października 2011, 14:29

No to proponuje Tobie zmieniać, albo doprecyzować rozporządzenie, aby nie było watpliwości w temacie regulacji lusterek.
Na razie jak widac jest to kolejna rzecz pozostawiona do interpretacji egzaminatorów.
W jednym WORD mozna w innym nie.
A ten przecudowny wierszyk swiadczy ze jesteś zwolennikiem regulacji lusterek na srodku drogi nie patrząc ,ze za Toba ustawia sie sznur samochodów ?
To ze Ty nie potrafisz, nie znaczy że ze wszystkich trzeba robic sieroty...
szerszon

Postprzez Billon » piątek 28 października 2011, 19:41

kopan napisał(a):No pewnie że nie tak, bo miało być par 30.4.2 - pomyłka - ale przerywamy.

Mój mały ssaczy móżdżek nie ogarnia twojego rozumowania.
Billon

Poprzednia strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów