Ustąp pierwszeństwa i wjazd/zjazd z drogi.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Ustąp pierwszeństwa i wjazd/zjazd z drogi.

Postprzez mascom » niedziela 02 października 2011, 10:53

Witam.
Na początku chciałbym się ze wszystkimi przywitać. Prawo jazdy mam od paru lat, przejechałem też parę km.
Niestety mam problem z jedną niejasną sytuacją dotyczącą znaku ustąp pierwszeństwa przy wjeździe np na drogę szybkiego ruchu czy też autostradę. Dojeżdżamy do drogi szybkiego ruchu, po prawej stronie mamy ustąp pierwszeństwo, mamy pas rozpędowy - wtedy sytuacja jest oczywista. Patrzymy na lewą stronę czy mamy wolne i z pasa rozpędowego wjeżdźamy na pas po lewej. Proste.

A teraz tak...Sytuacja podobna, tyle tylko, że mamy wjazd na drogę szybkiego ruchu i jednocześnie za chwilę ten pas po którym jedziemy zmienia się w pas zjazdowy (bardzo często występuje to na wiaduktach).
Wg mnie powinno być tak... jedziemy pasem wjazdowym, lecz w przypadku, gdy np na drodze szybkiego ruchu czy też autostradzie widzimy pojazd szykujący się do zjazdu powinniśmy zwolnić czy też się zatrzymać w celu jego przypuszczenia i umożliwienia mu zjazdu? Praktycznie zawsze przy każdym wjeździe umieszczony jest znak ustąp pierwszeństwa.

Podobna sytuacja jest, gdy np pas wjazdowy zamienia się w zwykły pas ruchu? Wtedy też przy samym wjeździe ustępujemy pierwszeństwa pojazdom chcącym zmienić pas na ten "po prawej"?

Dodam tylko, że chodzi mi o sytuacje, gdy nie ma narysowanych żądnych linii warunkowego zatrzymania czy też umieszczonych znaków poziomych "ustąp pierwszeństwa". Jest sam znak po prawej stronie parę metrów przed zetknięciem się pasa wjazdowego, rozpędowego z drogą szybkiego ruchu czy autostrada.

Pozdrawiam i liczę na rozwianie moich wątpliwości :)
mascom

Re: Ustąp pierwszeństwa i wjazd/zjazd z drogi.

Postprzez Przemek211 » niedziela 02 października 2011, 13:00

Mam podobny dylemat, tu jest moja konkretna sytuacja: http://www.zumi.pl/,Katowice_bogucicka, ... oreCities= (droga pod wiaduktem). Mamy najpierw A7 i to co widać czyli P15, a później P9. Co prawda znak P9 z definicji nie obliguje nas do opuszczenia tego pasa ruchu, ale dla mnie pewna niejasność pozostaje.
Przemek211

Postprzez cman » niedziela 02 października 2011, 13:27

cman

Postprzez mascom » niedziela 02 października 2011, 13:42

Wielkie dzięki za filmik. Czyli z tego co zrozumiałem: Ustąp pierwszeństwa tyczy się do samego początku zetknięcia się obu dróg (czyli jedzie ktoś lewym pasem, ja zbliżam się do początku przerywanej linii między pasami, widzę, że on chce zmienić pas na prawy to go puszczam). Potem zachowuje się tak jakbym już jechał normalnym pasem jazdy?
mascom

Postprzez cman » niedziela 02 października 2011, 13:51

Od początku zachowujesz się tak, jakbyś jechał normalnym pasem ruchu.
Jeżeli pasy ruchu są widoczne, to jedziesz swoim pasem ruchu i masz na nim pierwszeństwo od samego początku. W miejscu łączenia się jezdni jest linia ciągła, więc i tak zmiana pasa ruchu nie jest możliwa, a potem biegną już równorzędne pasy ruchu - jeżeli nie zmieniasz pasa ruchu, to nikomu, niczego nie ustępujesz.
Dopiero w momencie, kiedy pasy ruchu byłyby niewidoczne (np. zasypane śniegiem), a więc jadący drogą z pierwszeństwem nie widziałby przebiegu swojego pasa ruchu i mógłby od razu pakować się do prawej krawędzi - musiałbyś w razie takiej potrzeby ustąpić mu pierwszeństwa.
cman

Postprzez mascom » niedziela 02 października 2011, 13:53

To dziękuję za wszelkie rozwianie wątpliwości. Teraz jest wszystko jasne.
mascom

Postprzez kg1956 » czwartek 06 października 2011, 14:38

A jeśli zjeżdżający z drogi szybkiego ruchu zignoruje linię ciągłą i przydzwoni temu "na ustępie" to kto będzie winny? Innymi słowy czy należy ustąpić pierwszeństwa wszystkim czy tylko jadącym prawidłowo?
kg1956

Postprzez cman » czwartek 06 października 2011, 15:18

Naprawdę winny byłby oczywiście ten, który zignorował linię ciągłą, bo to właśnie ona zapewnia, że nie może tam dojść do kolizji, a jeżeli ktoś się do niej nie stosuje, to ten ktoś powoduje kolizję. A jak byłoby w - za przeproszeniem - polskiej rzeczywistości? Zapewne bardzo różnie...
Gdyby jadący pasem włączania miał zawsze upewniać się czy aby na pewno może jechać, to po co w ogóle byłby pas włączania?
cman

Powrót do Sytuacje na drodze