[Pytanie] Rondo dwupasmowe

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

[Pytanie] Rondo dwupasmowe

Postprzez Davve » środa 05 października 2011, 18:35

Czołem.
Mam nadzieję, że zakładam temat w odpowiednim dziale. :wink2:

Mam pytanie odnośnie zawracania na rondzie dwupasmowym.
Poniżej wklejam link do krótkiego filmiku, który zobrazuje wam to.

http://www.youtube.com/watch?v=l_dM-rrcCPI&NR=1

Więc... czy dojeżdżając do tego skrzyżowania o ruchu okrężnym z zamiarem zawrócenia, trzeba włączyć lewy kierunkowskaz, czy też nie?

Spotkałem się z różnymi opiniami na ten temat, jutro mam drugi egzamin i chciałbym już być pewny na 100%.

Z góry dzięki za odpowiedź, Dave. 8)

@EDIT:
Ops, powinienem umieścić ten temat w Sytuacjach na drodze ;<
Davve

Re: [Pytanie] Rondo dwupasmowe

Postprzez dylek » środa 05 października 2011, 20:05

Na dojedzie do ronda masz na tabliczkach F-10 i na jezdni w postaci strzałek pokazane, że z lewego pasa są dozwolone 2 kierunki jazdy.
Jeśli uważasz, że wokół wyspy to "prosto", a opuszczenie ronda to "w prawo" - to lewy kierunkowskaz ci nie potrzebny.
Jeśli jednak uważasz, że wokół wyspy to "w lewo/zawracanie", a kontynuacja ruchu sprzed dojazdu - przez skrzyżowanie to "prosto" - to zawracając włącz lewy kierunkowskaz, a wyłącz go jak już nie zamierzasz dalej się kręcić wokół wyspy - natomiast chcąc tu na tym rondzie wyjechać 2gim wyjazdem - nie migaj nic jadąc cały czas prosto przez skrzyżowanie...

Wojen o te 2 podejścia do ronda masz tu na forum multum... wystarczy poszukać ;)
A najbezpieczniej to posłuchać co ci mówi instruktor, gdyż nawet wśród egzaminatorów z różnych regionów (a czasem i w jednym regionie) zdania są podzielone i jednoznacznej odpowiedzi tu nie dostaniesz.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez rusel » środa 05 października 2011, 21:37

to ja sie moze wypowiem, zawracasz bez kierunkowaskazu-zaliczone, zawracasz z kierunkowskazem-zaliczone, opuszczasz rondo bez prawego kierunkowskazu-powtorka
rusel

Postprzez szymon1977 » środa 05 października 2011, 22:29

Dylek : uwazaj, bo bliski jestes zasugerowania zachowania niezgodnego z przepisami. Ktos Cie poslucha, dojdzie do kolizji, zostanie orzeczona przez Sad jego wina. To tylko forum, ale moze miec pretensje.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Davve » środa 05 października 2011, 23:46

szymon1977 napisał(a):Dylek : uwazaj, bo bliski jestes zasugerowania zachowania niezgodnego z przepisami. Ktos Cie poslucha, dojdzie do kolizji, zostanie orzeczona przez Sad jego wina. To tylko forum, ale moze miec pretensje.

Heh, spokojnie, nie jestem idiotą.

Dzięki za odpowiedź.
Davve

Postprzez szymon1977 » czwartek 06 października 2011, 03:43

Davve : Nie napisze Ci jak masz jechac, zeby zdac egzamin. W naszym kraju istnieja dwie teorie poruszania sie po rondzie, w tym jedna powstala na skutek wybiorczego stosowania przepisow, i pomijania niektorych. Nie wiem, ktora jest uznawana za prawidlowa w osrodku, w ktorym bedziesz zdawal.

Co do jednego Dylek niewatpliwie ma racje :
dylek napisał(a):A najbezpieczniej to posłuchać co ci mówi instruktor, gdyż nawet wśród egzaminatorów z różnych regionów (a czasem i w jednym regionie) zdania są podzielone i jednoznacznej odpowiedzi tu nie dostaniesz.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez kg1956 » czwartek 06 października 2011, 08:50

Moim zdaniem należy rozróżnić ronda na :
1. Bez pasów.
2. Z pasami ruchu.

W pierwszym przypadku rzeczywiście istnieje kontrowersja dotycząca używania kierunkowskazów. Tak zwana "szkoła krakowska" mówi, że używamy kierunkowskaz wyłącznie przy zjeździe (oczywiście prawy).
Inni znów mówią, że np. skręcając na takim rondzie w lewo ( z południa na zachód ) włączamy lewy kierunkowskaz.
Natomiast jeśli na rondzie są namalowane pasy ruchu, to niezależnie czy prowadzą dookoła wyspy czy prowadzą do wylotu, naturalnym jest używanie kierunkowskazów zgodnie z kierunkiem pasa. Jeśli np. na pasie namalowano strzałkę w lewo - tak jak na każdym skrzyżowaniu migamy lewym.
PS. Jest to moje prywatne zdanie i niekoniecznie wszyscy się z nim zgodzą. Faktycznie DYLEK dobrze doradził, by zapytać instruktora jakie są miejscowe zwyczaje.
kg1956

Postprzez Drezyna » czwartek 06 października 2011, 08:56

Zgodnie z prawem sygnalizujemy zmianę kierunku lub/i zmianę pasa ruchu. Niestety oba te manewry nie są zdefiniowane, więc pomimo rozsądku pozostaje pewna dowolność przyjmowania co jest, a co nie jest zmianą kierunku/pasa. Niemniej jeśli pasy są wyznaczone, byłeś na jednym a znalazłeś się na innym to niewątpliwie zmieniłeś pas. Tak jest przy wjeździe na to rondo. Niestety nawet poważni eksperci czasem nie uznają takiej zmiany wprowadzając niekodeksowe pojęcie wyboru i zajęcia pasa. Podsumowując myślę, że z rozsądnym egzaminatorem i w uczciwym sądzie różne sposoby sygnalizacji można obronić. Poza zachowaniem zgodnym z przepisami ważne jest aby za pomocą sygnalizacji przekazać innym kierującym możliwie dużo jednoznacznej informacji o twoim zachowaniu. Co nie zawsze jest możliwe.
Drezyna

Postprzez szymon1977 » czwartek 06 października 2011, 11:03

Drezyna napisał(a):Poza zachowaniem zgodnym z przepisami ważne jest aby za pomocą sygnalizacji przekazać innym kierującym możliwie dużo jednoznacznej informacji o twoim zachowaniu. Co nie zawsze jest możliwe.
Zachowanie powinno byc przede wszystkim zgodne z przepisami. To wlasnie proby sygnalizowania na sile manewrow zmiany pasa ruchu lub zmiany kierunku jazdy, ktorych tak naprawde nie wykonujemy (innych manewrow nie jestemy zobowiazani przez kodeks sygnalizowac) wprowadza zamieszanie i moze byc niejednoznacznie zrozumiene przez innyh uczestnikow ruchu.

Najlepszy przyklad to przejazd przez standardowe rondo w lewo. Choc potocznie sie mowi "na rondzie skrecilem w lewo", to a nia raz nie zmieniamy pasa ruchu na lewy i ani raz nie zmieniamy kierunku jazdy w lewo. Przy braku mozliwego manewru, ktory moglibysmy w tym przypadku faktycznie sygnalizowac lewym kierunkowskazem (no chyba, ze ktos zamierza np. zaparkowac na wyspie centralnej) jest to akurat zachowanie nieszkodliwe. Ale sa gorsze.
szymon1977

Postprzez Drezyna » czwartek 06 października 2011, 11:56

szymon1977 napisał(a): Najlepszy przyklad to przejazd przez standardowe rondo w lewo. Choc potocznie sie mowi "na rondzie skrecilem w lewo", to a nia raz nie zmieniamy pasa ruchu na lewy i ani raz nie zmieniamy kierunku jazdy w lewo.

Niestety nie jest to takie proste i jednoznaczne. Raczej należy się pogodzić z możliwością różnej interpretacji, a nie obstawać przy jedynej - oczywiście swojej. We wskazanym przypadku weźmy pod uwagę rondo miniaturkę o promieniu 3 m. Niektórzy twierdzą, żeby sygnalizować przed takim rondem skręt w lewo jak na klasycznym skrzyżowaniu. Dlatego twierdzę, że nie łamiąc przepisów należy starać się możliwie jasno sygnalizować innym, co zamierzam zrobić. Ostatecznie po to są przepisy, a nie dla satysfakcji egzaminatorów.
Drezyna

Postprzez Davve » czwartek 06 października 2011, 18:02

Jechałem dziś na tym rondzie, około godziny 13:30.
Egzamin zaliczony.

Dzięki za odpowiedzi, które w większości dopiero przeczytałem.:>
Davve

Powrót do Sytuacje na drodze