Wiadukt, most, a estakada

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wiadukt, most, a estakada

Postprzez Bury1 » wtorek 27 września 2011, 23:04

Witam
Mam pytanie w sprawie zakazu zatrzymywania się na estakadzie. Wg. przepisów brzmiących następująco:
Art. 49.

1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:

- w tunelu, na moście lub na wiadukcie;

Nie ma sprecyzowanego zakazu dla estakad, czy obowiązują inne przepisy czy jest to podciągnięte pod mosty lub wiadukty.
Chodzi mi o sytuację w jakiej zatrzymuję się policja w Katowicach na Estakadzie DTŚ (taki opis widnieje na stronie firmy) do kontroli prędkości. Zdjęcie poniżej.

http://imageshack.us/f/851/estakada.jpg/

Jest to pas wyłączony z ruchu, oddzielony pojedynczą ciągłą linią, znajdujący się na estakadzie.
Moje pytanie brzmi czy jest to zgodne z prawem czy policjant powinien sam sobie wystawić mandat ?? :)

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Bury1

Re: Wiadukt, most, a estakada

Postprzez szerszon » środa 28 września 2011, 07:26

A czy czasem ta policja nie wykonuje czynności słuzbowych ?
Stwarza zagrożenie BRD ?
szerszon

Postprzez njoy » środa 28 września 2011, 10:39

Estakada jest wtedy, gdy nie ma pod spodem drogi lub torów. To na zdjęciu to wiadukt.
Policja może się nie stosować do przepisów odnośnie postoju/zatrzymania pod warunkiem, że jest pojazdem uprzywilejowanym. Czyli po zatrzymaniu wymaga się używania świateł błyskowych niebieskich i świateł mijania/drogowych. Jeżeli tego nie ma - łamie przepisy.
njoy

Postprzez szerszon » środa 28 września 2011, 21:17

Czy znasz tak dobrze Ustawę o policji,że wykonując obowiazki słuzbowe( kontrolując prędkość) muszą robic dyskotekę ?
szerszon

Powrót do Sytuacje na drodze