przez Adas78 » poniedziałek 26 września 2011, 13:58
Mam wątpliwość dotycząca użycia znaku D-51. Pojawiła się ona u mnie dziś, gdy zobaczyłem jak postawione zostały te znaki w moim mieście. Na końcu i początku jednej z ulic znajdue się znak D51 z tabliczką "Na odcinku 2,1km". Niby wszystko ok (choc 2,1km to trochę za długi odcinek moim zdaniem) ale... w środku tej ulicy jest skrzyżowanie i to dość duże skrzyżowanie. Większość ludzi jadących tą ulica skręca na tym skrzyżowaniu. Znaki D-51 nie są powtórzone po tym skrzyżowaniu, więc osoba skręcająca w kontrolowaną fotoradarem ulicę nie jest o tym informowana. W rozporządzeniu w sprawie szczegółowych warunków dla znaków i sygnałów drogowych oraz rozporządzeniu o znakach i sygnałąch nie jest powiedziane, że znak D-51 ważny jest do skrzyżowania. Jednak ustawa o ruchu drogowym mówi wyraźnie, że miejsce kontroli powinno być oznakowane. W przypadku znaków zakazu powtarza się je po skrzyżowaniu dlatego, aby wszyscy mogli się z nimi zapoznać. W przypadku D51 ktoś o tym zapomniał. Wygląda na to, że chyba mamy bubel prawny. We wspomnianym rozporządzeniu w sprawie szczegółowych warunków dla znaków i sygnałów mówi się, że: "W przypadku gdy automatyczna kontrola prędkości będzie wykonywana przez strażników gminnych (miejskich) w trybie określonym w art. 129b ust. 4 ustawy, na początku odcinka drogi objętego okresową kontrolą umieszcza się znak D-51 z tabliczką z napisem „Na odcinku ...”. W treści napisu na tabliczce długość odcinka drogi poniżej 1000 m podaje się w metrach z dokładnością do 100 m, a od długości 1,0 km z dokładnością do 0,1 km." Co znacza termin "odcinek drogi"? Czy jest to dowolny odcinek ulicy, czy może dowolny odcinek pomiędzy skrzyżowaniami?