Znak D-51 - kontrola prędkości przez SG/SM

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Znak D-51 - kontrola prędkości przez SG/SM

Postprzez Adas78 » poniedziałek 26 września 2011, 13:58

Mam wątpliwość dotycząca użycia znaku D-51. Pojawiła się ona u mnie dziś, gdy zobaczyłem jak postawione zostały te znaki w moim mieście. Na końcu i początku jednej z ulic znajdue się znak D51 z tabliczką "Na odcinku 2,1km". Niby wszystko ok (choc 2,1km to trochę za długi odcinek moim zdaniem) ale... w środku tej ulicy jest skrzyżowanie i to dość duże skrzyżowanie. Większość ludzi jadących tą ulica skręca na tym skrzyżowaniu. Znaki D-51 nie są powtórzone po tym skrzyżowaniu, więc osoba skręcająca w kontrolowaną fotoradarem ulicę nie jest o tym informowana. W rozporządzeniu w sprawie szczegółowych warunków dla znaków i sygnałów drogowych oraz rozporządzeniu o znakach i sygnałąch nie jest powiedziane, że znak D-51 ważny jest do skrzyżowania. Jednak ustawa o ruchu drogowym mówi wyraźnie, że miejsce kontroli powinno być oznakowane. W przypadku znaków zakazu powtarza się je po skrzyżowaniu dlatego, aby wszyscy mogli się z nimi zapoznać. W przypadku D51 ktoś o tym zapomniał. Wygląda na to, że chyba mamy bubel prawny. We wspomnianym rozporządzeniu w sprawie szczegółowych warunków dla znaków i sygnałów mówi się, że: "W przypadku gdy automatyczna kontrola prędkości będzie wykonywana przez strażników gminnych (miejskich) w trybie określonym w art. 129b ust. 4 ustawy, na początku odcinka drogi objętego okresową kontrolą umieszcza się znak D-51 z tabliczką z napisem „Na odcinku ...”. W treści napisu na tabliczce długość odcinka drogi poniżej 1000 m podaje się w metrach z dokładnością do 100 m, a od długości 1,0 km z dokładnością do 0,1 km." Co znacza termin "odcinek drogi"? Czy jest to dowolny odcinek ulicy, czy może dowolny odcinek pomiędzy skrzyżowaniami?
Adas78

Re: Znak D-51 - kontrola prędkości przez SG/SM

Postprzez BOLEKlodz » poniedziałek 26 września 2011, 14:58

Odcinek drogi, to dowojny jej fragment. Słuszne spostrzeżenie. Na mojej ulicy jest ta sama sytuacja, pomiędzy znakami są 3 skrzyżowania z drogami twardymi. Według tej ustawy, min. 100m przed miejscem kontroli powinien być znak informujący o tym. Mamy ciekawą sytuację, bo wyjeżdżając z bocznej drogi nie zostajemy powiadomieni o możliwości kontroli. Mamy podstawę do podważenia mandatu.
BOLEKlodz

Postprzez Adas78 » poniedziałek 26 września 2011, 15:11

BOLEKlodz napisał(a):Odcinek drogi, to dowojny jej fragment. Słuszne spostrzeżenie. Na mojej ulicy jest ta sama sytuacja, pomiędzy znakami są 3 skrzyżowania z drogami twardymi. Według tej ustawy, min. 100m przed miejscem kontroli powinien być znak informujący o tym. Mamy ciekawą sytuację, bo wyjeżdżając z bocznej drogi nie zostajemy powiadomieni o możliwości kontroli. Mamy podstawę do podważenia mandatu.

Witam kolegę z Łodzi (ja też jestem z Łodzi). Takich kwiatków związanych z D51 w naszym mieście jest klika (sam naliczłem już cztery). Oznakowanie przed fotoradarami SM/SG powinno składać się ze znaku D51 o raz tabliczki "Na odcinku .." - dokładnie tak jak zacytowałem w pierwszym poście w tym wątku. Odległości znaku od fotoradaru (100m o których piszesz, lub inne w zależności od dopuszcalnej prędkości) mają zastosowanie dla forotadarów innych niż należące do SM/SG. Więcej tutaj:
http://prawo.legeo.pl/prawo/rozporzadzenie-ministra-infrastruktury-z-dnia-22-czerwca-2011-r-zmieniajace-rozporzadzenie-w-sprawie-szczegolowych-warunkow-technicznych-dla-znakow-i-sygnalow-drogowych-oraz-urzadzen-bezpieczenstwa/
Problem w tym, że z tego rozporządzenia nie wynika obowiązek ponawiania znaku po każdym skrzyżowaniu. Z pewnością wynika to ze zdrowego rozsądku ale czy wynika z prawa o ruchu drogowym (art129b ust4)?
Adas78

Postprzez BOLEKlodz » wtorek 27 września 2011, 20:05

O tych 100m, to słyszałem chyba w radiu, ale przeczytałem i faktycznie nie ma o tym wzmianki.
Mieszkam przy Pomorskiej, gdzie od początku września stoją w/w znaki. przez pierwszy tydzień na tablicach był napis: "kontrola średniej prędkości", ale później usunęli "średnią", bo to wprowadzało kierowców w błąd. Podobną instalację widziałem gdzieś w okolicach Aleksandrowskiej i nawet byłem gotów jechać zgodnie z przepisami. Ale jak już napisałem: mamy tutaj paradoks, bo znaki powinny być ustawione przed wjazdem na odcinek, gdzie mierzona jest prędkość, więc zgodnie z logiką powinien być ponawiany co skrzyżowanie, lub na bocznych drogach, przed wjazdem na ten odcinek, podobnie, jak oznacza się np. strefowe ograniczenia prędkości, bo inaczej można się odwoływać od mandatu, z powodu złego oznakowania.
BOLEKlodz

Powrót do Sytuacje na drodze