Czy to ważne, czy się pokłócili? Werdykt policji jest prosty- wynika z niego jak można i jak trzeba jeździć.maryann napisał(a):i BUM.
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez maryann » poniedziałek 19 września 2011, 13:38
Czy to ważne, czy się pokłócili? Werdykt policji jest prosty- wynika z niego jak można i jak trzeba jeździć.maryann napisał(a):i BUM.
przez szymon1977 » poniedziałek 19 września 2011, 14:03
To trzeba się nauczyć jeździć po rondach! - zmienić pas przed wyjazdem i zachować szczególna ostrożność
przez jordan » poniedziałek 19 września 2011, 16:54
przez szymon1977 » poniedziałek 19 września 2011, 17:25
jordan napisał(a):...jeśli ktoś chce jechać prosto z wewnętrznego pasa i zmienić przed wyjazdem na zewnętrzny to może to być niewykonalne bo odległość między wlotami a wylotami nie jest duża. I co wtedy?
przez jordan » poniedziałek 19 września 2011, 17:38
przez szymon1977 » wtorek 20 września 2011, 00:38
przez georg » poniedziałek 16 stycznia 2012, 19:19
przez Cyberix » czwartek 06 września 2012, 14:24
georg napisał(a):W związku z tym jedynym sposobem bezpiecznego pokonania ww. "bezkolizyjnego ronda" jest obserwacja manewrów innych kierowców, a jazda zgodnie ze znakami nie ma najmniejszego znaczenia.
przez maryann » czwartek 06 września 2012, 14:49
przez szymon1977 » sobota 08 września 2012, 01:00
Jak to nie można? F-11 określa, który pas mogę zając przed skrzyżowaniem jeżeli zamierzam np. przejechać przez to skrzyżowanie na wprost. Więc zajmuję przed skrzyżowaniem lewy pas. Wjeżdżając na skrzyżowanie zmieniam kierunek jazdy a tym samym pas ruchu, którym dojechałem do skrzyżowania kończy się i wjeżdżam na inny. Jadę wokół wyspy centralnej, następnie przed opuszczeniem ronda zmieniam pas z lewego na prawy bo taki mam obowiązek wynikający z Art.22.2.2.1. W tym miejscu już nie mam strzałek, więc zmieniając kierunek jazdy zachowuję się zgodnie z przepisami ogólnymi.maryann napisał(a):Trochę nienormalne jednak jest stawianie obok siebie powyższego F11 z C12. Wykluczają się - nie można równocześnie wykonać dwóch różnych poleceń.
przez Cyberix » sobota 08 września 2012, 09:04
georg napisał(a):Około godziny 19.00 dojeżdżając w opadzie deszczu (utrudniona widoczność) do ronda od strony Kielc jechałem prawym pasem i tym pasem wjechałem na puste rondo. Ponieważ jechałem w kierunku Warszawy włączyłem kierunkowskaz w lewo
maryann napisał(a):Trochę nienormalne jednak jest stawianie obok siebie powyższego F11 z C12. Wykluczają się - nie można równocześnie wykonać dwóch różnych poleceń.
szymon1977 napisał(a):Faktem jest, że w tej sytuacji lepszym rozwiązaniem byłoby przeznaczenie pasów ruchu przed skrzyżowaniem prawego do przejazdu przez skrzyżowanie na wprost lub w prawo, a lewego do przejazdu przez skrzyżowanie w lewo. Choć istniejące oznakowanie jest pewnym błędem "taktycznym" Drogowców
przez rusel » sobota 08 września 2012, 12:12
przez szymon1977 » niedziela 09 września 2012, 01:25
170 napisał(a):§ 72.3. Umieszczona na znaku F-10 lub F-11 strzałka zezwalająca na skręcanie w lewo ze skrajnego lewego pasa ruchu oznacza także zezwolenie na zawracanie, chyba że jest to zabronione znakiem B-23 lub ruch jest kierowany sygnalizatorem S-3.
§ 87.2. Strzałka kierunkowa P-8 (dop. szymon1977) zezwalająca na skręcanie w lewo, umieszczona na skrajnym lewym pasie ruchu, oznacza także zezwolenie na zawracanie, chyba że jest to zabronione znakiem pionowym B-23 lub ruch jest kierowany sygnalizatorem S-3.
przez rusel » niedziela 09 września 2012, 11:00