Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szerszon » poniedziałek 22 sierpnia 2011, 08:40
przez cman » poniedziałek 22 sierpnia 2011, 08:51
Olin napisał(a):Dodam jeszcze że zapisy z rozporzadzania 220 dot. tabliczki T-6a świadcza jednoznacznie, iż jadac droga z pierwszęństwem na tym skrzyzowaniu zmieniamy kierunek jazdy - rozdz. 5.2.
przez szerszon » poniedziałek 22 sierpnia 2011, 08:54
przez cman » poniedziałek 22 sierpnia 2011, 09:19
przez szymon1977 » poniedziałek 22 sierpnia 2011, 09:56
przez maryann » poniedziałek 22 sierpnia 2011, 10:16
cman napisał(a):Ja osobiście na tych zdjęciach nie bardzo widzę coś, co jednoznacznie wskazałoby
Tak tylko czekałem, kiedy to ktoś zauważy- na szczęście niemal natychmiast. Ja, praktycznie, na pewno bym zasygnalizował w prawo a w lewo nie. P8 kazałyby inaczej niż widać, ale ich tu nie ma. Tabliczka jednoznacznie nie pokazuje, czy aby na tym skrzyżowaniu mamy też i zakręt- ale mamy. Co więcej tabliczka zawiera błąd opisujący drogę podporządkowaną- ona nie jest prosto, tylko wyraźnie trzeba w nią skręcić w prawo i to zamigać.Aver napisał(a):Tyle tylko, że przebieg dróg na tabliczce jest troszkę inny niż ten w rzeczywistości...
przez Cyberix » poniedziałek 22 sierpnia 2011, 10:21
przez cman » poniedziałek 22 sierpnia 2011, 11:06
przez Cyberix » poniedziałek 22 sierpnia 2011, 11:24
przez maryann » poniedziałek 22 sierpnia 2011, 12:54
przez Cyberix » poniedziałek 22 sierpnia 2011, 13:14
przez cman » poniedziałek 22 sierpnia 2011, 13:59
Cyberix napisał(a):bezsensowne teorie o tym, że ktoś przekracza wyznaczoną prawą krawędź jezdni i musi to sygnalizować.
cman napisał(a):Jeżeli jesteś na tyle zdolny, że na tych zdjęciach to widzisz, to może mógłbyś przedstawić szkic przebiegu jezdni, oczywiście taki, którego zgodność z rzeczywistością zagwarantujesz.
przez szymon1977 » poniedziałek 22 sierpnia 2011, 14:07
Ocena czy według geometrzycznego punktu widzenia droga z pierwszeństwem przebiega prosto, po łuku, czy się łamie jest niejednoznaczne nawet na tym forum, gdzie wiele osób ma dużą wiedzę i doświadczenie. A co dopiero wśród przeciętnych kierowców, którzy wogóle nie wiedzą o co chodzi. Na ten czas, skoro jest przez drogowców oznaczone jako łamane - to jest łamane. Można się najwyżej zastanowić, czy nie jest błędnie oznakowane. I jeżeli ktoś wywalczy u drogowców zmianę oznakowania to przestanie być łamane.cman napisał(a):...czy w tym przypadku pierwszeństwo jest rzeczywiście łamane ... jest już - że tak powiem - na wyższym poziomie wtajemniczenia.
przez cman » poniedziałek 22 sierpnia 2011, 14:13
szymon1977 napisał(a):Ocena czy według geometrzycznego punktu widzenia droga z pierwszeństwem przebiega prosto, po łuku, czy się łamie jest niejednoznaczne nawet na tym forum (...)
szymon1977 napisał(a):Można się najwyżej zastanowić, czy nie jest błędnie oznakowane.
przez szymon1977 » poniedziałek 22 sierpnia 2011, 14:34
Tylko nie wiem dlaczego niektórzy uzależniają sygnalizację manewrów właśnie od tego co widzi kierowca zamiast stosować się do oznakowania.cman napisał(a):...nie widzimy tego co widzi kierujący podczas jazdy...