Z całej naszej dyskusji o rondach wynika moim zdaniem, że przepisy o ruchu drogowym dotyczące rond nie nadążają za coraz nowocześniejszym ich oznakowaniem. W latach siedemdziesiątych ronda były rzadkością, a jeśli już były, to jednopasowe. I na takich rondach najlepiej sprawdzała się, jak to się teraz mówi:"szkoła krakowska". Obecnie, na coraz to bardziej rozbudowanych i oznakowanych rondach szkoła ta często nie sprawdza się. Widzę to wyraźnie mimo, że do nie dawna byłem jej zagorzałym zwolennikiem. Zauważyłem, że zjeżdżając z niektórych rond prowadzą mnie pasy i miganie prawym kierunkowskazem jest mało sensowne a może być nawet mylące. Dlatego prawidłowe ( czytaj: sensowne ) oznakowanie poziome na rondzie jest bardzo ważne moim zdaniem. Pozwala bowiem uniknąć różnych interpretacji przepisów. Może jednak zaistnieć problem (nikt go na razie nie zauważył) kiedy na znakach poziomych zalegać będzie śnieg.
Odnośnie znaku A-7 ( ostrzega o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem) przed rondem, to uważam, że tą drogą z pierwszeństwem jest:
-na rondzie z pasami dookoła wyspy-właśnie ta droga dookoła wyspy
-na rondzie z pasami prowadzącymi do zjazdu-właśnie ta droga prowadząca do zjazdu (wszystkie pasy).
Odnośnie zmiany kierunku jazdy na rondzie z pasami dookoła wyspy- w przytoczonym przez Cyberix-a przepisie czytamy:
"Przez zmianę kierunku ruchu rozumie się takie prowadzenie pojazdu, które nie jest wymuszone przebiegiem drogi, lecz wynika z woli jadącego(...)". Przebieg drogi wyznaczają pasy oznakowane liniami przerywanymi dookoła wyspy, a więc nie zmieniamy kierunku jadąc tak oznakowanym rondem dookoła wyspy.
Na przedstawionym rysunku pojazd jedzie po drodze. Moim zdaniem skrzyżowanie jest na drodze, czyli jest jej częścią. Rondo to również skrzyżowanie.
http://www.autocentrum.pl/?FF=546&file= ... 236.66.jpgWynika z tego, że droga prowadzi tak jak są poprowadzone pasy. Moim zdaniem na rondzie nie powinno być czegoś takiego jak niewyznaczone pasy ruchu, ponieważ może to prowadzić do różnic w wyznaczaniu ich kierunku przez pojazdy.