Rondo Radom Kolizja

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo Radom Kolizja

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 08 sierpnia 2011, 15:05

bac napisał(a):nie-rondzie nikomu nie przychodzi do głowy, żeby fragmenty jezdni na skrzyżowaniu przypisywać do jakiejś "dodatkowej" drogi.

Mi przychodzi. Mamy takie oto skrzyżowanie zaznaczone na pomarańczowo. Kilka pytań:
1. Czy obszar zaznaczony na czerwono to droga?
2. Częścią/kontynuacją której z dróg jest obszar zaznaczony na czerwono , czy jest może "nową" drogą?
3. Czy obszary zaznaczone na niebiesko to "małe skrzyżowania" znajdujące się wewnątrz "dużego skrzyżowania"?
4. Czy błędem jest stwierdzenie: Przedstawione na rysunku skrzyżowanie jest zespołem trzech skrzyżowań połączonych odcinkami dróg (zaznaczonymi na żółto oraz czerwono)?

Proszę o poparcie się Przepisami i nie udzielanie odpowiedzi "nie bo nie".
Ostatnio zmieniony poniedziałek 08 sierpnia 2011, 20:37 przez szymon1977, łącznie zmieniany 10 razy
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez maryann » poniedziałek 08 sierpnia 2011, 15:24

bac napisał(a):Zupełnie tak, jak na każdym innym skrzyżowaniu.
Staram się sklonić Cię do otwarcia oczu- popatrz, to naprawdę takie same skrzyżowania? Nazywają się inaczej, wyglądają inaczej inne zasady mają. No co Ty? Zdjąłeś okoulary i mówisz "Nie widzę różnicy".
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez bac » poniedziałek 08 sierpnia 2011, 21:41

szymon1977 napisał(a):Mamy takie oto skrzyżowanie zaznaczone na pomarańczowo. Kilka pytań:
2. Częścią/kontynuacją której z dróg jest obszar zaznaczony na czerwono , czy jest może "nową" drogą?
3. Czy obszary zaznaczone na niebiesko to "małe skrzyżowania" znajdujące się wewnątrz "dużego skrzyżowania"?
4. Czy błędem jest stwierdzenie: Przedstawione na rysunku skrzyżowanie jest zespołem trzech skrzyżowań połączonych odcinkami dróg (zaznaczonymi na żółto oraz czerwono)?

1. Nie. Najkrócej rzecz ujmując:
    PoRD napisał(a):Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:
    1) droga - wydzielony pas terenu (...)
    2) droga twarda - drogę z jezdnią o nawierzchni bitumicznej, betonowej (...) jeżeli długość nawierzchni przekracza 20 m; inne drogi są drogami gruntowymi;

Ponieważ takie rękawy są najczęściej krótsze, niż 20 m, nie są drogami twardymi.
  2. Jest częścią obydwu dróg. Na tym w końcu polega skrzyżowanie: dwie drogi przecinają się, a więc obszar przecięcia (skrzyżowanie) jest wspólny dla obu.
  3. Nie ma drogi - nie ma skrzyżowania.
  4. j.w.

maryann napisał(a):Staram się sklonić Cię do otwarcia oczu- popatrz, to naprawdę takie same skrzyżowania? Nazywają się inaczej, wyglądają inaczej inne zasady mają. No co Ty? Zdjąłeś okoulary i mówisz "Nie widzę różnicy".

Dla pewności, żebym wiedział, w którą stronę zmierzasz w swoich kwiecistych postach... Uważasz, że pierścień wokół ronda stanowi osobną drogę?
bac

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 08 sierpnia 2011, 22:15

(Na potrzeby przykładu przyjmijmy, że rękaw ma ponad 20m długości)

Ad 1. Stwierdziłeś, że jest to droga, o rodzaj nie pytałem. Zakładając, że ma długość większą niż 20 m jest to droga utwardzona.

Ad 2. Art. 2.
Użyte w ustawie określenia oznaczają:
droga - wydzielony pas terenu...

Coś co kształtem przypomina literkę Y nie jest już pasem terenu, nie może więc być już drogą. Zaryzykuję, więc stwierdzenie że jest to "nowa" droga, a nie część/kontynuacja którejkolwiek z dróg.

Nadal ciekaw jestem odpowiedzi na pytania:

-----

bac napisał(a):Uważasz, że pierścień wokół ronda stanowi osobną drogę?

Mi osobiście wystarczy stwierdzenie, że to coś po czym jeździmy wokół wyspy centralnej jest drogą. Uważam, że musimy dokładnie określić, po czym tak naprawdę jedziemy, aby wiedzieć jakie Przepisy w danej sytuacji należy zastosować, lub raczej aby nie pominąć Przepisów, do czego co niektórzy usilnie próbują tutaj przekonywać.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 08 sierpnia 2011, 23:19 przez szymon1977, łącznie zmieniany 3 razy
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez dylek » poniedziałek 08 sierpnia 2011, 22:29

maryann napisał(a):
bac napisał(a):Zupełnie tak, jak na każdym innym skrzyżowaniu.
Staram się sklonić Cię do otwarcia oczu- popatrz, to naprawdę takie same skrzyżowania? Nazywają się inaczej, wyglądają inaczej inne zasady mają. No co Ty? Zdjąłeś okoulary i mówisz "Nie widzę różnicy".

maryann - z tym otwarciem oczu to dobry pomysł ;)
Ciekawe jak szeroko je trzeba otwierać, by dostrzec to co ty ;)
Mówisz - mają inne zasady...
To dopowiedz jeszcze gdzie na to znaleźć potwierdzenie ?? :D
To, że piszecie, że skrzyżowanie to nie skrzyżowanie, to ciut za mało.
Gdzie znalazłeś różnicowanie skrzyżowań w przepisach ??
Gdzie wyczytałeś, że na takich to takie zasady, a na innych inne ??
Bo chyba na jakiejś podstawie napisałeś: "inne zasady mają".
Wszyscy wiemy, że zasady odnośnie miejsc przecinania się kierunków ruchu są jedne..
I nie ma zróżnicowania.
Zróżnicowanie zrodziło się tylko w waszych głowach, bo widzicie oddzielną drogę tam, gdzie przepisy jej nie widzą.
I tu nie ma co dyskutować - napisane jest jasno :
Znak C-12 występujący łącznie ze znakiem A-7 oznacza pierwszeństwo kierującego znajdującego się na skrzyżowaniu przed kierującym wjeżdżającym (wchodzącym) na to skrzyżowanie.

Jadący rondem nie jest na drodze tylko na skrzyżowaniu.

Dyskutować można, czy słusznie się dzieje, że nie ma podziału zasad z uwzględnieniem w podziale rond.
Może kiedyś doczekamy, że zostanie to spisane.
Ale na obecną chwilę - czy się to nam podoba, czy nie - to mamy jedne zasady niezależnie czy jest wyspa, czy jej nie ma; czy jest C-12, czy go brak; czy wyspa jest maciupka, czy też ogromna..
I tu dyskusja nic nie da, bo jest jak jest.
Czas to w końcu zrozumieć, choć nie ma musu się z tym godzić...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 08 sierpnia 2011, 22:38

dylek napisał(a):...skrzyżowanie to nie skrzyżowanie...

Kto tak napisał poza Tobą?

dylek napisał(a):...bo widzicie oddzielną drogę tam, gdzie przepisy jej nie widzą.

Ja widzę po prostu drogę będącą elementem skrzyżowania. Wróć na stronę 10 dyskusji, we fragmentach Rozporządzeń cytowanych przez Cyberix-a bez problemu odnajdziesz wyraźnie napisane jest, że na skrzyżowaniu droga występuje. Wpadałoby w końcu przyjąć to do wiadomości.
Na temat tej drogi wiele możemy powiedzieć:
- jest to droga twarda,
- posiada jezdnię,
- jest jednokierunkowa mamy nakazany kierunek jazdy,
- posiada pasy ruchu, które mogą być wyznaczone liniami P-...

-----

Art. 2.
49. zespół pojazdów - pojazdy złączone ze sobą
szymon1977

Postprzez mapmen » poniedziałek 08 sierpnia 2011, 23:53

Obrazek

Mi przychodzi. Mamy takie oto skrzyżowanie zaznaczone na pomarańczowo. Kilka pytań:

Tak, a dokladniej jest to część drogi

Nalezy do drogi pionowej

Nie. Są to pola utworzone przez punkty kolizyjne będące precięciami kierunkow ruchu.

Tak, jest błędem

Ad 2. [i]Art. 2.
droga - wydzielony pas terenu...

Coś co kształtem przypomina literkę Y nie jest już pasem terenu, nie może więc być już drogą. Zaryzykuję, więc stwierdzenie że jest to "nowa" droga, a nie część/kontynuacja którejkolwiek z dróg.[/i]
Poczytaj sobie warunki techniczne jakim powinny odpowiadać drogi publiczne ze szczególnym uwzglednieniem szerokości pasa drogowego

Ja widzę po prostu drogę będącą elementem skrzyżowania.
Jakby ci to wytlumaczyć, skrzyżowanie to jest społka cywilna, a drogi to wspólnicy. Tak jak s.c. nie ma osobowości prawnej i nie może posiadać majątku [choćby zlamanego grosza, czy brudu za paznokciem] tak skrzyżowanie nie posiada żadnej swojej wlasnej wyłączej drogi

Wróć na stronę 10 dyskusji, we fragmentach Rozporządzeń cytowanych przez Cyberix-a bez problemu odnajdziesz wyraźnie napisane jest, że na skrzyżowaniu droga występuje.
No jakby tam dwie drogi nie nachodzily na siebie to nie byłoby skrzyżowania

Wpadałoby w końcu przyjąć to do wiadomości.
Na temat tej drogi wiele możemy powiedzieć:
- jest to droga twarda,
- posiada jezdnię,
- jest jednokierunkowa mamy nakazany kierunek jazdy,
- posiada pasy ruchu, które mogą być wyznaczone liniami P-...

Tyle, że to wszystko, wlącznie z lezącą na chodniku guma do żucia nalezy do obu tych dróg. Wiec w pewnym momencie znajdujesz sie w takim miejscu, które nalezy do obu dróg [w tym drogi którą nadjechałes]. Gdy piszesz, ze znajdujesz sie nagle na nowej drodze jednoczesnie oznacza to, ze juz opusciles skrzyzwanie. I stoi to w sprzecznosci z definicją C-12, ktora mowi o tym, ze skrzyżowani jest jedno.
mapmen

Postprzez bac » wtorek 09 sierpnia 2011, 00:03

szymon1977 napisał(a): Stwierdziłeś, że jest to droga, o rodzaj nie pytałem.

Widać, z jakim zrozumieniem czytasz.
Napisałem, że tyle samo sensu jest w szukaniu "dodatkowej" drogi wokół ronda, co w szukaniu jej na nie-rondzie (na przykład na takim samym geometrycznie skrzyżowaniu, ale nieoznaczonym jako rondo).

szymon1977 napisał(a):Coś co kształtem przypomina literkę Y nie może więc być już drogą, nie jest już pasem terenu. Zaryzykuję, stwierdzenie że jest to "nowa" droga

Ryzykuj ile chcesz, co nie zmieni tego, że rękaw do skrętu w prawo nie może być osobną drogą (twardą), bo nie zawsze jest spełniony warunek konieczny - długość ponad 20 m. (Oczywiście wiesz o tym, że drogi inne, niż twarde są drogami gruntowymi).
I nie ma problemu, żeby jezdnia jednej drogi miała kształt literki Y (albo H - jak na przełączkach do zawracania).

szymon1977 napisał(a):Ja widzę po prostu drogę będącą elementem skrzyżowania

To, że wokół ronda biegnie coś, co "wygląda" na drogę, nie znaczy, że jest drogą, bo z definicji jest przecięciem innych dróg. Dojazd do garażu też nigdy nie będzie drogą, nawet jeśli dobudujesz do niego chodnik, ścieżkę rowerową i przejazd kolejowy dla bardziej "drogowego wyglądu".
bac

Postprzez szymon1977 » wtorek 09 sierpnia 2011, 00:33

Fragment Ustawy:
8.Przykłady oznakowania skrzyżowań.
8.1. Zasady ogólne.
Oznakowanie poziome stosuje się przede wszystkim na skrzyżowaniach dróg leżących w ciągach dróg z pierwszeństwem przejazdu, wyznaczając na ich powierzchni pasy ruchu wzdłuż drogi z pierwszeństwem.

Ustawodawca znalazł drogę na skrzyżowaniu skoro na powierzchni skrzyżowania oznacza pasy ruchu wzdłuż drogi z pierwszeństwem. Na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym stosuje się kilka odmian linii, które wyznaczając pasy ruchu. Skoro jest Pas ruchu musi być jezdnia, skoro jest jezdnia musi być droga.

-----

Racja Bac, nie do końca zrozumiałem intencję Twojej wypowiedzi. Czy jest sens szukać drogi czy nie ma? Jeżeli "rękaw" ma ponad 20m długości, to spełnia wymagania Prawnej definicji zarówno drogi, jak i drogi twardej. Oczywiście nie ma problemu, żeby jezdnia na jednej drodze miała kształt literki Y, albo żeby było kilka jezdni. Natomiast droga ma być pasem terenu. Dowolna droga w połączeniu z "rękawem" tego warunku już nie spełnia.
Ostatnio zmieniony wtorek 09 sierpnia 2011, 01:02 przez szymon1977, łącznie zmieniany 2 razy
szymon1977

Postprzez mapmen » wtorek 09 sierpnia 2011, 00:46

Fajnie, ze sie w koncu przyznałeś do bledu cytując ustawę.
mapmen

Postprzez szymon1977 » wtorek 09 sierpnia 2011, 01:23

mapmen napisał(a):tak skrzyżowanie nie posiada żadnej swojej wlasnej wyłączej drogi

Możliwe, ale z dróg się składa. Więc nie można chyba stwierdzić, że wjeżdżając na skrzyżowanie zjeżdżamy z drogi?
szymon1977

Postprzez mapmen » wtorek 09 sierpnia 2011, 09:38

No nie zjeżdzamy, nie wiem skąd tak trywialne pytania zadajesz.
mapmen

Postprzez szymon1977 » wtorek 09 sierpnia 2011, 10:06

dylek napisał(a):Jadący rondem nie jest na drodze tylko na skrzyżowaniu.

dylek napisał(a):Jak jest tylko przecinanie się kierunków to tylko te przepisy mają zastosowanie.

Dla mnie nie jest to takie oczywiste, na podstawie Przepisów, Ustaw i Rozporządzeń wychodzi mi wprost przeciwnie. Jak widać nie dla każdego. A chyba to jest to tworzenia dziwnych moim zdaniem teorii.

Według mnie, zastosowanie przepisów dotyczących manewrów wykonywanych podczas przejazdu przez skrzyżowanie, czyli zmiany kierunku, zmiany pasa ruchu, wyprzedzania, sygnalizacji wymienionych manewrów oraz związanego z tym obowiązku ustąpienia pierwszeństwa skutecznie zapobiegnie wystąpieniu przecinania się kierunków. Dziwie mnie więc na jakiej podstawie te przepisy są pomijane i starałem się do tego dojść.

Tyle. Więcej udowadniać, ani przekonywać nikogo nie zamierzam.
szymon1977

Postprzez maryann » wtorek 09 sierpnia 2011, 10:40

bac napisał(a):Dla pewności, żebym wiedział, w którą stronę zmierzasz w swoich kwiecistych postach... Uważasz, że pierścień wokół ronda stanowi osobną drogę?
Nie odpowiem ani tak ani nie bo jestem przeciwny pustemu gadaniu, a na konkretne argumenty nie odpowiada nikt- zapewne dlatego że są niewygodne do argumentowania, dlatego lepiej je zlekceważyć. A odpowiedź czy to droga taka czy owa do niczego nie prowadzi, nie ma żadnego znaczenia ani też nie mam pewności czy masz na myśli to, co ja rozumiem. Wyraźnym przykładem kolega:
dylek napisał(a):Ciekawe jak szeroko je trzeba otwierać, by dostrzec to co ty ;)
Mówisz - mają inne zasady...
To dopowiedz jeszcze gdzie na to znaleźć potwierdzenie ?? :D
To, że piszecie, że skrzyżowanie to nie skrzyżowanie, to ciut za mało.
Gdzie znalazłeś różnicowanie skrzyżowań w przepisach ??
Gdzie wyczytałeś, że na takich to takie zasady, a na innych inne ??
Bo chyba na jakiejś podstawie napisałeś: "inne zasady mają".
Jeszcze pokazać , gdzie patrzeć, by trzeba...
Inne zasady, to dopiero wnioski nieistniejące bez argumentów, które pominąłeś- no to jak zrozumiesz? Nigdy. Bo ambicja nie pozwala. Bo po co, bo trzebaby kursantów przeprosić... Niemożliwe. To jest motorem zaprzeczania logice, a nie dążenie do prawdziwych wniosków.
Powiedzmy, nie było Twojego postu, dylek, odpowiedz jeszcze raz, po kolei, porzadnie, jak mężczyzna:
maryann napisał(a):to naprawdę takie same skrzyżowania? Nazywają się inaczej, wyglądają inaczej[oznaczone inaczej- widziałeś kiedyś przed rondem A5 lub A6??] inne zasady mają.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szymon1977 » wtorek 09 sierpnia 2011, 11:17

Nie widzę żadnego sensu, w rozpatrywaniu, czy rondo to zwykłe skrzyżowanie, czy jakieś odmienne, ani jakie zasady obowiązują na rondzie a jakie na skrzyżowaniu. Prawo tego nie rozgranicza, więc stosujemy te same Przepisy na każdym skrzyżowaniu.

Nie można nie zauważyć istnienia na rondzie wokół wyspy centralnej pasów ruchu i nakazanego kierunku jazdy, oraz pierwszeństwa pojazdu jadącego na rondzie przed zamierzającym wjechać na rondo. Każdy przejazd przez rondo należy rozpatrywać według tych elementów. Według tych elementów musimy określić z jakich manewrów przejazd przez rondo się składa i w związku z tym, które Przepisy mamy zastosować.
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze