szymon1977 napisał(a):Uważasz, że mając strzałki przed skrzyżowaniem, które określają nam jedynie kierunki na pasach ruchu mamy się do nich ograniczać.
Coś ci się pomyliło, lub pozytywną ocenę na maturze ze zrozumienia czytanego tekstu dostałeś zbyt pochopnie

Nic tu o stosowaniu się do strzałek do tej pory nie pisałem.
Strzałki w kształcie jak z wklejonego przeze mnie "czarnego" ronda mogły by nie być tam malowane. (Szczegółowe warunki określają kiedy je malować i wyjaśniają również dlaczego można je tak malować - na forum już o tym pisałem)
Zasady ogólne mówią dokładnie to samo co te strzałki.
szymon1977 napisał(a):Pomijasz, że w momencie wjechania na rondo masz nowy pas ruchu, który biegnie wokół wyspy centralnej, oraz wszelkie Przepisy, które wynikają bezpośrednio z faktu istnienia tychże pasów ruchu oraz nakazanego kierunku jazdy wokół wyspy centralnej.
No pomijam - nie bez powodu.
Jak poczytasz co to jest pas ruchu to zrozumiesz dlaczego pomijam.
Definicje podstawowe PoRD to na pierwszych wykładach kursu...
Droga... jezdnia... pas ruchu...
Byś miał "nowy pas ruchu" pas ruchu na rondzie - to musiałbyś mieć też na nim "nową" jezdnię...
By mieć "nową" jezdnię byś musiał tam mieć "nową" drogę...
A skoro nie masz "nowej" drogi to i jezdnia stara i pasy na tej jezdnie też nowe nie są. Te co są, nie są "nowe" lecz należą do przecinających się dróg na skrzyżowaniu.
szymon1977 napisał(a):Nie znalazłem w Przepisach żadnego sformułowania, w którym kierunki na pasach ruchu przed skrzyżowaniem zwalniałoby mnie ze stosowania się do jakichkolwiek Przepisów na skrzyżowaniu (w tym do kierunków na pasach ruchu na skrzyżowaniu).
Tego co tu piszesz nie rozumiem...
Cyberix pisał co oznaczają strzałki lub zasady ogólne..
Ty teraz chyba coś piszesz, że co innego przed rondem, a co innego już na rondzie...
Tyle, że ja tego nie ogarniam..
Weź mi narysuj rondo i kierunki na które zezwalają strzałki przed rondem..
Rozumiem, że na prawym pasie strzałka prosto/prawo zezwala ci po rondzie jechać dookoła i wyjeżdżać z niego w prawo.
Rozumiem, że strzałka na lewym pasie lewo/prosto zezwala ci jechać prosto dookoła wyspy.
Ale gdzie jest ten drugi dozwolony przez tą strzałkę kierunek w lewo?? przed wyspą, na wyspę - czy jak ??
szymon1977 napisał(a): Sytuacja jest więc zbyt skomplikowana aby ograniczyć się do:
Oddział 7. Przecinanie się kierunków ruchu
Uważam, że w tej sytuacji powinniśmy także stosować się m. in. do:
Oddział 4. Zmiana kierunku jazdy lub pasa ruchu
Jeżeli uwzględnisz także te przepisy, łatwo dojdziesz, w jaki sposób Prawo zabezpiecza przed wystąpieniem podanych przez Ciebie przykładowych kolizji, i w związku z tym, który kierowca jest winny.
Sytuacja jest prosta jak drut.
Jak jest tylko przecinanie się kierunków to tylko te przepisy mają zastosowanie.
To wasze zamotane naciąganie komplikuje sytuację.
szymon1977 napisał(a):Jestem tylko zwykłym kierowcą, ty Instruktorem. Proszę uzupełnij moją wiedzę, i wykaż w końcu, do których Przepisów nie muszę się stosować będąc na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym i przedstaw stosowną ku temu podstawę prawną.
Ja już to zrobiłem.
Nie stosuj przepisów o holowaniu jak nie holujesz, nie stosuj ograniczeń do 50km/h jak jedziesz w terenie zabudowanym pomiędzy 23:00 a 5:00, nie postępuj tak jak byś jechał prosto jeśli skręcasz w lewo lub zawracasz i nie stosuj przepisów o zmianie pasa jak go nie zmieniasz.
Artykułu prawnego chcesz na to by cię nie karali za brak prawa jazdy na autobus jak maluchem po drodze jedziesz ??
P.S. Dalej nie wiem dlaczego z rzekomych 3 zmian kierunku mam na rondzie sygnalizować tylko jedną i dlaczego przepisy o przecięciu się kierunków ruchu na rondzie mają zastosowanie tylko w 75%.
P.S. II - @ maryann - zielony nie zmienia pasa ani kierunku, a tylko przecina pas drogi poprzecznej jadąc prosto. Zmieniłby gdyby wjechał na pas drugiego zielonego.