Historia Egzaminowania do dodatkowych jazd

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Historia Egzaminowania do dodatkowych jazd

Postprzez Rilch » środa 03 sierpnia 2011, 14:51

Historia wygląda tak, że zrobiłem kurs na prawo jazdy dawno temu, oblałem teoretyczny i generalnie dałem sobie spokój. Teraz, chcąc przystąpić do egzaminu ponownie, tym razem porządnie, musiałem pojechać od Wydziału Komunikacji, kazać przesłać moje dokumenty to MORDu, po czym wziąć zaświadczenie (czy coś) dla ośrodka szkolenia żebym mógł wziąć dodatkowe jazdy.

Pojechałem więc do MORDu po takowe zaświadczenie, a tam mi powiedziano że mogą mi co najwyżej dać ksero badań lekarskich, że ośrodki szkolenia doskonale o tym wiedzą, że oni nic innego nie wydają itd. :eek2:

Zadzwoniłem więc ponownie do ośrodka szkolenia (sam nie wiem dlaczego nie od razu po odejściu od okienka, straciłbym mniej czasu, ale mniejsza o to), i tłumaczy mi kobieta że mam prosić o historię egzaminowania (czy coś takiego) a nie o zaświadczenie...

I teraz nie rozumiem - czy kobieta w MORDzie na prawdę nie mogła zrozumieć o co mi chodzi (nie sądzę żebym źle jej wytłumaczył o co mi chodzi, do czego potrzebuje taki "dokument" i nie mogła się domyślić jaki dokładnie papier potrzebuję), czy też MORD na prawdę nie wydaje czegoś takiego, a jutro znowu pojadę tam na marne i będę musiał robić cały kurs prawa jazdy od nowa???
Rilch

Re: Historia Egzaminowania do dodatkowych jazd

Postprzez adalberthus » środa 03 sierpnia 2011, 15:01

Ośrodkowi szkolenia chodziło o to, ile egzaminów miałeś negatywnych. Bo jak 3, to musisz wykupić tzw. kurs uzupełniający, po którym dostajesz zaświadczenie o ukończonym kursie.
Jednakże MORD, czy tam WORD takowego zaświadczenia nie wydaje i sam musisz wiedzieć, jakie przeszkolenie Ci potrzebne.
W Twoim przypadku, jak się zorientowałem po Twoim poście, wystarczy się podszkolić po tej przerwie, bo testy zdawałeś raz.
Powodzenia życzę.
jak chceta to jedźta, ale nie jedźta jak chceta
adalberthus

Postprzez qwer0 » środa 03 sierpnia 2011, 16:33

Ośrodkowi szkolenia chodziło o to, ile egzaminów miałeś negatywnych. Bo jak 3, to musisz wykupić tzw. kurs uzupełniający, po którym dostajesz zaświadczenie o ukończonym kursie.

Mozliwe, ale moze nazwyczajniej w swiecei chodzi o kwit o ukonczeniu szkolenia?
Przeciez czlowiek z ulicy, nie moze od razu pojsc i wykupic jazd. Trzeba miec zaliczona teorie, badania lekarskie, dopiero mozna wsiasc do wozu.
Skoro wszystkie kwity zostawil w wordzie, a te trafily do WK, to na podstawie czego ma sie chlopak na jazdy zapisac??
Chyba o to chodzi, bo jakie inne zaswiadczenie moze chciec OSK??
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Rilch » środa 03 sierpnia 2011, 17:21

Właśnie o to chodzi, oni nie mogą mnie zapisać na dodatkowe jazdy jeżeli nie mają potwierdzenia, że mam zdany egzamin wewnętrzny (które to potwierdzenie jest teraz w MORDzie), a na podstawie własnych dokumentów że u nich byłem też nie mogą, bo "mogłem już zdać prawo jazdy a oni o tym przecież nie wiedzą" i wtedy byłby inny cennik, czyli mógłbym ich oszukać... Czy coś w tym stylu...

Swoją drogą powinienem był zrobić sobie sam kopię tego zaświadczenia zaraz jak ją dostałem...

Pytanie pozostaje - jakie dokumenty/kserokopie mogę w rzeczywistości dostać od MORDu a jakich nie?
Rilch

Postprzez qwer0 » środa 03 sierpnia 2011, 17:38

Teoretycznie to sa Twoje dokumenty, tylko ze znajac zycie zrobienie xera na miejscu, to bedzie 5zl od sztuki :P
Chodzi glownie o badania i zaswiadczenie o ukonczeniu kursu.

Jesli sie boja, ze juz mozesz miec prawko, to po prostu napisz oswiadczenie, ze nie posiadasz prawka i niech sie tym zadowola :P
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Rilch » czwartek 04 sierpnia 2011, 06:18

Jak dłużej nad tym myślę, to sprawa z lekka śmierdzi. Ośrodki jazdy mogą mnie wziąć na dodatkowe szkolenia także jeżeli będę miał wyznaczoną datę egzaminu.

Tylko, że za to jest pobierana oczywista opłata w MORDzie.

Czyżby oni mogli o tym wiedzieć i celowo nie wydawać innych (bezpłatnych, ew. 50gr za kserokopię), żeby wpływało do nich więcej kasy? Mam nadzieję, że nie snuję tutaj zbytnich teorii spiskowych, dużo kasy i tak by w ten sposób do nich chyba nie wpłynęło... Zobaczymy co mi powiedzą dzisiaj lub jutro jak tam pojadę.

EDIT:
Koniec końców okazało się że cała ta historia egzaminowania w ogóle nie była potrzebna do OSK... Byłaby potrzebna i tylko wtedy wydawana przez MORD gdybym nie zdał trzykrotnie egzaminu teoretycznego.
Rilch

Postprzez oskinstruktor » czwartek 04 sierpnia 2011, 20:46

Idź do swojego ośrodka egzaminacyjnego i poproś o swoją historię egzaminów. Dostaniesz ten wydruk i zanieś go do OSK. Ośrodek w tym momencie ma "podkładkę" na podstawie czego przyjmuje Cię na szkolenie uzupełniające.
Wydruk dostaniesz od ręki i bezpłatnie.
oskinstruktor

Powrót do Szkolenie kierowców