Który pas należy zająć w tej sytuacji?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Który pas należy zająć w tej sytuacji?

Postprzez szymon1977 » wtorek 02 sierpnia 2011, 19:13

dylek napisał(a):...jazda wokół wyspy to jazda prosto i można się w to kółko kręcić dowolnym pasem nic nie migając... A wyjechać trzeba z kółka z prawego pasa z prawym kierunkowskazem... Co już nie trzeba tego robić obowiązkowo z prawego pasa z prawym kierunkowskazem

Czyżby ktoś sugerował, że prawidłowe jest zachowanie jak na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym pomimo braku ustawienia C-12 na wjeździe? Co w ogóle ma do tego wyspa centralna?
Ostatnio zmieniony wtorek 02 sierpnia 2011, 19:24 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Cyberix » wtorek 02 sierpnia 2011, 19:18

A mnie to wygląda na parking centralny :lol:
Cyberix

Postprzez maryann » środa 03 sierpnia 2011, 08:45

szymon1977 napisał(a):Co w ogóle ma do tego wyspa centralna?
To, że w PoRD występuje tylko w kontekście ronda. Inaczej może to być np. nazwa zwyczajowa bez żadnego znaczenia porządkującego ruch, poza fizycznym istnieniem.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Overmind » poniedziałek 15 sierpnia 2011, 16:26

maryann napisał(a): Inna droga może być uznana za skręt w prawo lub jazdę prosto; jeśli jest trzecia, to nie ma wątpliwości- wszystkie kierunki obsadzone.

Czyli na skrzyżowaniu, na którym mogę wjechać w jedną z trzech dróg: jedną prowadzącą w prawo, a dwie w lewo, to skręcenie w jedną z tych dróg prowadzących w lewo jest tak naprawdę jazdą na wprost?

Dodatkowe pytanie: czy na omawianym skrzyżowaniu pojazdy wjeżdżające z tej dwupasmówki w drogę nr 3 muszą ustępować pierwszeństwa pojazdom jadącym z drogi nr 4?

Co do reszty się zgadzam - wjazd w 1 i 2 nie jest, ściśle rzecz biorąc, zawracaniem, tylko skrętem w lewo, tak jak mówisz.
Overmind

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 15 sierpnia 2011, 20:18

szymon1977 napisał(a):Co w ogóle ma do tego wyspa centralna?

maryann napisał(a):To, że w PoRD występuje tylko w kontekście ronda. Inaczej może to być np. nazwa zwyczajowa bez żadnego znaczenia porządkującego ruch, poza fizycznym istnieniem.

Dokładnie to miałem na myśli.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Cyberix » poniedziałek 15 sierpnia 2011, 21:09

Skrzyżowanie z wyspą centralną jest skrzyżowaniem skanalizowanym z wewnętrznymi powierzchniami akumulacyjnymi przy wyspie centralnej dla skręcających w lewo pojazdów. Typowym rozwiązaniem jest wyposażenie tego skrzyżowania w sygnalizację świetlną.

http://www.luz.krakow.pl/skrzyz/img/d_plcent.jpg

Innymi słowy, właściwie skrzyżowanie z wyspą centralną to rondo bez C12 :)
Cyberix

Postprzez maryann » wtorek 16 sierpnia 2011, 09:57

Overmind napisał(a):Czyli na skrzyżowaniu, na którym mogę wjechać w jedną z trzech dróg: jedną prowadzącą w prawo, a dwie w lewo, to skręcenie w jedną z tych dróg prowadzących w lewo jest tak naprawdę jazdą na wprost?
Zdziwiony?? Każde dziwne skrzyżowanie trzeba trochę wyczuć i zachowac się zrozumiale, ale zasada jest taka. Bo na jakiej podstawie inna? Jak inaczej czytelnie sygnalizować?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Overmind » piątek 26 sierpnia 2011, 13:05

Czy ktoś może odpowiedzieć na pytanie, które zadałem w ostatnim poście:

"Dodatkowe pytanie: czy na omawianym skrzyżowaniu pojazdy wjeżdżające z tej dwupasmówki w drogę nr 3 muszą ustępować pierwszeństwa pojazdom jadącym z drogi nr 4?"

Odpowiedź interesuje mnie zwłaszcza w kontekście wypowiedzi maryanna, według którego skręt z A lub B na 3 jest jazdą na wprost.
Overmind

Postprzez dylek » piątek 26 sierpnia 2011, 17:06

Cyberix napisał(a):Skrzyżowanie z wyspą centralną jest skrzyżowaniem skanalizowanym z wewnętrznymi powierzchniami akumulacyjnymi przy wyspie centralnej dla skręcających w lewo pojazdów. Typowym rozwiązaniem jest wyposażenie tego skrzyżowania w sygnalizację świetlną.

http://www.luz.krakow.pl/skrzyz/img/d_plcent.jpg

Innymi słowy, właściwie skrzyżowanie z wyspą centralną to rondo bez C12 :)

Cyberix - a co powiesz na
Skrzyżowanie
lub
Skrzyżowanie2
To też ronda tylko bez C-12, czy skrzyżowania spełniające twoją definicję ?? :D
A może nie spełniają, więc nie są skrzyżowaniami z wyspą centralną ?? :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » sobota 27 sierpnia 2011, 23:14

A ja zrobiłem tak:
1. narysowałem sobie schematycznie skrzyżowanie wraz z oznakowaniem poziomym i pionowym.
2. na podstawie znaków stop i ustąp pierwszeństwa zaznaczyłem jasnym szarym przebieg drogi z pierwszeństwem przejazdu przez skrzyżowanie.
3. dorysowałem na żółto brakujące linie wyznaczające pasy ruchu, i strzałki kierunkowe zgodne z "domyślnymi".
4. na niebiesko zaznaczyłem teoretycznie możliwe kierunki jazdy z pasów ruchu
5. na 10 możliwych kierunków 6 wyszło mi niemożliwych do wykonania

Wydaję mi się, że tak oznakowane skrzyżowanie jest błędem, i jedyne co pozostaje to jechać tak, jak jadą samochody przed nami aby nie wprowadzać zamieszania i nie doprowadzić do kolizji.
szymon1977

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze