Artykuł 91 ( Okres próbny) Ustawa dot.Kierowców

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Artykuł 91 ( Okres próbny) Ustawa dot.Kierowców

Postprzez wukofan84 » sobota 09 lipca 2011, 09:49

rogal napisał(a):Prawo nie działa wstecz ;)

No właśnie, więc mając prawko zdane na początku tego roku mogę tym bardziej odetchnąć :P
wukofan84

Postprzez Anouk88 » sobota 30 lipca 2011, 14:30

Czy ktoś wie d kiedy ta ustawa obowiązuje? Zdałam prawo jazdy w lutym i niespecjalnie mam ochotę płacić WORD'owi kolejną kasę (jakby im mało było tego co już zarabiają :wink: ), a 300zł piechotą nie chodzi...

Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc :)
Anouk88

Postprzez michooo » sobota 30 lipca 2011, 14:52

michooo

Postprzez Blablak » niedziela 31 lipca 2011, 15:07

Anouk88 napisał(a):Czy ktoś wie d kiedy ta ustawa obowiązuje? Zdałam prawo jazdy w lutym i niespecjalnie mam ochotę płacić WORD'owi kolejną kasę (jakby im mało było tego co już zarabiają :wink: ), a 300zł piechotą nie chodzi...

Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc :)

No skoro już zdałaś to Ciebie to nie obowiązuje, ponieważ prawo nie działa wstecz. Na interii nawet jest napisane ' Zmiany w ustawie Prawo o Ruchu Drogowym (bez projektowanej dopiero ustawy o CEPiK) wejdą w życie 11 lutego przyszłego roku. '
http://motoryzacja.interia.pl/prawo_jaz ... ec,1640659

Więc nawet gdyby to obowiązywało też osoby które zdały, to jeżeli ktoś zdał już prawo jazdy w Lipcu tego roku lub wcześniej to do wejścia tej ustawy mija akurat 8 miesięcy co z tym idzie nie musimy już robić jakiegoś głupiego kursu i jeździć z listkiem i tymi ograniczeniami prędkości, jedynie obowiązywałby nas jakiś kolejny głupi wymysł (okres próbny) jeszcze przez 1,5 roku, gdzie po 3 wykroczeniach drogowych zabierają prawko i trzeba ponownie zdawać egzamin!

Nas (osoby które już zdały) dotknie tylko to co akurat mnie się podoba, czyli ' Na kurs reedukacyjny, a nie ponowny egzamin - jak obecnie, będą kierowane osoby, które za wykroczenia drogowe zbiorą 24 punkty karne (czyli maksymalną liczbę). ' . Kolejna rzecz która też mi się w tych nowych ustawach podoba to to że prawo jazdy kategorii A będzie od 24lat i nareszcie zmniejszy się liczba idiotów na motocyklach, a co do ludzi którzy chcieli zdawać normalne A po ukończeniu 18lat to też nie płaczcie, ponieważ będzie wprowadzone A2 tylko że na słabsze motocykle żebyście nie mogli szaleć i się zabijać. Reszta tych ustaw to według mnie głupoty, ale jak kto woli.

Aa i jeszcze koniec z bez terminowością (dla każdego, nawet jeżeli ktoś już ma bezterminowe) to też jest całkiem ok, ponieważ jeżeli jakiemuś staruchowi zdrowie nie pozwala jeździć niech już nie jeździ i nie sprawia niebezpieczeństwa.. Co do ludzi którzy pewnie płaczą, że już nie dostaną bezterminowego prawa jazdy i już pewnie budzi się w nich ogromna agresja :twisted: , uspokójcie się to tylko wymaga powtórzenia badań, zrobienia nowego zdjęcia i załatwienia sprawy w wydziale komunikacji i koniec wydają nowe prawko na kolejne 15lat. Ja mam terminowe na 7 lat i mnie to nie boli, ponieważ powtórzę badania i uaktualnię zdjęcie i dostanę świeże nowe prawko :D .
Blablak

Postprzez szofer80 » niedziela 31 lipca 2011, 22:57

nie narzekajcie szkoleń okresowych nigdy za wiele pod warunkiem że nie wiążą się ze zbyt wysokimi kosztami, ja zrobiłem prawko w 98 roku a niedawno przy okazji kursu C odświeżyłem sobie wiadomości pod okiem instruktorów

cytat:
"Kolejna rzecz która też mi się w tych nowych ustawach podoba to to że prawo jazdy kategorii A będzie od 24lat i nareszcie zmniejszy się liczba idiotów na motocyklach, a co do ludzi którzy chcieli zdawać normalne A po ukończeniu 18lat to też nie płaczcie, ponieważ będzie wprowadzone A2 tylko że na słabsze motocykle żebyście nie mogli szaleć i się zabijać. Reszta tych ustaw to według mnie głupoty, ale jak kto woli."

Wierzysz w to że na A2 osiemnastolatkowie będą przestrzegać warunek 35kW dla ich motocykla? Jakoś nie widzę jakby miał policjant podczas kontroli sprawdzić czy dany motocykl ma 35kW a nie np 50kW? Sam się przejedzie? :lol: . Zarejestrować motocykl można zgodnie z prawem a silnik później podrasować albo wsadzić inny silnik jaki się chce, dziś jednostkę napedową do wymiany traktuje się tak samo jak np. żarówkę.
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Postprzez qwer0 » poniedziałek 01 sierpnia 2011, 17:06

Wierzysz w to że na A2 osiemnastolatkowie będą przestrzegać warunek 35kW dla ich motocykla? Jakoś nie widzę jakby miał policjant podczas kontroli sprawdzić czy dany motocykl ma 35kW a nie np 50kW? Sam się przejedzie? :lol: . Zarejestrować motocykl można zgodnie z prawem a silnik później podrasować albo wsadzić inny silnik jaki się chce, dziś jednostkę napedową do wymiany traktuje się tak samo jak np. żarówkę.

W ten sposob, to zadna kat. nie ma racji bytu.
A bo to nikt z kat. B nie wozi wiecej niz 9 osob?? A to nie jeden przeladowuje busa, ze ma wiecej niz 3,5t??
Moc silnika jest wpisana w dowodzie rej, a w tym przypadku, ktory opisujesz, gdzie zmieniaja sie istotne dane (moc silnika) nalezy zglosic to do WK i wymienic dowod, wiec nie do konca zgodnie z prawem to bedzie.
A, ze nie kazdy to zrobi, to juz inna spawa.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez PeterQ » środa 03 sierpnia 2011, 14:54

Blablak napisał(a): Na interii nawet jest napisane ' Zmiany w ustawie Prawo o Ruchu Drogowym (bez projektowanej dopiero ustawy o CEPiK) wejdą w życie 11 lutego przyszłego roku. '
http://motoryzacja.interia.pl/prawo_jaz ... ec,1640659

...

Kolejna rzecz która też mi się w tych nowych ustawach podoba to to że prawo jazdy kategorii A będzie od 24lat i nareszcie zmniejszy się liczba idiotów na motocyklach, a co do ludzi którzy chcieli zdawać normalne A po ukończeniu 18lat to też nie płaczcie, ponieważ będzie wprowadzone A2 tylko że na słabsze motocykle żebyście nie mogli szaleć i się zabijać. Reszta tych ustaw to według mnie głupoty, ale jak kto woli.

Po pierwsze proszę się nie kierować portalami typu interia, wp, onet itd. bo tam chodzi tylko i wyłącznie o to, aby rozsiać propagandę i uzyskać jak największą oglądalność.
Według interii nowe kategorie wchodzą za rok, a art.139 w Ustawie już nie raczył nikt przeczytać? To samo tyczy się minimalnego wieku kat.A, gdyż weszła poprawka na mocy której kat.A od 24 lat również wchodzi 19 stycznia 2013 roku.
Po drugie proszę nie wyzywać motocyklistów od idiotów, ponieważ tylko kilka % z nas można tak nazwać (co prawda jestem motorowerzystą jak na razie, ale czuję silną więź ze społecznością). Na A2 też można się zabić, gdyż spokojnie można poruszać się motocyklem Suzuki GS 500 posiadając właśnie tą kategorię. Motocykl ten rozpędza się bez problemu do 180 km/h, do 100km/h w 5-6 sekund.

To tyle, a panikować nie ma co bo nowe kategorie jak i okres próbny posiadaczy kat.B wchodzi w 2013 roku. Prawo nie działa wstecz, wiec wszyscy co zdali przed 2013 nie mają się czego bać (chyba, że wejdzie kolejna poprawka mówiąca co innego).
PeterQ

Postprzez Blablak » środa 03 sierpnia 2011, 22:07

No przecież napisałem ' zmniejszy się liczba idiotów na motocyklach ' :eek2: :eek2: nic nie mam do normalnych ludzi na motocyklach
Blablak

Postprzez szofer80 » środa 03 sierpnia 2011, 22:39

pic na wode fotomontaż ,statystyki pokażą ale nie sądzę żeby kat A2 coś tu pomogła ,jak napisał przedmówca 35kW to za dużo żeby liczyć na to że przestaną się zabijać, już tyle razy pisałem, to przede wszystkim ograniczenie prędkości maksymalnej ma charakteryzować daną kategorię, ograniczenie mocy też ale to jest mniej ważne,zamiast bezmyślnie dokładać kategorii lepiej pokombinować z istniejącymi,najlepiej było tak jak do tej pory A1 i A, bo tylko A1 realnie ogranicza szarżę motocyklistom,wystarczyło wydłuzyć czas jej trwania, A1 mogłoby obowiązywać od 16 do 20 lat a później normalne A obserwuję z trwogą mnożące się jak stonka kategorie prawa jazdy.powód tego stanu rzeczy jest jeden i niezmienny.....

więc to ma być przykład motocykla A2 który w zamierzeniu ma coś ograniczać?

http://www.youtube.com/watch?v=fWnUsWGn ... re=related
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Postprzez PeterQ » czwartek 04 sierpnia 2011, 13:30

Zgadzam się z kolegą wyżej. Powinni zrobić okres próbny kat.A, tak jak będzie miała kat.B i ograniczyć prędkość do 100km/h np. przez 3 lata. Przynajmniej normalni motocykliści nie musieliby 2 razy wydawać kasę na prawko i się stresować przy egzaminie.

Ja i tak będę zdawał po staremu, gdyż nowe kategorie jak już mówiłem wchodzą 19 stycznia 2013 roku, ale Kat.A2 to pomyłka według mnie...

Blablak napisał(a): ...a co do ludzi którzy chcieli zdawać normalne A po ukończeniu 18lat to też nie płaczcie, ponieważ będzie wprowadzone A2 tylko że na słabsze motocykle żebyście nie mogli szaleć i się zabijać.

Ja to odebrałem tak, że każdy chce zdobyć kat.A tylko po to żeby poszaleć...

Ale skończę już ten temat...
PeterQ

Postprzez galat » piątek 28 grudnia 2012, 14:21

witam,
trochę odgrzebuje temat:) ale teraz nie wiem co z tym okresem próbnym. Gdzieś tu ktoś wcześniej pisał, że ustawa wchodzi 1 stycznia 2013r. Czy coś się w tym temacie zmieniło? Co prawda zdałem prawo jazdy w październiku ale nie wiem czy teraz też mnie obowiązuje jakiś okres próbny, wszędzie piszą o tym nowym. Słyszałem, że przez rok po otrzymaniu prawa jazdy nie mogę popełnić 3 wykroczeń. Czy to prawda? Czy mam się czegoś jeszcze wystrzegać?
pozdrawiam
galat

Postprzez ella » piątek 28 grudnia 2012, 14:53

ella
Moderator

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka