Kat C egzamin praktyczny - cofanie:)

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Kat C egzamin praktyczny - cofanie:)

Postprzez sznajderro » środa 27 lipca 2011, 11:13

Witam serdecznie. Czy od 2009r zmieniły się jakoś znacząco przepisy na PJ kat C? Ja pierwszy raz zdawałem w 2009r w lutym i poległem na placu przy cofaniu po łuku wyjechałem za linię na kopercie. Jeśli juz dodaje temat to pozwolę sobie zadać pytanie a mianowicie czy to prawda ze teraz robiąc łuk do tyłu na kat C oczywiście można zatrzymać pojazd i zobaczyć sobie ile jeszcze można cofnąć? zeby np znów sie nie powtórzyła sytuacja jaką miałem w 2009r? pozdrawiam
sznajderro

Re: Kat C egzamin praktyczny - cofanie:)

Postprzez qwer0 » środa 27 lipca 2011, 11:39

Ze strony WORDu:
- w przypadku egzaminu w zakresie prawa jazdy kategorii T, B+E, C+E, C1+E, D, D+E, D1+E dopuszcza się jedno opuszczenie pojazdu w czasie wykonywania zadania.

Z tego wynika, ze dla kat. C nic sie nie zmienilo.

Wiadomo, ze wsiadajac w jakies inne auto po raz pierwszy nie ogarniemy od razu wg obrazu w lusterku ile jeszcze dokladnie mozemy cofnac.

Na poczatku powienienies miec ustawiony samochod na poczatku luku w odpowiedniej pozycji. Obierz sobie jakis punkt na aucie/skrzyni wzgledem linii koncowej lub jakis punkt obok auta i podjedz tak samo.
Istotne jest tez odpowiednie ustawienie lusterek. Najlepiej jest je ustawic troche inaczej, niz robi sie to w osobowkach. Nie wystarczy widzec skrawka auta/skrzyni. Zeby wyeliminowac do maximum martwe pole, lusterka nalezy ustawic w ten sposob, aby widziec bok skrzyni, czy nawet tylny rog skrzyni. Przy takim ustawieniu znacznie latwiej oszacowac odleglosc w lustrze.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez sznajderro » środa 27 lipca 2011, 11:43

Czyli cofając po łuku do tyłu ciężarówką mogę zatrzymać się np 2-3 metry od "koperty- pola zatrzymania" w celu oszacowania rzeczywistej odległości? pozdrawiam
sznajderro

Postprzez qwer0 » środa 27 lipca 2011, 11:51

Przy kat. C - nie.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez mk61 » środa 27 lipca 2011, 13:42

Jedyne co się zmieniło, to to, że teraz nie trzeba pokazywać wszystkich świateł, płynów, wlewów itp. tylko wylosowane.
A poza egzaminem zmieniło się to, że jeśli będziesz chciał pracować w tym fachu, to obowiązuje Cię kwalifikacja wstępna, która trochę kosztuje. Najtaniej widziałem za 3000zł, a średnia to około 5-6tys. Gdybyś zdał przed 10.09.2009, to obowiązywałoby Cię tylko szkolenie okresowe (250-750zł).
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez sznajderro » środa 27 lipca 2011, 16:43

O kwalifikacji wiem i zrobię ją. Kolega wyzej ma rację. Dowiadywałem się w Grudziądzu - cena 3500zł. Trudno trzeba to trzeba. Ale warto:)
sznajderro

Powrót do Egzamin na prawo jazdy