Rondo - zjazd

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Rondo - zjazd

Postprzez shaka » poniedziałek 25 lipca 2011, 10:46

Witam,

Widziałem kilka takich tematów ale wiele postów było sprzecznych i sam już nie wiem jak jest poprawnie.

Mam rondo. Na którym są 2 lub więcej pasów. Czy można zjechać z lewego (jeśli są 2 pasy) lub środkowego (jeśli są 3) pasa z ronda ? I czy do gadania w tej sytuacji maja sam zjazd, 1 czy 2 pasmowy ?

Obrazek

Zakładamy że pokazuje zjazd z 2 pasami a nie wjeżdżam pod prąd . Takie są w moim mieście - Szczecinie.

Proszę o sensowe odpowiedzi.

Dziękuje, pozdrawiam !
shaka

Re: Rondo - zjazd

Postprzez maryann » poniedziałek 25 lipca 2011, 11:25

Oba pasy na 'wylocie' ronda są dla prawidłowo wyjeżdżających zeń, a więc pojazd na prawym pasie ma do wyboru prawy lub lewy pas drogi wylotowej. Temu na lewym w tym momencie pozostaje objechanie ronda dookoła i poprawne ustrawienie się. http://www.tvp.pl/krakow/motoryzacja/je ... 11/4185398
A więcej o rondach tu.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez shaka » poniedziałek 25 lipca 2011, 11:54

Czyli jak przepuszczałem. Zjazd z ronda można wykonać jedynie z prawego pasu. Lewy służy jedynie do tego by nie blokować prawego a wjechać na niego w odpowiednio wcześniej i opuścić rondo.

Dziękuje bardzo.

Chyba polubiłem serie filmów "Jedź Bezpiecznie".
shaka

Postprzez maryann » poniedziałek 25 lipca 2011, 12:06

W którymś z tej serii trzech odcinków o rondach Pan Marek radzi by taki manewr wjazdu na lewy pas wyjazdowy z pasa zewnętrznego wykonywać ostrożnie, ze względu na częste przypadki opuszczania ronda z pasa wewnętrznego na ten sam lewy.
maryann

Postprzez tristan » poniedziałek 25 lipca 2011, 12:57

shaka napisał(a):Czyli jak przepuszczałem. Zjazd z ronda można wykonać jedynie z prawego pasu. Lewy służy jedynie do tego by nie blokować prawego a wjechać na niego w odpowiednio wcześniej i opuścić rondo.

jakkolwiek bardzo słuszna i godna wprowadzenia do PoRD zasada, to jednak jest to tylko jedna z interpretacji i niestety funkcjonują również inne, w tym wymuszone oznakowaniem (patrz rondo koło Spodka w Katowicach). Dlatego niestety póki Dworak tego nie wylobbuje do przepisów, będzie wolna amerykanka i każdy sąd ocenia po swojemu :(

shaka napisał(a):Chyba polubiłem serie filmów "Jedź Bezpiecznie".

też lubię, ale patrz z ostrożnością, bo pan Marek często łamie prawo, a im nowsze odcinki, tym więcej głupot pociska (jak np. sławetna akcja ,,Pierścieniem po rondzie''). Sporo popełnia też błędów nie komentowanych słownie, ale widocznych na filmie. Więc trzeba mocno przemyśliwać zawsze to, co prezentuje. Z tonu jego wypowiedzi odniosłem wrażenie, że popadł generalnie w silne zacietrzewienie (podejrzewam, że nie radzi sobie psychicznie z krytyką programów) i na siłę będzie forsował coś, co jest totalną bzdurą. (mówię ogólnie, bo owszem, moc sensownych informacji również podaje)
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez shaka » poniedziałek 25 lipca 2011, 14:35

No tak kilka interpretacji. Ale która jest poprawna ?? Kocham te suche teksty w kodeksach oraz przepisach.

Za nie całe 2 tyg. mam egzamin państwowy. Dlatego mam dylematy.
Zawsze zjeżdżałem z prawego, ale nurtowało mnie te pytanie gdyż nie raz widziałem jak sobie śmigali z wewnętrznego pasa. Ba nawet raz widziałem jak taki manewr zrobiła Straż Miejska.
shaka

Postprzez maryann » poniedziałek 25 lipca 2011, 14:45

Zapytaj instruktora, a wcześniej sam sobie odpowiedz który z tych manewrów niesie mniejsze ryzyko kolizji i będziesz przygotowany na jego "yyy... są różne interpretacje".
maryann

Postprzez tristan » wtorek 26 lipca 2011, 12:17

shaka napisał(a):No tak kilka interpretacji. Ale która jest poprawna ??

No gdyby była jedna poprawna, to byłaby jedna ;D Wielość interpretacji bierze się z niedoskonałości prawa, a cały system prawniczy właśnie z tego żyje. Przecie to nie domena PoRD, że przez wiele lat ludzie potrafią walczyć w sądach i co sąd to inny werdykt, w zależności od tego co jaki prawnik jak przedstawił, a sąd jak zrozumiał.

Odnośnie rond były już nawet głośne w prasie spektakularne rozbieżności w sądzie, a ty chcesz, żeby pozasądowo dać ci jedną odpowiedź? Gdyby jeszcze polskie prawo było precedensowe, to by można na bazie wyroku sądu coś powiedzieć, a tak dupa zbita.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Powrót do Sytuacje na drodze