Pytania dotyczące parkowania

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Pytania dotyczące parkowania

Postprzez sawery » czwartek 14 lipca 2011, 21:02

Witam, niedługo czeka mnie egzamin na prawo jazdy i mam kilka pytań dotyczących parkowań. Załóżmy, że egzaminator wyda polecenia zaparkowania np prostopadłego i jeśli będzie wolne miejsce, ale ja stwierdzę że tam się nie zmieszcze i je ominę a dalej na parkingu nie będzie już wolnych miejsc to jak potraktuje to egzaminator... i jeszcze pytanie dotyczące parkowania równoległego.. ja też wybieram sobie miejsce.. ? a co jeśli się okaże że tego miejsca jest za mało.. ?
sawery

Re: Pytania dotyczące parkowania

Postprzez Pedro » czwartek 14 lipca 2011, 21:17

Nie może być za mało.Jak jest za mało to nie wyda polecenia.
Pedro

Postprzez rusel » czwartek 14 lipca 2011, 22:02

stwierdzę że tam się nie zmieszcze i je ominę

toczyla sie kiedys dyskusja na temat niewykonywania polecen, jest to niecodzienna sytuacja i nieprzewidziana w przepisach o egzaminowaniu, w praktyce wielu egzaminatorow uznaje to jako blad ale w przypadku kiedy ewidentnie kolejny raz kandydat nie wykonuje polecenia, mozna to interpretowac jako zachowanie ktore ma na celu unikanie manewrow i podejrzenie ze kandydat nie potrafi w danej sytuacji wykonac polecenia, co do parkowania rownoleglego egzaminator musi wybrac miejsce na okolo dwuktrotna dlugosc samochodu
rusel

Postprzez sawery » czwartek 14 lipca 2011, 22:20

w takim razie egzaminator wskazuje mi konkretne miejsce do wykonania parkowania.. ? A jeśli egzaminator wskaże mi miejsce, a ja stwierdzę, że się tam nie wyrobię, mam go uprzedzić, że tu wg mnie się nie wyrobię.. ? czy pchać się i liczyć na powtórzenie manewru ?
sawery

Postprzez rusel » czwartek 14 lipca 2011, 22:29

musi wskazac konkretne miejsce, kiedys egzaminator kazal zaparkowac "za czerwonym samochodem" no wiec kandydat zaparkowal za tym pojazdem ale 10 metrow dalej, egzaminator zapomnial dodac "zaraz za tym pojazdem" wiec moze dojsc do nieporozumien, egzaminatorzy sa szkoleni zeby nawet nie wzmieniac kolorow bo dla jednego bordowy to w zasadzie fiolet itp

co do polecen egzamiantora to nie moga one byc sprzeczne z zasadami ruchu drogowego i narazac kandydata na niebezpieczenstwo, nie ma takiej mozliwosci zeby sie nie zmiescic, to ze jest ciasno to nie ma podstaw do odmowy wykonania zadania

ale spokojnie, kiedys dostalismy od szefa dzialu szkolen na pismie zakaz wskazywania bledow w przypadku niewykonania polecenia, mam to w kolekcji papierow :)
rusel

Powrót do Egzamin na prawo jazdy