do instruktorów

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

do instruktorów

Postprzez liliana0 » piątek 08 lipca 2011, 11:07

Czy któryś z was ma własną firmę pt. instruktor nauki jazdy, jak to wygląda od strony prawnej?
Nie chcę zakładać szkoły jazdy ani pracować w jedne konkretnej szkole tylko w kilku i wystawiać za to rachunek.
Będę wdzięczna za jakiekolwiek podpowiedzi.
liliana0

Re: do instruktorów

Postprzez rusel » sobota 09 lipca 2011, 16:25

ciekawy pomysl, watpie czy realny
rusel

Postprzez szerszon » sobota 09 lipca 2011, 20:07

rusel napisał(a):ciekawy pomysl, watpie czy realny

Zaskoczyć Ciebie ? :D
szerszon

Postprzez adalberthus » sobota 09 lipca 2011, 20:11

Nie można założyć takiej działalności.
Aby szkolić, to trzeba założyć szkołę, z całą infrastrukturą, albo szkolić u kogoś.
NIESTETY
jak chceta to jedźta, ale nie jedźta jak chceta
adalberthus

Postprzez szerszon » sobota 09 lipca 2011, 20:14

A o umowie o dzieło słyszał ?
Gdzie jest napisane, ze moge mieć tylko jednego pracodawcę ?
szerszon

Postprzez adalberthus » sobota 09 lipca 2011, 20:20

Czy któryś z was ma własną firmę pt. instruktor nauki jazdy, jak to wygląda od strony prawnej?
Nie chcę zakładać szkoły jazdy ani pracować w jedne konkretnej szkole tylko w kilku i wystawiać za to rachunek.
Będę wdzięczna za jakiekolwiek podpowiedzi.

MOŻE MIEĆ WIĘCEJ.OK. ALE ONA CHCE MIEĆ WŁASNĄ DZIAŁALNOŚĆ JAKO INSTRUKTOR
jak chceta to jedźta, ale nie jedźta jak chceta
adalberthus

Postprzez szerszon » sobota 09 lipca 2011, 20:27

W czym problem ? Co mi zabrania mieć w DG wpisane naukę jazdy ?
Gdzie jest napisane, ze muszę mieć umowę o pracę z OSK ?
To jak inaczej sobie wyobrazasz współpracę z kilkoma OSK ?
Zrozumiałe, ze bedzie najwyzej instruktorem prowadzącym podpisując sie obok poszczególnego kierownika OSK na zaswiadczeniach, a nie wyda takiego zaświadczenia jako sam instruktor.
I jak to sie ma do instruktorów pracujących tylko w jednym OSK, gdzie sobie nawet ZUSu nie płacą- cholera wie na jakiej zasadzie tam siedzą ?
szerszon

Postprzez archis_p » niedziela 10 lipca 2011, 13:19

szerszon napisał(a):W czym problem ? Co mi zabrania mieć w DG wpisane naukę jazdy ?

Nic. Możesz sobie również wpisać sklep spożywczy. Co nie zmienia faktu, że taki sklep musi mieć magazyn, zaplecze sanitarne etc.

Nie chodzi o umowę o dzieło, tylko o samozatrudnienie. Moim zdaniem instruktor nie może sobie otworzyć działalności bez odpowiedniej infrastruktury. Szkolenie osób może prowadzić przedsiębiorca spełniający wymagania z par.3.1 rozporządzenia, więc.... przedsiębiorca nie spełniający tych wymagań szkolenia prowadzić nie może.
Volenti non fit iniuria
archis_p

Postprzez szerszon » niedziela 10 lipca 2011, 13:39

Jak najbardziej sobie moge otworzyć tylko trzeba właczyc myslenie.Mam uprawnienia do szkolenia poprzez zdanie egzaminu i otrzymanie legitymacji instruktorskiej.Mam własny samochód ( nie muszę ), a infrastrukturę ( sala, plac, szeroko rozumiane "papiery" zapewnia mi własnie umowa o dzieło z OSK.( m.in oznakowanie samochodu). W danej chwili pracuje dla danego OSK. Własciciela OSK nie interesują koszty związane z moja osobą.
A teraz poprosze podstawę prawną , a nie swoje widzimisie zabraniajacą mi szkolić w ten sposób.
Czy którykolwiek z Was prowadził kiedykolwiek własną DG ? Miał do czynienia z chmarą urzedasów ?
Jak podziałacie 21 lat jak ja, to prosze sie zgłosić to wymienimy doswiadczenia, a nie wprowadzać ludzi w bład.
szerszon

Postprzez archis_p » niedziela 10 lipca 2011, 16:44

Nie wiesz o czym piszesz. Ty szkolić możesz jako zatrudniona osoba fizyczna nieprowadząca działalności gospodarczej.
Natomiast jako osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą (przedsiębiorca) szkolić możesz tylko jeżeli spełniasz wymagania z rozp.

szerszon napisał(a):A teraz poprosze podstawę prawną , a nie swoje widzimisie zabraniajacą mi szkolić w ten sposób.

§ 3. 1. Szkolenie osób ubiegających się o wydanie uprawnienia do kierowania pojazdami może prowadzić przedsiębiorca, jednostka wojskowa, jednostka resortu spraw wewnętrznych oraz szkoła, która posiada:
blablabla

Zresztą podałem ci to juz wcześniej. najpierw czytaj ze zrozumieniem a nie bazgrol cos o jakimś moim rzekomym "widzimisie".

szerszon napisał(a):a nie wprowadzać ludzi w bład.

Nie wiem czy to do mnie. Jeżeli tak to chciałbym wiedzieć w którym miejscu wprowadziłem kogoś w błąd?
Volenti non fit iniuria
archis_p

Postprzez dylek » niedziela 10 lipca 2011, 19:50

archis_p - wszystko co piszesz to prawda.
OSK spełniający wymagania realizuje umowę z kursantem.
I to jego pieczątka będzie na zaświadczeniu ukończenia kursu, oraz na kartach jazd.
Ale nigdzie nie jest zabronione, by ten OSK zatrudnił podwykonawcę - czy to na szkolenie teoretyczne, czy też praktyczne.
Kwestia na podstawie jakich umów (o dzieło, zlecenia, kontraktu itp.) jest zawarta owa współpraca jest chyba do przepchnięcia w każdej możliwej postaci przy jakiejkolwiek kontroli.
Kwestia tylko odpowiedniego zarejestrowania rodzaju działalności i odpowiednich wpisów na fakturach między instruktorem, a OSK.
F-ra za szkolenie kursantów kat. B może być powodem czepiania się, ale już ta sama f-ra za realizację jazd zleconych przez OSK przejdzie spokojnie.
W pierwszym przypadku szkolisz nie mając ku temu prawa, w drugim jeździsz z kursantami mając do tego prawo (nabyte i przez uprawnienia instruktorskie i przez zlecenie tych jazd od OSK) Czaisz tą subtelną różnicę ??
Bo instruktor z własną działalnością w myśl prawa nie prowadzi szkolenia, a tylko realizuje jako podwykonawca część całości w myśl porozumienia zawartego z OSK.
To trochę jak z tą budową A-2 ... COVEC wygrał przetarg i realizował budowę autostrady, ale żadnej chińskiej maszyny czy pracownika nie uświadczyłeś na budowie... Wszystko robili podwykonawcy...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez rusel » niedziela 10 lipca 2011, 20:24

i to wszystko po to zeby wystawic rachunek na smieszna kwote
rusel

Postprzez szerszon » niedziela 10 lipca 2011, 21:18

archis_p napisał(a):Nie wiesz o czym piszesz. Ty szkolić możesz jako zatrudniona osoba fizyczna nieprowadząca działalności gospodarczej.
Natomiast jako osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą (przedsiębiorca) szkolić możesz tylko jeżeli spełniasz wymagania z rozp.

szerszon napisał(a):A teraz poprosze podstawę prawną , a nie swoje widzimisie zabraniajacą mi szkolić w ten sposób.

§ 3. 1. Szkolenie osób ubiegających się o wydanie uprawnienia do kierowania pojazdami może prowadzić przedsiębiorca, jednostka wojskowa, jednostka resortu spraw wewnętrznych oraz szkoła, która posiada:
blablabla

Zresztą podałem ci to juz wcześniej. najpierw czytaj ze zrozumieniem a nie bazgrol cos o jakimś moim rzekomym "widzimisie".

szerszon napisał(a):a nie wprowadzać ludzi w bład.

Nie wiem czy to do mnie. Jeżeli tak to chciałbym wiedzieć w którym miejscu wprowadziłem kogoś w błąd?

Przeczytałeś post dylka ? i wiesz juz dlaczego zarzucam Tobie wciskanie ciemnoty ?

A czy ten przedsiebiorca z paragrafu 3.1 nie moze zatrudnić podwykonawców w formie w jakiej mu pasuje ?
Gdzie jest napisane ,ze musi być umowa o pracę ?
Jestem w porządku wobec:
a) starostwa
b)Us
c) zus i pozostałych instytucji jakie tylko moga mnie sie czepić.
Tylko na prowadzeniu DG trzeba sie troche znać, zapytać sie w biurze rachunkowym, a nie " bo mnie sie wydaje"
Sorki, ze naskoczyłem , ale zeby na tym zjadłem.
szerszon

Postprzez archis_p » poniedziałek 11 lipca 2011, 11:02

szerszon napisał(a):Przeczytałeś post dylka ? i wiesz juz dlaczego zarzucam Tobie wciskanie ciemnoty ?

Przeczytałem. Sensowny wpis. Natomiast ty zamiast coś takiego napisać rzucasz jakimiś półsłówkami z których nic nie wynika.
Nie odpowiedziałeś na pytanie założyciela tematu. Na moje również. Generalnie nie miałeś nic do powiedzenia. Podkreślasz natomiast w każdym wpisie, ze jesteś doświadczonym przedsiębiorcą i znasz się na tym. Po pierwsze - nikogo to nie interesuje. Po drugie - jak nie masz nic do powiedzenia w związku z tematem, to się nie wypowiadaj i nie zaśmiecaj forum.
Volenti non fit iniuria
archis_p

Postprzez szerszon » poniedziałek 11 lipca 2011, 15:14

archis_p napisał(a):1.Przeczytałem. Sensowny wpis. Natomiast ty zamiast coś takiego napisać rzucasz jakimiś półsłówkami z których nic nie wynika.
2.Nie odpowiedziałeś na pytanie założyciela tematu
.3. Na moje również. Generalnie nie miałeś nic do powiedzenia. Podkreślasz natomiast w każdym wpisie, ze jesteś doświadczonym przedsiębiorcą i znasz się na tym. Po pierwsze - nikogo to nie interesuje. Po drugie - jak nie masz nic do powiedzenia w związku z tematem, to się nie wypowiadaj
4.i nie zaśmiecaj forum.

Ad.1 w przeciwienstwie do Twoich. Dla ciebie nic nie wynika , bo najzwyczajniej w świecie nie masz zielonego pojecia o czym piszesz, a zarzucasz to komuś.
Ad.2 Jest coś takiego jak PM
Ad.3 a zadałeś jakiekolwiek z sensem ? :D
Ad.4 ten tekst bardziej dotyczy Ciebie

działam od lat w takich klimatach i jak Ciebie to nie obchodzi to mnie też nie obchodzi.
Mam doswiadczenie w takich sprawach i tym sie podzielę, a nie wymądrzam się nie mając o sprawie zielonego pojecia.
szerszon

Następna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów