Skrzyżowania z sygnalizacją świetlną

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skrzyżowania z sygnalizacją świetlną

Postprzez melwood » środa 06 lipca 2011, 14:47

Witam. Mam problem ze skrzyżowaniami, na których są światła różnego typu. Poczytałem trochę na ten temat i chcę wiedzieć czy wszystko dobrze rozumuję :wink:
1. No to na początek jeśli mamy sygnalizację (sygnał zielony) a pod nią np. "ustąp" i jedziemy np. na wprost to bez żadnego zastanawiania się i oglądania jedziemy przez skrzyżowanie. :?:
2. Jeśli skrzyżowanie jest oznaczone ogólną sygnalizacją to:
- jeśli skręcamy w prawo zwracamy jedynie uwagę na pieszych
- jeśli skręcamy w lewo zwracamy uwagę na pieszych i przepuszczamy jadących z przeciwka w prawo lub na wprost
- jeśli prosto to nic :?:
3. Jeśli mamy skrzyżowanie z sygnalizacją kierunkową to w każdym z przypadków "nie musimy" zwracać uwagi na przejścia dla pieszych, ani na inne auta, tylko śmiało jedziemy. :?:
4. Jeśli mamy skręcać w prawo i widzimy sygnalizację ze strzałką warunkową, która jest zapalona na zielono to zawsze zatrzymujemy się, następnie upewniamy się że jeszcze się pali i jedziemy.Oczywiście ustępujemy pierwszeństwa. :idea:

No to na tyle. Bardzo proszę o uwagi i poprawy mojego rozumowania. :help:
melwood

Re: Skrzyżowania z sygnalizacją świetlną

Postprzez piotrekbdg » środa 06 lipca 2011, 15:01

1. No to na początek jeśli mamy sygnalizację (sygnał zielony) a pod nią np. "ustąp" i jedziemy np. na wprost to bez żadnego zastanawiania się i oglądania jedziemy przez skrzyżowanie.

Jak sygnalizacja jest sprawna to znaki regulujące pierwszeństwo Cię w ogóle nie interesują.
piotrekbdg

Postprzez wawa » środa 06 lipca 2011, 15:57

melwood napisał(a)::
to bez żadnego zastanawiania się i oglądania jedziemy przez skrzyżowanie.

Pamiętając, ze zbliżając się do skrzyżowania kierujący jest obowiązany zachować szczególną ostrożność.
jeśli "a" oznacza szczęście to:
a=x+y+z

x- to praca
y- to rozrywka
z- umiejętność trzymania języka za zębami

Albert Einstein
wawa

Postprzez michooo » środa 06 lipca 2011, 16:16

1. No to na początek jeśli mamy sygnalizację (sygnał zielony) a pod nią np. "ustąp" i jedziemy np. na wprost to bez żadnego zastanawiania się i oglądania jedziemy przez skrzyżowanie. :?:

Hierarchia sygnałów. Jak są światła to nie patrzymy na znaki odnośnie pierwszeństwa.

- jeśli skręcamy w lewo zwracamy uwagę na pieszych i przepuszczamy jadących z przeciwka w prawo lub na wprost
- jeśli prosto to nic :?:

Wszystko ok, tylko trzeba pamiętać, że sygnał zielony pozwala na jazdę pod warunkiem, że piesi opuścili przejcie i mamy miejsce do kontynuowania jazdy.

3. Jeśli mamy skrzyżowanie z sygnalizacją kierunkową to w każdym z przypadków "nie musimy" zwracać uwagi na przejścia dla pieszych, ani na inne auta, tylko śmiało jedziemy. :?:

Jedziemy śmiało i nic nie powinno przeciąć naszego toru jazdy. Niezależnie od tego zwracamy uwagę na przejścia, bo np ktoś przebiega na czerwonym.

4. Jeśli mamy skręcać w prawo i widzimy sygnalizację ze strzałką warunkową, która jest zapalona na zielono to zawsze zatrzymujemy się, następnie upewniamy się że jeszcze się pali i jedziemy.Oczywiście ustępujemy pierwszeństwa. :idea:

Tak. A pierwszeństwa ustępujemy zarówno pieszym, jak i pojazdom na drodze poprzecznej.
michooo

Postprzez melwood » środa 06 lipca 2011, 17:00

Ok. Dzięki wszystkim za cenne uwagi. :thumb2:
melwood

Postprzez lith » środa 06 lipca 2011, 19:21

Właśnie to, że nic nam wyjechać/wybiec nir powinno nie znaczy, że nie zwracamy uwagi, ale jakby zastąpić 'śmiało jedziemy i nie zwracamy uwagi' na 'mamy pierwszeństwo, śmiało jedziemy zachowując szczególną ostrożność' to ok.
lith

Postprzez athlon » środa 06 lipca 2011, 19:59

Jak nie będziesz na nic uważał to długo nie pośmigasz :lol:
athlon

Postprzez Borys_q » środa 06 lipca 2011, 20:15

- jeśli prosto to nic

Do prawo i lewoskrętów dodaj jeszcze tramwaje (którym trzeba ustąpić, którym nie i w jakich sytuacjach poszukaj tematu jest gdzieś tu taki obszerny)
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez melwood » czwartek 07 lipca 2011, 11:41

ale jakby zastąpić 'śmiało jedziemy i nie zwracamy uwagi' na 'mamy pierwszeństwo, śmiało jedziemy zachowując szczególną ostrożność' to ok.

@lith
Właśnie o to mi chodziło, tylko źle się wyraziłem. :D
@athlon
Wiem, że w każdej sytuacji muszę zachować zasadę ograniczonego zaufania. :wink:
melwood

Postprzez maryann » czwartek 07 lipca 2011, 12:23

Zawsze musimy pomyśleć, czy za skrzyżowaniem jest miejsce do kontynuowania jazdy. Jesli nie, to nań nie wjeżdżamy; w takiej sytuacji
dopuszczalne jest zatrzymanie się za sygnalizatorem, przed jezdnią poprzeczną. :?:
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Cyberix » czwartek 07 lipca 2011, 21:03

No i jeszcze pojazdy uprzywilejowane o czym nikt nie napisał...
Cyberix

Postprzez BOLEKlodz » czwartek 07 lipca 2011, 21:13

Cyberix napisał(a):No i jeszcze pojazdy uprzywilejowane o czym nikt nie napisał...
Bo to tak jakby pisać, żeby przed ruszeniem wrzucił bieg - Oczywiste.
BOLEKlodz

Postprzez Cyberix » czwartek 07 lipca 2011, 21:15

Gdyby było oczywiste autor nie zakładałby wątku.
A skoro pisze: jeśli mam zielone to nie muszę na nic zwracać uwag to oznacza to, że wcale nie jest to takie oczywiste dla autora wątku :)
Cyberix

Postprzez melwood » czwartek 07 lipca 2011, 22:11

Gdyby było oczywiste autor nie zakładałby wątku.
A skoro pisze: jeśli mam zielone to nie muszę na nic zwracać uwag to oznacza to, że wcale nie jest to takie oczywiste dla autora wątku

Przecież poprawiłem się że :

Cytuj:
ale jakby zastąpić 'śmiało jedziemy i nie zwracamy uwagi' na 'mamy pierwszeństwo, śmiało jedziemy zachowując szczególną ostrożność' to ok.

@lith
Właśnie o to mi chodziło, tylko źle się wyraziłem.

"zachowując szczególną ostrożność"= również zwrócić uwagę na pojazdy uprzywilejowane :eek2:
melwood

Postprzez Cyberix » czwartek 07 lipca 2011, 22:27

http://www.poradaprawna.pl/artykuly/wiadomosci/sn-kierowca-karetki-niewinny-wypadku-z-trzema-ofiarami-smiertelnymi,10250.html

I tyle w temacie beztroskiego przejeżdżania "na zielonym" i nie zwracania uwagi co się dzieje w obrębie skrzyżowania.
Cyberix

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze