Dwa w jednym

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Dwa w jednym

Postprzez oskinstruktor » wtorek 21 czerwca 2011, 21:35

Ja mam dwa pytania.

1. Czy okres zameldowania 185 dni dotyczy tylko cudzoziemców, żeby móc zrobić prawko w Polsce? Chodzi o polskiego obywatela, który wymeldował się z polskiego meldunku. Wyjechał za granicę i teraz wrócił. Czy musi być zameldowany przez pół roku czy od razu może rozpocząć kurs?

2. Strefa zamieszkania, wyznaczone parkingi i dziś do znaków parking dołożono tabliczki że: "wyłącznie dla mieszkańców spółdzielni". Czy w takim miejscu mogę ćwiczyć parkowanie? Wjeżdżam na miejsce parkingowe, mija kilka sekund i wyjeżdżam. Sytuacja dotyczy również egzaminu. Wg mnie można bo postój to dopiero powyżej minuty ale wolę się upewnić. Dodam że wcześniej nie ma żadnych "obostrzeń" przy wjeździe do strefy zamieszkania odnośnie jakichkolwiek ograniczeń odnośnie wjazdu.

Jeżeli mogę prosić w miarę szybko o odpowiedź to będę wdzięczny.
oskinstruktor

Re: Dwa w jednym

Postprzez dylek » środa 22 czerwca 2011, 07:23

Ad. 1 - może się mylę, ale obowiązek 185 dni jest powiązany z otrzymaniem PJ po zdanym egzaminie, a nie z robieniem kursu :D
WORD musi to weryfikować - OSK nie.
A tak ogólnie to w art. 90 PoRD nic nie pisze o obcokrajowcach - 185 dni dotyczy każdego chcącego uzyskać PJ.
Ad. 2 - Art. 49 PoRD - zabrania postoju - nie zabrania zatrzymania.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Re: Dwa w jednym

Postprzez rusel » środa 22 czerwca 2011, 22:58

Czy w takim miejscu mogę ćwiczyć parkowanie? Wjeżdżam na miejsce parkingowe, mija kilka sekund i wyjeżdżam

mozesz cwiczyc nawet na kopercie dla inwalidow do 1 min
rusel

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów