Skrzyżowanie - co to takiego?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowanie - co to takiego?

Postprzez cman » poniedziałek 20 czerwca 2011, 16:48

Więc co (w definicji skrzyżowania) nie jest jasne, proste lub oczywiste?
cman

Postprzez oskinstruktor » poniedziałek 20 czerwca 2011, 22:03

Gdzie się kończy i gdzie zaczyna. Sama definicja kompletnie nic o tym nie mówi.
oskinstruktor

Postprzez cman » poniedziałek 20 czerwca 2011, 22:15

Czarne linie oznaczają krawędzie dróg, zielone obszary oznaczają drogi, niebieski obszar jest powierzchnią utworzoną przez ich przecięcie:
Obrazek
Skrzyżowanie kończy się i zaczyna tam gdzie przebiegają czarne linie, przyległe do niebieskiego obszaru.
cman

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 20 czerwca 2011, 22:19

Dobrze myślę? Ups... po prawej czerwona linia powinna przebiegać po linii zatrzymania.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez oskinstruktor » poniedziałek 20 czerwca 2011, 23:12

Cman zróbmy tak. Nie mówię że Twoja definicja bardzo konkretnie zilustrowana jest zła lub dobra. Pokaż mi w kodeksie, rozporządzeniach lub gdziekolwiek indziej, gdzie jest to tak konkretnie rozpisane i rozrysowane. Gdyby było tak jak piszesz problemu by nie było. Gdyby te linie "kończące" skrzyżowanie były w innym miejscu ale tak samo konkretnie rozrysowane też by nie było problemu. Problem niestety polega na tym że tak konkretnie nie jest to nigdzie opisane a bynajmniej ja nie znam takiego przykładu.
Jeżeli ktoś takowy zna ale tak jak mówię, konkretnie rozpisany lub rozrysowany, chętnie to zobaczę. Nie interesują mnie czyjeś interpretacje czy domysły tylko konkrety oparte na przepisach.

Ja bym się skłaniał bardziej do przykładu opisanego (przedstawionego) na tym zdjęciu pod opisem cmana. Dlaczego? Dlatego że np. mamy skrzyżowanie z sygnalizacją świetlną, nie wiem czy na przedstawionym zdjęciu tak jest, ale to moja wersja. Stoimy na czerwonym świetle. Po zapaleniu zielonego, ruszeniu i minięciu sygnalizatora już jesteśmy na skrzyżowaniu. Podkreślam, to moja interpretacja słuszna bardziej lub mniej ale nie znam innej więc tak to interpretuję. Dlatego bardziej skłaniam się do podanego przykładu.
oskinstruktor

Postprzez cman » poniedziałek 20 czerwca 2011, 23:30

szymon1977 napisał(a):Dobrze myślę? Ups... po prawej czerwona linia powinna przebiegać po linii zatrzymania.

O ile krawędzie dróg zostały prawidłowo wyznaczone niebieskimi i żółtymi liniami, to mniej więcej tak (po prawej czerwona linia właśnie wcale nie powinna przebiegać po linii zatrzymania, podobnie jak i górna).

jarzabek napisał(a):Pokaż mi w kodeksie, rozporządzeniach lub gdziekolwiek indziej, gdzie jest to tak konkretnie rozpisane i rozrysowane.

Nie jest nigdzie rozpisane i rozrysowane, bo nie ma takiej potrzeby. Jest odpowiednio zdefiniowane i to wystarczy.

jarzabek napisał(a):Ja bym się skłaniał bardziej do przykładu opisanego (przedstawionego) na tym zdjęciu pod opisem cmana.

Widzisz jakąś różnicę pomiędzy moim przykładem, a tamtym zdjęciem (poza oczywiście innym ukształtowaniem dróg)?

PS Bynajmniej to nie synonim przynajmniej.
cman

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 20 czerwca 2011, 23:49

Przedstawione skrzyżowanie posiada sygnalizację świetlną.

Ja już dziękuję, do przemyślenia innego tematu wystarczy.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez oskinstruktor » poniedziałek 20 czerwca 2011, 23:56

Widzę zasadniczą. W Twoim przypadku na skrzyżowaniu będę znajdując się idealnie na przecięciu dróg natomiast w przykładzie drugim zdecydowanie wcześniej lub zjeżdżając......później.
oskinstruktor

Postprzez cman » wtorek 21 czerwca 2011, 00:04

No wynika to po prostu z innego ukształtowania dróg, o czym przecież wspomniałem. Moje są modelowo kwadratowe, więc i taka wyszła powierzchnia skrzyżowania, a te ze zdjęcia mają zmieniającą się szerokość (głównie pionowa) i są w miejscu przecięcia "zaokrąglone" co dodaje im powierzchni. Ale wszystko to cały czas wynika z tej samej definicji skrzyżowania.
cman

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze