Pełnomocnictwo do prowadzeniu pojazdu.

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Pełnomocnictwo do prowadzeniu pojazdu.

Postprzez tomekp » środa 15 czerwca 2011, 09:35

Witam,
od 6 czerwca mam ubezpieczony samochód (PTU S.A.) niestety tylko na mamę, bo ze mną jako współwłaścicielem było nieopłacalne, natomiast zarejestrowany od wczoraj. Nagle dowiedziałem się wczoraj że jeśli ja chcę nim jeździć wymagane jest pełnomocnictwo (tak powiedział agent ubezpieczeniowy) i tu kłania się moje pytanie: co się stanie jeśli przypadkiem gdzies w mieście czy też nie zatrzyma mnie drogówka? Będą wiedzieli że potrzebuje pełnomocnictwa rodzica do prowadzenia pojazdu? I czy po takiej kontroli będe mógł nim dalej jechać czy już nie...
Pozdrawiam.
#####Tomek#####
tomekp

Re: Pełnomocnictwo do prowadzeniu pojazdu.

Postprzez qwer0 » środa 15 czerwca 2011, 10:33

W naszym kraju ubezpiecza sie pojazd, nie osobe.
Pelnomocnictwo jest wymagane do poruszania sie po naszym kraju w przypadku gdy auto jest zarejestrowane za granica, a kierowca jest osoba inna niz wlasciciel auta.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez tomekp » środa 15 czerwca 2011, 11:43

Rozumiem. Czyli obecnie jeżeli pojazd jest zarejestrowany juz u nas w kraju, to mogę się nim poruszać czy nie? PJ posiadam, Polisę ubezpieczeniową również i Dowód Rejestracyjny też, czyli chyba to wszystko prawda?;>
#####Tomek#####
tomekp

Postprzez qwer0 » środa 15 czerwca 2011, 15:06

Tak jest, prawo jazdy, dowod, oc i mozesz smigac :)
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez wawa » środa 15 czerwca 2011, 16:53

qwer0 napisał(a):W naszym kraju ubezpiecza sie pojazd, nie osobe.
Pelnomocnictwo jest wymagane do poruszania sie po naszym kraju w przypadku gdy auto jest zarejestrowane za granica, a kierowca jest osoba inna niz wlasciciel auta.

qwer0 nie masz racji bo używając pojazdu którego nie jesteśmy właścicielem powinniśmy mieć przy sobie upoważnienie do używania pojazdu zgodnie z art.71.5a.
Może się do tego doczepić służbista policjant, oraz ubezpieczyciel w przypadku wypadku, chodzi o to by mieć potwierdzenie zgody na użytkowanie.
jeśli "a" oznacza szczęście to:
a=x+y+z

x- to praca
y- to rozrywka
z- umiejętność trzymania języka za zębami

Albert Einstein
wawa

Postprzez cman » środa 15 czerwca 2011, 17:13

PRD napisał(a):Art. 71. 5. Pojazd zarejestrowany za granicą dopuszcza się do ruchu, jeżeli odpowiada wymaganym warunkom technicznym i jest zaopatrzony w tablice rejestracyjne z numerem rejestracyjnym składającym się z liter alfabetu łacińskiego i cyfr arabskich, z zastrzeżeniem art. 59 ust. 2 i 3, a kierujący pojazdem ma przy sobie dokument stwierdzający dokonanie rejestracji.
5a. W przypadku gdy z dokumentu stwierdzającego dokonanie rejestracji pojazdu, o którym mowa w ust. 5, nie wynika prawo do używania pojazdu przez kierującego, osoba ta obowiązana jest posiadać przy sobie i okazywać na żądanie organu kontroli ruchu drogowego dokument potwierdzający to prawo.
cman

Postprzez tomekp » czwartek 16 czerwca 2011, 12:21

Dobra rozumiem, ale: jeśli gdzieś jadę i jestem np dość daleko od domu, wtedy zatrzymuje mnie drogówka czy inny organ do tego upoważniony, pokazuje wszystkie dokumenty, badają trzeźwośc, wszystko OK ale nie mam pełnomocnictwa i co wtedy??? Jadę dalej czy już nie?
#####Tomek#####
tomekp

Postprzez qwer0 » czwartek 16 czerwca 2011, 12:43

Tak jak cman wyzej zacytowal artykul - w Twoim przypadku, czyli gdy auto jest zarejestrowane w Polsce nie potrzebujesz pelnomocnictwa.
qwer0

Postprzez tomekp » czwartek 16 czerwca 2011, 12:54

Rozumiem. Czyli nie ma żadnych obaw i niepewności. Nie mam się po co obawiać czegoś takiego;]
#####Tomek#####
tomekp

Postprzez lith » piątek 17 czerwca 2011, 12:38

To znaczy ja bym się zainteresował umową OC, która jest podpisana, bo w niektórych przypadkach są jakieś punkty, że np. nie może samochodu prowadzić osoba, która ma poniżej iluś tam lat, czy np. że pojazd nie może być prowadzony przez nikogo poza właścicielem/współwłaścicielem. Więc przy kontroli bez problemu, ale jak pójdzie coś z OC, a jest jakiś dziwny punkt w umowie to ubezpieczyciel może chcieć potem ta kasę odzyskać.

Swoją drogą dziwny ten Art 71.5. Z czymś takim spotałem się póki co tylko w Turcji... nie wiem czy to jest popularny zapis w innych państwach, ale jeśli tak to jest to totalnie martwy przepis.
lith

Postprzez qwer0 » piątek 17 czerwca 2011, 15:41

To znaczy ja bym się zainteresował umową OC, która jest podpisana, bo w niektórych przypadkach są jakieś punkty, że np. nie może samochodu prowadzić osoba, która ma poniżej iluś tam lat, czy np. że pojazd nie może być prowadzony przez nikogo poza właścicielem/współwłaścicielem. Więc przy kontroli bez problemu, ale jak pójdzie coś z OC, a jest jakiś dziwny punkt w umowie to ubezpieczyciel może chcieć potem ta kasę odzyskać.

Problem to moze byc przy ewentualnej szkodzie. Przy zwyklej kontroli wystarczy miec przy sobie sam kwit ze stemplem, ze sie zaplacilo.
Swoją drogą dziwny ten Art 71.5. Z czymś takim spotałem się póki co tylko w Turcji... nie wiem czy to jest popularny zapis w innych państwach, ale jeśli tak to jest to totalnie martwy przepis.

A to sprobuj wyjechac nieswoim autem na Ukrainie. Jak nie masz notarialnego uzyczenia pojazdu to haltuja. Niewazne, czy pojazd zarejestrowany u nas czy u nich - osoba inna niz wlasciciel moze kierowac autem tylko w przypadku gdy wlasciciel rowniez jedzie tym autem lub gdy mamy notarialne upowaznienie/uzyczenie czy jak tam zwal.
qwer0

Postprzez lith » piątek 17 czerwca 2011, 16:56

Na Ukrainie, w Mołdawii, Serbii, a także w Rumunii i Bułagarii (też przed wejściem do UE) nie chcieli. Właśnie póki co sobie zażyczyli jedynie na granicy tureckiej... w dodatku chcieli tłumaczenie notarialne na turecki :mrgreen: (przez co wycieczka do Stambułu się odwlekła na czas nieokreślony póki co). Dlatego właśnie się zdziwiłem, że mamy taki zapis... w sumie właśnie zalatujący jakąś pozostałością po komunie... czy nie wiem jak to określić.

Kiedyś dawno temu od wujka chcieli coś na węgierskiej i nie wiem czy to nie było to, bo właśnie samochód w leasingu, ale po stanowczym 'spier... brudasie, ode mnie w łapę nie dostaniesz' puścili.
lith

Postprzez qwer0 » piątek 17 czerwca 2011, 17:19

Na Ukrainie, w Mołdawii, Serbii, a także w Rumunii i Bułagarii (też przed wejściem do UE) nie chcieli.

O ile na granicy moglo przejsc, to podczas kontroli drogowej od razu strasza prokuratorem. Na Ukrainie taki przepis jest (o ile nie zmienilo sie cos w ciagu ostatniego roku, bo nie bylem na UA).
Z reszta, tam za wszystko strasza prokuratorem :lol: Nawet jak jechales dobrze, ale nie chcesz dac w lape to tez prokurator za to grozi :lol:
qwer0

Postprzez lith » piątek 17 czerwca 2011, 19:05

A to nie wiem, byłem 2 lata temu. Kontrole mieliśmy jedną, sprawdzenie dokumentów (głównie z parciem na zielona kartę), dokąd jedziecie, miłego dnia. Ale pozwolenia nie chcieli.
lith

Postprzez tomekp » piątek 17 czerwca 2011, 21:00

Dzięki wielkie. A mam jeszcze pytanie, powinienem wozić ze sobą całą umowę polis, czy tylko takie potwierdzenie ( w moim przypadku książeczkę) że umowa jest zawarta i samochód opłacony;> Bo chyba policjant nie musi widzieć oryginału umowy tylko wystarczy takie potwierdzenie.
#####Tomek#####
tomekp

Następna strona

Powrót do Szkolenie kierowców