Badania lekarskie na kat C

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Badania lekarskie na kat C

Postprzez szofer80 » niedziela 12 czerwca 2011, 20:14

Ja tu nic nie zmyślam tylko piszę jak było w moim przypadku, czyli można tez i tak, chyba jak lekarz wystawia komuś zaświadczenie na C to da się zauważyć czy ktoś nie ma nogi czy oka? Tym bardziej że jest to lekarz rodzinny i zna pacjenta i historię jego chorób. Co innego jeździć codziennie zawodowo a co innego od święta kempingiem na C, może prywatnie niewielu będzie jeździło 100 tonowym dźwigiem po zakupy? Pomijasz tu w ogóle sam kurs i egzamin na C jakby go "rozdawali" za darmo a wszystko zależało tylko od badań, chyba ktoś kto ma C wszedł nieprzypadkowo w posiadanie tego prawka i umie ogarnąć ciężarówkę
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Re: Badania lekarskie na kat C

Postprzez qwer0 » poniedziałek 13 czerwca 2011, 09:24

Pomijasz tu w ogóle sam kurs i egzamin na C jakby go "rozdawali" za darmo a wszystko zależało tylko od badań, chyba ktoś kto ma C wszedł nieprzypadkowo w posiadanie tego prawka i umie ogarnąć ciężarówkę

Ale prowadzenie ciezarowki bez oka, czy bez nogi czy z niesprawnym uchem tez jest mozliwe. Ale ze mozliwe, nie znaczy, ze dozwolone.
Ja tu nic nie zmyślam tylko piszę jak było w moim przypadku, czyli można tez i tak, chyba jak lekarz wystawia komuś zaświadczenie na C to da się zauważyć czy ktoś nie ma nogi czy oka? Tym bardziej że jest to lekarz rodzinny i zna pacjenta i historię jego chorób.

Ehe i czy widzi po zmierzchu tez przeciez zauwazy, nie?
Z reszta... Co mnie Twoje gadanie o rodzinnym wypisujacym kwitki, jak :
4. Skierowanie w celu wykonania konsultacji okulistycznej oraz przeprowadzenia badania oceniającego widzenie zmierzchowe i zjawisko olśnienia jest obligatoryjne w odniesieniu do:
1) osób ubiegających się albo posiadających prawo jazdy kategorii C, C1, D, D1, C+E, C1+E, D+E, D1+E lub pozwolenie do kierowania tramwajem;

I. Badanie osób ubiegających się o prawo jazdy określonej kategorii lub pozwolenie do kierowania tramwajem albo kierujących tymi pojazdami
1. Stan narządu słuchu:
2) osób ubiegających się o prawo jazdy kategorii C, C1, D, D1, C+E, C1+E, D+E, D1+E oraz pozwolenie do kierowania tramwajem oraz ubiegających się o świadectwo kwalifikacji - słyszalność szeptu każdym uchem oddzielnie przynajmniej z odległości 6 m - audiogram tonalny prawidłowy;
stan narządu równowagi - w każdym przypadku wymagana całkowita sprawność narządu równowagi.

Jak widzisz, ustawa przewiduje badania dla osob ubiegajacych sie o pj, a nie prawko juz posiadajacych.
Jak widzisz rowniez sa badania (np. audiometria, czy widzenie zmierzchowe), ktorej nie da sie wykonac poprzez "wywiad lekarza rodzinnego".
Ponadto kwitka nie wypisuje pierwszy lepszy rodzinny, tylko:
§ 3. 1. Badanie lekarskie może być wykonane przez lekarza, spełniającego warunek, o którym mowa w § 14 ust. 1 albo 2, zwanego dalej "uprawnionym lekarzem".
§ 14. 1. Za dodatkowe kwalifikacje uprawniające do wykonywania badań lekarskich uznaje się specjalizację w dziedzinie medycyny transportu.
xxxx blablabla, ale nie ma tam "zwyklego rodzinnego"

Mozna tez wyczytac tu i tam, ze "od pewnego czasu obowiazkowe sa badania psycho dla kandydatow na k" ale nie moge znalezc odpowiedniego przepisu, a i szukac mi sie za bardzo juz nie chce.

I wreszcie, to ze Tobie ktos wypisal kwitek na lewo (smiem tak sadzic po tym co piszesz), nie znaczy ze tak to sie odbywa.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez szofer80 » poniedziałek 13 czerwca 2011, 11:58

nikt mi żadnego kwitka na lewo nie wypisywał i nic na lewo nie załatwiałem dlatego nie wysnuwaj na przyszłość za daleko idących wniosków będących defacto oskarżeniem udawałem się tam gdzie mnie kierowano ,może ten lekarz jest niedoinformowany ale to nie uprawnia Cie żeby zarzucać mi że załatwiałem coś na lewo. Tym bardziej że badano mnie dwukrotnie i u rodzinnego i na zlecenie pracodawcy (tak jak należy). A jak zrobił bym sobie wczesniej te same badania to i tak by mi się na nic nie przydały bo bym je musiał zrobić drugi raz bo pracodawca honorował badania tylko od placówki z która miał podpisaną umowę. Jak już tak paragrafami szastasz to powinieneś wiedzieć że jest jeszcze paragraf o domniemaniu niewinności pomawiaczu.
szofer80

Postprzez qwer0 » poniedziałek 13 czerwca 2011, 15:32

Moze czytaj wszystko dokladnie. Nie mowie, ze zalatwiales na lewo, tylko ze masz ten kwitek na lewo. Skoro nie miales obowiazkowych badan to oczywistym jest, ze kwitek jest "lewy".
A jak zrobił bym sobie wczesniej te same badania to i tak by mi się na nic nie przydały bo bym je musiał zrobić drugi raz bo pracodawca honorował badania tylko od placówki z która miał podpisaną umowę

Jak pracodawca stawia to i co miesiac moge chodzic na badania, ale zupelnie nie o to chodzi... Ehhhhh, nie chce mi sie juz pisac po raz kolejny tego samego :no:
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez szofer80 » poniedziałek 13 czerwca 2011, 18:31

a jaka jest różnica między załatwić sobie a mieć kwitek na lewo? tak czy siak sugerujesz że wszedłem w jego posiadanie nielegalnie, uważaj z takimi stwierdzeniami, żebyś nie musiał ich w przyszłości udowadniać bo z myśliwego łatwo zamienisz się w zwierzynę łowną, bo ja nie mam najmniejszych wątpliwości że mój lekarz rodzinny jest uczciwy, a skierowała mnie do niego akurat szkoła nauki jazdy w której się szkoliłem i zapisując się na kurs nie wiedziałem do jakiego lekarza mnie skierują nie wiem w ogóle po co miałbym rzekomo kombinować skoro jestem zdrowy. Ponadto powtarzacie namolnie na tym forum że sama kat C bez KW jest robiona hobbystycznie więc o co kaman? Może do nastepnego wniosku do jakiego dojdziesz będzie to że wogóle moja kat C jest nieważna a do zbadania sprawy trzeba powołać komisję śledczą z Toba na czele?
szofer80

Postprzez qwer0 » poniedziałek 13 czerwca 2011, 20:29

a jaka jest różnica między załatwić sobie a mieć kwitek na lewo? tak czy siak sugerujesz że wszedłem w jego posiadanie nielegalnie, uważaj z takimi stwierdzeniami, żebyś nie musiał ich w przyszłości udowadniać bo z myśliwego łatwo zamienisz się w zwierzynę łowną,

Toz sam napisales, ze nie przechodziles badan, ktore udowadniam Ci, ze sa obowiazkowe.... Ehhh...
Ciezko sie z Toba gada... Ja o jednym, Ty o drugim... I tak w kolo Macieju co post to wszystko sie powtarza... Replay, deja vu.
qwer0

Postprzez szofer80 » poniedziałek 13 czerwca 2011, 20:38

cytat:
"Toz sam napisales, ze nie przechodziles badan, ktore udowadniam Ci, ze sa obowiazkowe.... "

Sprawdziłem qwer0 Twoje "rewelacje" bezpośrednio w szkole nauki jazdy i musze stwierdzić że jednak się mylisz, obecnie na samo prawko kategorii C nie są wymagane żadne szczegółowe badania lekarskie, wystarczy badanie wzroku ,cukru i określenie przebytych chorób, wszystko u lekarza ogólnego. Natomiast badania przed podjęciem pracy zarobkowej u lekarza uprawnionego do wydawania orzeczeń dotyczących zawodowych praw jazdy nawet w przypadku kat B.
Ostatnio zmieniony wtorek 29 listopada 2011, 15:28 przez szofer80, łącznie zmieniany 1 raz
szofer80

Powrót do Szkolenie kierowców